Main Content

Kližan rozhodol o triumfe, SR - Ukrajina napokon 4:1

nedeľa, 18. september 2011 19:00 | Autor: TASR

Tenisoví reprezentanti Slovenska tretí rok v rade zvládli zápas o záchranu v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára družstiev mužov. Finalisti ročníka 2005 zvíťazili nad favorizovanými Ukrajincami v bratislavskom súboji rozhodujúceho 2. kola play-off o zotrvanie v "II. lige" 4:1.

"Samozrejme, že som veľmi spokojný. Po víťazstve to ani nemôže byť inak - všetko sa javí ako dobré. V kútiku duše som uvažoval o úspechu, hoci Ukrajinci boli favoritmi," povedal kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř.

V úvodnej z dvoch nedeľňajších dvojhier si líder domácich Martin Kližan poradil s jednotkou hostí Sergijom Stachovským za 191 minút 6:4, 3:6, 7:6 (6), 6:2 a postaral sa tak o rozhodujúci tretí bod domácich. V treťom sete na antuke pod odtiahnutou strechou Sibamac arény NTC pred približne 2000 divákmi pritom mal Kližan dvakrát manko brejku a v tajbrejku prehrával 1:4 s dvojitým minibrejkom. Kližan dosiahol 10. víťazstvo zo svojich ostatných 11 vystúpení (7. triumf v rade) a zároveň v tomto dejisku zavŕšil obrat v osobnej bilancii z pôvodných 0:6 na 7:6.

"Bol to veľmi kvalitný zápas, taký som aj očakával. Tajbrejk mal pre mňa šťastný koniec, bolo to o náhode. Sergij bol v tom sete lepší a mal strašný náskok. Už som neveril, že to ešte zvládnem, ale podarilo sa. Bol to zlomový bod celého stretnutia," uviedol po nedeľňajšom stretnutí Martin Kližan.

Stachovskij skonštatoval: "Môj dnešný výkon nebol podľa predstáv. Lámalo sa to v treťom sete, ktorý bol z oboch strán taký hore - dolu. V tajbrejku nebolo šťastie na mojej strane. Škoda, možno by sa to celé ešte vyvíjalo inak. Martin si za stavu 2:1 na sety v jeho prospech začal viac veriť, riskoval a padalo mu to tam, keď potreboval. Chcem pogratulovať slovenskému tímu k úspechu, ktorý si zaslúžil, pretože predvádzal kvalitný tenis. Vopred bolo jasné, že nám nebude vyhovovať povrch, ktorý si domáci zvolili. Žiaľ, budeme hrať v II. skupine euroafrickej zóny, asi to tak malo byť. Už budúci rok sa pousilujeme o návrat do I. skupiny."

Záverečný duel, na ktorý nastúpili Pavol Červenák a Arťom Smirnov (kapitán hostí Orest Tereščuk ho postavil namiesto Iľju Marčenka), už bol iba formalitou a Slovák zvíťazil za 70 minút dvakrát 6:4.

V piatkových singloch najprv Kližan zvíťazil nad Marčenkom a potom Stachovskij zdolal Červenáka. V sobotňajšej štvorhre Filip Polášek a Igor Zelenay prekonali v päťsetovej dráme Sergija Bubku a Stachovského.
Stále platí, že Slováci v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) nestratili náskok 2:1 od apríla 1998, keď neuspeli proti Švédom. Tím SR spozná svojho najbližšieho súpera v stredu 21. augusta, žreb sa uskutoční o 14.00 h SELČ v thajskom Bangkoku. Okruh možných protivníkov bude definitívne známy až v pondelok.

Slováci predvlani zvládli domáci záchranársky duel s Macedónčanmi (5:0), v ktorom sa s reprezentáciou rozlúčil Dominik Hrbatý, minulý rok zvíťazili v Bielorusku 4:1. V apríli 2011 neuspeli v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny v Portugalsku (1:4). V "III. lige" naposledy účinkovali v sezóne 1996. Ukrajina sa dostala do tohto stretnutia marcovou domácou prehrou 2:3 s Holandskom, keď na kurte boli Stachovskij, Marčenko a Bubka a káder dotváral Ivan Sergejev. Ukrajina naposledy uspela na antuke už v roku 2003 proti Pobrežiu Slonoviny, odvtedy ťahá na tomto povrchu sériu už piatich nezdarov.

