Main Content

Čo bude sprevádzať príchod Seattlu do NHL?

štvrtok, 6. december 2018 09:27 | Autor: Marek Ďaďo

Seattle - NHL
Seattle - NHL | zdroj: TASR

Predvčerom bol Radou Guvernérov schválený návrh Seattlu, z ktorého sa čoskoro stane 32. tím kanadsko-americkej NHL. Túto udalosť bude sprevádzať mnoho udalostí. Dovoľte, aby sme vám predstavili tie najdôležitejšie z nich. 

Začneme sumou, ktorú bude musieť nový celok zo Seattlu zaplatiť ako „vstupné“ do ligy. Táto čiastka bola stanovená na 650 miliónov dolárov, čo je o 150 miliónov viac, než muselo investovať Vegas Golden Knights.

„Dnes je to vzrušujúci a historický deň pre našu ligu, nakoľko sa rozširujeme do jedného z najinovatívnejších, najkrajších a najrýchlejšie sa rozrastajúceho mesta v Severnej Amerike,“ cituje komisionára Garyho Bettmana portál NHL.com . 

Seattle bude spätý najmä s miliardárom Davidom Bondermanom, ktorý je aj jeho spoluvlastníkom. „Sme radi, že môžeme pridať Davida Bondermana, Toda Leiwekeho a celú skupinu NHL Seattle do rodiny Národnej hokejovej ligy. Sme nadšení, že Seattle, mesto s hrdou históriou hokeja, ktoré bolo domovom pre prvé americké mesto, ktoré vyhralo Stanley Cup, sa konečne pripojí ku NHL,“ zaznelo z Bettmanových úst. 

Doteraz bol počet mužstiev v konferenciách nerovnomerný. S príchodom Seattlu sa to však zmení. Obe konferencie už budú mať konečne po 16 tímov. Nový člen NHL sa od sezóny 2021/2022 zaradí do Pacifickej divízie, čoho následkom bude presun Arizony Coyotes do Centrálnej Divízie. Dovolíme si povedať, že táto skutočnosť je z momentálneho pohľadu pre Kojotov vcelku nepríjemná - Pacifická divízia nie je tak nabitá, ako tá Centrálna, kde nastupujú silné celky ako Nashville, Winnipeg, Minnesota, Colorado, či Dallas. Za dva roky sa ale môže všetko zmeniť. 

Ďalším dôležitým bodom je expanzívny draft, ktorý bude mať rovnaké pravidlá ako v prípade Vegas v roku 2017. Tu je pár najdôležitejších dodatkov, ktoré potrebujete vedieť: 

1) Seattle si bude musieť vybrať jednéhohokejistu z každého z 30 klubov NHL (okrem Vegas)

2) 20 z týchto hráčov musí mať podpísaný kontrakt pre sezónu 2021/2022

3) Každý klub, z ktorého bude Seattle vyberať hokejistu, má 2 možnosti ako si chrániť svojich hráčov. Ochrániť si môže buď 7 útočníkov,3 obrancov 1 brankára, alebo 8 korčuliarov (je jedno, či ide o útočníka alebo obrancu) a 1 brankára. 

To je zatiaľ o nadchádzajúcej expanzii všetko. NHL uviedla, že ďalšie podrobné informácie prídu neskôr. Nakoniec je dôležité zmieniť, že práce na Seattle Center aréne, kde bude mestský celok nastupovať, už konečne započali.