Main Content

Rusko a doping je stále problém. Západ volá po ďalších sankciách

streda, 2. január 2019 11:17 | Autor: TASR

Ruská hokejová reprezentácia sa nevyhla dopingovému škandálu
Ruská hokejová reprezentácia sa nevyhla dopingovému škandálu | zdroj: © TASR

Montreal 2. januára (TASR) - Ruský šport znova čelí hrozbe sankcií po tom, ako jeho predstavitelia nedodali dáta z moskovského laboratória. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zrušil dištanc krajiny na konci ZOH 2018 v Pjongčangu a Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) sa v septembri opätovne začlenila do medzinárodných štruktúr.

Odovzdanie dokumentov však patrilo k podmienkam a pre nedodržanie termínu 31. decembra môže prísť k ďalšiemu prehodnoteniu pozície Ruska. Rozhodnutie o nasledujúcom postupe vrátane prípadného zavedenia sankcií padne na stretnutí nezávislej revíznej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) na zasadnutí 14. a 15. januára. "Som sklamaný, že sa nám nepodarilo získať, čo sme chceli. WADA usilovne pracovala s ruskou stranou, aby sa stihol stanovený dátum, čo bolo jednoznačne v najlepšom záujme čistého športu. Teraz sa začne proces, ktorý odsúhlasila exekutíva WADA v septembri," povedal riaditeľ WADA Craig Reedie pre agentúru AFP.

Členovia revíznej komisie navštívili laboratórium v Moskve koncom minulého roka. "Nepochodili sme pre rôzne opatrenia miestnej vlády. Tá chcela, aby mali naše zariadenia platné ruské certifikácie," uviedla WADA.

Prezident MOV Thomas Bach si nemyslí, že je potrebné ďalšie trestanie ruských športovcov: "Suspendácia Ruského olympijského výboru na OH v Riu de Janeiro a ZOH v Pjongčangu bol dostatočný trest a odpykali si ho." So zrušením sankcií však naďalej nesúhlasí Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF), ktorá odmietla začleniť ruských reprezentantov. Niektorým po splnení podmienok umožňuje štartovať na podujatiach pod neutrálnou vlajkou.

"Nikoho neprekvapuje, že Rusi nedodali dokumenty. Je na WADA, aby prestala hrať ruskú hru a vylúčila ich zo svojich štruktúr za nedodržanie termínu. Návrat Ruska do svetového športu je žart a hanba. WADA v septembri potajomky zmenila pravidlá hry a prijala Rusko napriek názorom športovcov či verejnosti. Nastal čas, aby opäť označila Rusov za nespôsobilých súťažiť," povedal šéf Antidopingovej agentúry USA (USADA) Travis Tygart. Za nové opatrenia sa vyslovila aj komisia športovcov Britskej antidopingovej agentúry (UKAD). "Rusko musí nespochybniteľne dokázať, že sa poučilo z najväčšej dopingovej aféry a že je zaviazané k čistému a transparentnému fungovaniu v medzinárodnom športe. V opačnom príde musí WADA teraz zakročiť."