Main Content

Višňovský k pálčivej téme slovenského hokeja: Zaspali sme dobu. Boli časy, keď sme nosili domov medaily

streda, 5. december 2018 09:16 | Autor: TASR

Ľubomír Višňovský
Ľubomír Višňovský | zdroj: TASR

Los Angeles 5. decembra (TASR) - Bývalý slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský sa v noci na stredu dočkal veľkej pocty. Zámorský tím NHL Los Angeles Kings ho pred zápasom s Arizonou Coyotes ocenil na tradičnej slávnosti "Noc legiend Kings".

"Višňa" sa stal 24. hráčom, ktorého si Kings týmto spôsobom uctili. Bývalý skvelý slovenský reprezentant odohral v rokoch 2000 - 2008 v drese Kings 499 zápasov v základnej časti a pridal 12 duelov v play off. V sezóne 2005-06 sa stal najužitočnejším hráčom tímu (MVP), keď ako jediný obranca v klubovej histórii vyhral kanadské bodovanie (67 bodov). V roku 2007 reprezentoval "kráľov" v Zápase hviezd NHL.

"Nezabudli na mňa a vážia si výkony, ktoré som tu predviedol. K mestu aj k tímu mám krásny vzťah. Bol to môj prvý tím v NHL. Dali mi šancu, aby som hral najlepšiu ligu na svete. Bol som draftovaný Los Angeles a prežil som tu jedny z najlepších rokov vo svojej hokejovej kariére. Rád na to spomínam a rád sa sem vraciam," povedal Višňovský pre slovenskú verziu nhl.com.

Na predzápasovej ceremónii sprevádzala Višňovského manželka a dve deti, klub mu pripravil spomienkové video a na ľade ho privítali bývalí spoluhráči - prezident klubu Luc Robitaille a súčasný kapitán tímu Anže Kopitar. "Najradšej spomínam na to, keď sme v prvom kole play off vyradili Detroit. Bola úžasná atmosféra, na ktorú nikdy nezabudnem," povedal Višňovský v krátkom príhovore v Staples Center a vyslúžil si ovácie divákov.

Podľa Višňovského sa hra v NHL za posledné roky zrýchlila. "Keď som hrával posledné roky za Islanders, tak to už bolo o dosť rýchlejšie. Hra bola priamočiarejšia, rýchlo sa korčuľovalo a hráči sa snažili urobiť čo najmenej chýb. Už v týchto rokoch, ktoré spomínam, to bolo iné, ako keď som v NHL začínal. Starší hokej bol o prihrávkach, podržaní puku a nebolo to len o tom rýchlo dostať puk z tretiny a tráviť čo najmenej času s pukom na hokejke. Kto teraz nekorčuľuje dostatočne rýchlo, nemôže hrať v NHL. Keď som v roku 2000 prišiel do NHL, tak som sa snažil korčuľovať, hrať s pukom a prihrávať na hokejku. Možno aj preto som v tom období prerazil," pokračoval 42-ročný Višňovský, ktorý okrem Kings hral v NHL aj za Edmonton Oilers, Anaheim Ducks a New York Islanders, v zámorskej profilige strávil 14 sezón.

V NHL sa presadil napriek nižšiemu vzrastu, hoci mu odborníci nedávali šance. Višňovský sa však presadil svojou šikovnosťou a talentom. "Vtedy tam boli dvojmetroví a stokiloví obrancovia a mne od sedemnástich rokov hovorili, že nemám šancu hrať v NHL, lebo na to nemám postavu a nemám sa tam šancu presadiť. Aj ja som to tak vnímal, že nikdy nebudem hrať v NHL a som európsky typ hráča. Zrazu prišiel telefonát, že som bol draftovaný Los Angeles Kings. To bolo niečo neuveriteľné. Po troch dňoch mi volali, že chcú so mnou podpísať prvý kontrakt. Celé to bolo rýchle a bola to pre mňa veľká zmena," zaspomínal si a vyjadril sa aj k téme klesajúceho počtu slovenských hokejistov v NHL. "Zaspali sme dobu. Boli časy, keď sme nosili domov medaily. Od roku 2000 do roku 2010 to bola zlatá generácia. Mali sme aj hráčov NHL. Ale na Slovensku sa nič nerobilo, neškolili sa noví tréneri, nerobil sa systém pre deti. Žili sme z toho, že prídu chlapci z NHL a vždy sa niečo uhrá. Naozaj sa zaspalo a tých desať až dvanásť rokov je veľmi cítiť, nemáme hráčov. Za svetovou špičkou už nezaostávame o krok, ale o dva kroky," uzavrel Višňovský.

V NHL pôsobil Višňovský v rokoch 2000 - 2014. V základnej časti NHL odohral 883 zápasov, v ktorých dal 128 gólov a pridal 367 asistencií (495 bodov). V play off nastúpil celkovo na 28 duelov a zaznamenal 8 asistencií. Za Slovensko hral na štyroch ZOH a desiatich majstrovstvách sveta. V zbierke úspechov má zlato, striebro aj bronz z MS.