Main Content

Má Slovan právo na to, aby sa vrátil do Tipsport ligy?

pondelok, 17. december 2018 08:30 | Autor: Jakub Vaverka

HC Slovan Bratislava (2012)
HC Slovan Bratislava (2012) | zdroj: TASR

Bratislavskému Slovanu nekvitnú ruže ani v tejto sezóne a celok z hlavného mesta možno KHL už čoskoro opustí.  

Komentár Jakuba Vaverku

Minulý týždeň sme mali možnosť vidieť tweety oficiálneho profilu Slovana Bratislava, v ktorých bolo naznačené, že na jar bude pre klub z hlavného mesta reálnou možnosťou aj návrat do najvyššej slovenskej súťaže Tipsport ligy. Toto vyjadrenie zdvihlo veľkú hladinu diskusie.

Niektorí tvrdia, že ak sa chce Slovan vrátiť, mal by štartovať v druhej lige, ktorá je v hierarchii slovenských hokejových súťaží až treťou najvyššou. Ďalší zas hovoria o prvej lige, ktorá je v tejto sezóne poriadne nabitá a zuby na postup do Tipsport ligy si brúsi hneď niekoľko klubov.

Nebláznite. Príklady Martina a Skalice sú síce pomerne aktuálne, ale spomeňme si, prečo tieto dva tradičné kluby skončili medzi slovenskou hokejovou elitou. Financie. Bankrot. Dlhy. Či Záhoráci či Turčania mali existenčné problémy a museli veľa vecí zmeniť. Slovan ročník 2011/2012 vyhral vo famóznom finále s Košicami a odišiel ako šampión.

Belasí neodišli kvôli finančným problémom či bankrotu. Odišli do KHL, druhej najlepšej hokejovej súťaže na svete. To, že Bratislavčania v nej postupovali do play-off veľmi zriedka a ich anabáza v nadnárodnom meraní síl nebola (a nie je) práve najúspešnejšia, je už iná pesnička. Tu ide o to, že Slovan odišiel zo Slovenska pretože chcel, nie preto, že by musel.

Klub z hlavného mesta je navyše pre „Lintnerovcov“ marketingovo veľmi atraktívny. Parádna hala, historická rivalita s množstvom klubov a tím, ktorý dokázal zaplniť zimné štadióny od Košíc po Skalicu. Tu nie je nad čím váhať, ak bude možnosť a obojstranný záujem, aby sa Slovan medzi slovenské kluby vrátil, malo by sa jednať o jasnú vec.

To, či Slovan potrebuje Tipsport ligu alebo Tipsport liga Slovan je téma na ďalšiu kompletnú debatu. Nebuďme ale voči Slovanistom plní nenávisti len preto, že sa jedná o Slovan, tŕň v oku pre veľkú časť hokejovej rodiny. Na záver sa zamyslite nad tým, či by ste prišli na zimný štadión, keby váš miestny klub hostil bývalého účastníka KHL. Odpoveď poznám ja a poznáte ju aj vy.