Main Content

Slovenské kluby môžu byť nadšené: Pozrite, ako im Trnava zdvihla koeficient

sobota, 15. december 2018 17:18 | Autor: Filip Chudý

Radosť hráčov Spartaka Trnava
Radosť hráčov Spartaka Trnava | zdroj: TASR

Hoci máme do začiatku budúcej edície európskych súťaží ešte ďaleko, už teraz vieme, že naše kluby budú mať lepšiu štartovaciu pozíciu. Takéto budú mať koeficienty.

Kým v minulých sezónach sme bilancovali účinkovanie slovenských klubov v pohárovej Európe už počas leta, tentoraz vďaka futbalistom Spartaka Trnava sme boli v hre aj celú jeseň. A vďačiť im musia aj ostatné slovenské kluby, pretože Trnavčania zvyšovali koeficient nielen sebe, ale aj im.

Trnavčania vstupovali do sezóny s koeficientom 3,500. Ten im nestačil na nasadenie ani len v prvom predkole Ligy majstrov. O to pozoruhodnejšia je ich spanilá jazda pohárovou Európou, ktorá skončila až tesne pred bránami jarnej fázy Európskej ligy. Aktuálne už majú koeficient 8,500. Pričom až za nimi sú napr. také kluby ako Trabzonspor, Austria Viedeň, Hajduk Split a pod. Ak sa prebojujú do Európskej ligy aj v budúcej sezóne, v prvých dvoch predkolách by boli stopercentne nasadení a pri troche šťastia možno aj v treťom.

AS Trenčín má koeficient 6,500 a ŠK Slovan Bratislava 6,000. Oba by mali stačiť na nasadenie v prvom predkole, za predpokladu, že si niekto z nich vybojuje pohárovú miestenku. V druhom predkole Ligy majstrov ale takmer určite nie a v rovnakej fáze Európskej ligy skôr áno, no môže to byť tesné.

Ostatné naše kluby budú mať ako koeficient v budúcej sezóne pätinu z národného koeficientu 15,625, čiže 3,125. Majú síce aj svoje klubové koeficienty, lenže tie sú nižšie ako pätina z národného, čiže sa im počíta ten. Pre zaujímavosť, MŠK Žilina si nazbierala za ostatných päť sezón 2,500, DAC 1904 Dunajská Streda 1,500, MFK Ružomberok 1,000, MFK Košice 0,500 a Spartak Myjava 0,250 bodu.

Tu treba uviesť, že po letných predkolách bol ten koeficient pre ostatné slovenské kluby 2,875, čiže trnavských sedem bodov v skupine ho zvýšil na 3,125. Vďaka tomu je tu veľký predpoklad, že všetky slovenské kluby budú v prvom predkole Európskej ligy nasadené. V tejto sezóne mal najnižšie nasadený klub koeficient 2,900. Dunajská Streda bola z toho dôvodu v tejto sezóne nenasadená, keďže pätina národného koeficientu bola len 2,425.

V praxi to znamená, že našim klubom nebudú hneď na úvod hroziť kluby rangu FC Kodaň, Partizan Belehrad, Apollon Limassol, Maccabi Tel Aviv atď. Menované boli nasadené v úvodnom predkole v tejto sezóne. Ale vyžrebujú nám zástupcov z krajín, ktoré sú na posledných priečkach rebríčka UEFA.