Main Content

Adam Ružička pred začiatkom MS: Tento rok máme naozaj dobrý tím!

utorok, 25. december 2018 16:09 | Autor: Marek Ďaďo

Adam Ružička
Adam Ružička | zdroj: TASR, Instagram

Oficiálny portál Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF vyspovedal jedného z najdôležitejších hráčov slovenskej reprezentácie do 20 rokov Adama Ružičku. Ten sa v rozhovore pre šampionátový portál vyjadril k minuluročnému turnaju, súčasnej forme, či k bývalému spoluhráčovi. 

Redaktori oficiálnej stránky IIHF na úvod pred Ružičkom spomenuli minuloročný šampionát do 20 rokov a bratislavský rodák sa okamžite rozpamätal na bolestivé momenty, kedy naši reprezentanti podľahli vo štvrťfinále svojim rovesníkom zo Švédska tesným rozdielom 2:3. „Stále to považujem za sklamanie. Odohrali sme dobrý turnaj. Keď hráte proti Švédsku a prehráte 2:3, niečo to vo vás zanechá. Keď sa vrátite do svojho juniorského tímu, rozprávate o tom každý deň, o tom čo sme urobili zle a o podobných veciach,“ vyjadril sa Ružička. 

„Švédsko je skvelý tím. Majú veľa talentovaných hráčov, sú rýchli a robia všetko správne,“ skonštatoval však uznanlivo. Slováci si pritom s týmto súperom zmerajú sily aj na týchto majstrovstvách. Súboj s Tre Konor ich čaká už v skupinovej fáze a pre vývoj zvyšku turnaja z pohľadu Slovákov bude veľmi dôležitý. 

Tohtoročný šampionát bude pre Ružičku už tretí v juniorskej kategórii. Na tom poslednom zaznamenal 2 asistencie v 5 odohraných dueloch. Ako jeden z najskúsenejších hráčov tímu Ernesta Bokroša dúfa, že tentokrát preberie na seba viac zodpovednosti.

„Poznám tu veľa chalanov. Tento rok máme naozaj dobrý tím. Musím prísť na ľad, hrať moju hru a ukázať chlapcom, ako sa hrá na menšom klzisku. Budeme tu mať veľa hráčov z kanadských hokejových líg, čo je naozaj skvelé, pretože sú zvyknutí na menšie ihrisko.“

Ružička sa na drafte 2017 stal štvrtou voľbou Calgary Flames, no do NHL má ešte ďaleko. Momentálne hrá svoju tretiu sezónu v OHL, kde nastupuje v drese Sarnie Sting. K turnaju sa vyjadril aj Ružičkov klubový tréner, Derian Hatcher, ktorý odohral v najlepšej hokejovej lige sveta 16 sezón, reprezentoval USA na 2 olympiádach2 majstrovstvách sveta jednom svetovom pohári. Podľa jeho názoru sú majstrovstvá sveta hráčov skvelý turnaj, z ktorého môžu odísť mnohí ako lepší hokejisti.

Mladý Slovák zažil skvelý vstup do sezóny, keď v prvých 3 zápasoch zakaždým skóroval. Potom však prišlo nešťastné obdobie, kedy sa nepresadil v 18 dueloch za sebou. „Bol to pre mňa veľmi pomalý štart, nemohol som skórovať, ale dostal som sa cez to a teraz sa cítim dobre,“ povedal na margo nepriaznivej formy Ružička.  

Jedným z dôvodov, prečo sa Slovákovi nedarilo, môže byť aj zaujímavý vývoj kariéry jeho už bývalého spoluhráča Jordana Kyroua. Ten je od začiatku prebiehajúceho ročníka jednou z mladých nádejí St. Louis Blues.  Kyrou strieda pôsobiská a pohybuje sa medzi St. Louis a farmou v San Antoniu. Jeho neprítomnosť Ružičkovi zjavne v tejto sezóne výrazne chýba. 

„Spoločne sme hrali veľmi dobre. Rozumeli sme, ale nemôžem sa spoliehať na jedného hráča. Musím hrať svoju hru. Samozrejme, že mi chýba, ale teraz mi to ide dobre. Som s ním v kontakte takmer každý týždeň a píšeme si o tom, ako sa nám darí.“

Ako sme spomínali Ružičku si Calgary vybralo v roku 2017 a svoj vstupný kontrakt do NHL musí podpísať ešte pred nadchádzajúcim draftom, inak naňho Plamene stratia práva. Slovák si dobre uvedomuje, na čom musí zapracovať, ak si chce v NHL niekedy zahrať. 

„Chcú, aby som v každom zápase, v každom striedaní, mal rovnaké tempo. Treba tvrdo drieť a všetko pôjde správnym smerom. Byť two-way forwardom (obojstranným - platným v obrane aj v útoku pozn.red), tvrdo bojovať a mať konzistentnú formu v každom zápase - to je pre mňa najdôležitejšie, to je to, čo môj tím v NHL chce, a je to niečo, na čo sa teraz sústredím.“

Podľa trénera Hatchera nemá Ružička žiadne bariéry, ktoré by mu bránili hrať hokej na vyššej úrovni a mať úspech. „Myslím si, že bude hrať na vyššej úrovni, a nemyslím si, že sa o tom treba vôbec baviť,“ skonštatoval jeho klubový tréner pochvalne.