Main Content

Šesták: "Verím, že postup na MS bude stimulom pre futbal na Slovensku"

streda, 14. apríl 2010 16:02 | Autor: TASR

Slovenský futbalista Stanislav Šesták je už niekoľko rokov oporou nemeckého bundesligového klubu VfL Bochum. Ten aj vďaka gólom 27-ročného útočníka, resp. ofenzívneho stredopoliara zvádza už viacero sezón v rade úspešný boj o zotrvanie medzi elitou, a to aj napriek obmedzenému klubovému rozpočtu.

Odchovanec prešovského futbalu však nie je kľúčovou osobnosťou len v Bochume (tohtosezónna bilancia šesť gólov a tri asistencie), ale veľmi cenné služby odvádza aj v slovenskej reprezentácii, s ktorou si na jeseň minulého roka vybojoval historický postup na majstrovstvá sveta. Necelé dva mesiace pred začiatkom šampionátu v Juhoafrickej republike (11. 6. - 11. 7.) poskytol Stanislav Šesták rozhovor pre oficiálnu internetovú stránku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

"Reprezentovať je pre mňa vždy veľká česť. Slovensko je veľmi mladá krajina a ku svojmu zviditeľneniu takéto úspechy jednoznačne potrebuje. Aj preto my hráči pociťujeme veľkú zodpovednosť," vyhlásil autor šiestich presných zásahov v úspešnej kvalifikácii MS 2010, v ktorej Slovensko vyhralo svoju skupinu pred Slovinskom, Českom, Severným Írskom, Poľskom a San Marínom.

"Verím, že postup na MS bude stimulom pre futbal v celej našej krajine. Doposiaľ bol u nás, čo sa úspešnosti týka, športom číslo jeden hokej. Snáď sa nám podarí nielen účasťou, ale aj dosiahnutými výsledkami zmenšiť tento odstup v rebríčku športov. Našu účasť na majstrovstvách sveta vnímajú veľmi pozitívne aj fanúšikovia, ktorým patrí veľké poďakovanie za podporu počas celej kvalifikácie," vyhlásil Stanislav Šesták. Najlepší slovenský kanonier v bojoch o šampionát vzápätí skromne doplnil, že nie je dôležité, kto dá v národnom mužstve koľko gólov. "Na prvé miesto staviam vždy úspech mužstva, všetko ostatné je menej podstatné. Samozrejme, že útočníka vždy veľmi teší, keď mu to tam padá, ale konečné čísla nie sú kľúčové, ak to neznamená úspech celého tímu."

Bývalý hráč Prešova, Slovana Bratislava a Žiliny patrí vo veku 27 rokov k najskúsenejším členom reprezentačného výberu. "Očakáva sa odo mňa, že preberiem určitý diel zodpovednosti. Môžem povedať, že ja to s radosťou urobím," skonštatoval Šesták, ktorý sa už nevie dočkať začiatku majstrovstiev sveta: "Som z toho celého v napätí. JAR je skvelá krajina a ja sa už veľmi teším na dojmy, ktoré vo mne vyvolá. Vždy bolo mojím snom zúčastniť sa na svetovom šampionáte a teraz si ten sen budem môcť prežiť."

Slováci sa v Juhoafrickej republike stretnú v základnej F-skupine postupne s Novým Zélandom, Paraguajom a Talianskom. "Myslím si, že prvé miesto v skupine je vyárendované pre úradujúcich majstrov sveta Talianov, ktorí pôjdu ďalej. Druhá priečka bude pre nás veľkou výzvou, ak by sa nám ju podarilo ukoristiť, bol by to pre nás veľký úspech. A či sa potom uspokojíme s postupom do osemfinále? To bude záležať aj na súperovi. Radšej si však počkajme, ako to dopadne. Rozhodne sa chceme dostať tak ďaleko, ako to len bude možné," dodal Stanislav Šesták.