Zverenec Karola Kučeru Kližan prerazil Stachovského podanie v piatom geme, už v tretej hre na to mal jednu možnosť. Za stavu 4:3 odvrátil päť brejkbalov. Setbal premenil esom. V tejto fáze bol aktívnejší, razantnejší aj úderovo istejší. V druhej časti inkasoval brejk na 2:4. Hneď síce odpovedal na returne, ale potom si znova neudržal podanie - 3:5. V deviatom geme dosiahol Stachovskij obrat z 0:30. Pri druhom setbale si pripísal bod priamo z podania - Slovákov forhendový return odletel výrazne mimo. Kližan bol ofenzívnejší a nápaditejší, ale vychádzalo mu toho predsa len málo na prevahu, ktorá by sa premietla do skóre.

V treťom dejstve zvládol 22-ročný Bratislavčan proti bývalému 31. hráčovi renkingu ATP okamžitý rebrejk na 1:1 a potom aj 3:3. Stachovskij na prelome druhej a tretej hodiny vyznieval profesorsky, ale aj trochu uťahane po náročnom programe z piatka i soboty. Solídne však striehol na príležitosti, pomerne ho držal servis, nebál sa volejov vo vypracovaných situáciách a neutralizoval výmeny slajzami či dropshotmi.

V jedenástej hre tretieho setu Kližan nezvládol dve príliš ambiciózne forhendové odpovede na return. Tretím takýmto úderom v geme ponúkol súperovi brejkbal po tom, ako pri vlastnej výhode trestuhodne pokazil smeč, ale zachránil sa odvážnym útokom forhendom popri čiare a napokon upravil na 6:5. V dvanástej hre mu Stachovského bekhendový volej vedľa dodal sľubných 30:15 na príjme, ale výstraha Slovákovi za rozmlátenie rakety predznamenala tajbrejk.

Domáci prehrali všetky tri doterajšie "lotérie" v rámci tohto záchranárskeho zápasu a pripomenulo sa to, keď sa Stachovskij za protivníkov vstupný lacný bekhend do siete poďakoval odskočením na 3:0. Druhý minibrejk si pripísal perfektným bekhendom popri čiare, viedol *4:1. Slovák príjmom nachytal Ukrajinca v tzv. mŕtvej zóne (2:4), inkasoval bod z podania (2:5), ale potom dvakrát presvedčil pásku, aby mu pomohla znížiť na 4:5, a v medzihre si vynútil bekhendový čop do siete - 5:5. V extrémne dôležitej chvíli vytiahol Kližan parádny krížny return na 6:5. Pri setbale však netrafil prvé, neriskol druhé a Stachovskij bekhendom oprášil čiaru - 6:6. Kližan si chladnokrvným forhendovým zavŕšením ofenzívy vytvoril druhú šancu, tentoraz na príjme, a Stachovského bekhend zastavila sieť.

Víťaz minulotýždňového challengeru ATP na antuke v Janove Kližan, momentálne 86. vo svetovom rebríčku, sa viezol na vlne. O tri roky starší Stachovskij (63. v počítačovom poradí) už nenachádzal fyzické i psychické sily a herný koncept na prípadný zvrat. Stratil servis na 0:1 a ďalší brejk proti nemu na 1:4 (Slovákova skvelá bežecká práca zakončená forhendovým obhodením z otočky) privodil definitívu. Rozbehnutý víťaz novembrového bratislavského challengeru Ritro Slovak Open Kližan sa už nedal zastaviť. Prvý muž nového challengerového renkingu sa budúci týždeň predstaví na podujatí takejto úrovne v Trnave, začne v derby proti Andrejovi Martinovi.

SLOVENSKO - UKRAJINA 4:1 - konečný výsledok
(Bratislava, Sibamac aréna NTC, antuka pod odtiahnutou strechou)
Piatok:
Martin Kližan - Iľja Marčenko 6:7 (4), 6:3, 6:1, 6:3 za 210 minút
Pavol Červenák - Sergij Stachovskij 5:7, 2:6, 1:6 za 123 minút
Sobota:
Filip Polášek, Igor Zelenay - Sergej Bubka, Sergij Stachovskij 7:5, 6:7 (3), 6:2, 6:7 (3), 6:4 za 213 minút
Nedeľa:
Martin Kližan - Sergij Stachovskij 6:4, 3:6, 7:6 (6), 6:2 za 191 minút (47, 40, 69, 35)
Pavol Červenák - Arťom Smirnov 6:4, 6:4 za 70 minút
© WEBNOVINY