Main Content

Zdeno Cíger na témy: Slovan, rodinkárstvo, korupcia či zákulisné intrigy

utorok, 4. december 2018 12:51 | Autor: Jakub Vaverka

Zľakol sa Cíger Lintnera?
Zľakol sa Cíger Lintnera? | zdroj: © TASR

Býval to búrlivák. Rodený Martinčan, ktorý si zahral NHL a preslávil sa v Trenčíne či Slovane, sa momentálne venuje mladým talentom a nie je spokojný s tým, v akom stave sa nachádza náš hokej.

Bývalý reprezentačný tréner Zdeno Cíger absolvoval rozsiahly zaujímavý rozhovor pre portál Teraz.sk, rozhodli sme sa uverejniť najzaujímavejšie pasáže s niekdajším kormidelníkom nielen národného mužstva, ale aj Slovana Bratislava. Martinský rodák odchádzal z postu kouča reprezentácie Slovenska s trpkým pocitom, niektorí hráči mu dokonca vyhlásili bojkot. „Akékoľvek zákulisné intrigy, bojkot a sabotáž sú deštrukčné – voči slovenskému hokeju a jeho budúcnosti zvlášť. Doplatil na to kanadský tréner slovenskej reprezentácie Glen Hanlon, ktorý ustúpil tlaku zámorských hviezd v slovenskom tíme a nechal si zostavu a spôsob hry určovať nimi a doplatil som na to neskôr ja s Robom Švehlom, keď sme sa stali obeťami intríg, bojkotu a sabotáže,“ rozhovoril sa Cíger.

„To predsa nie je normálne. Kde je tu profesionalizmus, slušnosť a rešpekt? Dnes mi je jedno, že mi potichu niektorí chalani hovoria medzi štyrmi očami, o čo išlo, o čo sa hralo, do čoho a kým boli vtiahnutí. Verejne to nikdy nepovedia. Na to už nemajú ..... odvahu. Aj preto na to nemôžem zabudnúť a odpustiť. To nejde,“ tvrdí Zdeno Cíger, ktorý má na túto problematiku jednoznačne vyhranený názor.

Jeden zo vzorov slovenskej reprezentácie z 90.rokov uplynulého storočia sa vyjadril aj k problematike účasti Slovana Bratislava v Kontinentálnej hokejovej lige.  „Podľa mňa by mala účasť v KHL pre slovenský tím význam vtedy, keby v ňom hrali všetci najlepší hráči zo Slovenska. Bola by to akási kostra slovenskej reprezentácie, hrajúca v tejto súťaži.“ Cíger otvorene hovorí aj o tom, že súčasťou slovenskej Tipsport ligy sú dve maďarské mužstvá. „Mnohí hovoria o tom, že to náš hokej potiahne dole, no otázka skôr znie, kam ešte viac dole. Myslím si, že slovenský hokej a systém práce okolo neho už upadol viac, než dosť. Ja by som maďarské mužstvá vôbec nepodceňoval. Za posledné roky urobilo Maďarsko v podpore hokeja neskutočne veľa.“

Niekdajší hráč Dukly Trenčín v súčasnosti vychováva mladé talenty, ale nedáva si ružové okuliare na oči. Slovenský hokej za zvyškom sveta stále výrazne zaostáva. „Veľkým problémom je, že u nás už ani mládežnícke kategórie vďaka nefungujúcemu systému nedokážu pre juniorské dodať dostatočne kvalitných hráčov. Potom sa nemôžeme čudovať, že len mizivé percento z nich sa objaví v A tímoch.“

Cíger je taktiež veľkým odporcom rodinkárstva aj korupcie, myslí si, že viacerí situáciu v mládežníckych tímoch a reprezentáciách vidia, ale s aktuálnym stavom sa nerobí nič. „Na to sa musíte opýtať iných. Trebárs aj„zlatých chlapcov“, Riša Lintnera, Mira Šatana – ich médiá milujú, oni vám možno povedia, prečo je to tak a čo si o tom myslia. Prípadne povedia, že o tom nevedia. Ale aj keby to povedali, že o tom vedia, o čom pochybujem, ťažko sa niečo zmení."

 „O tomto sa na Slovensku „čuší“, nikomu sa do tohto „osieho hniezda“ nechce špárať, nikomu sa to neoplatí odkrývať, lebo by si tým „zarúbali cestu“. Preto sú všetci ticho a jediná istota, ktorú vidíme je, že kvalita nášho hokeja ide smerom dole. A keď sa niekto aj sťažuje, tak len tak potichu a zo strachom v očiach,“ zakončil Zdeno Cíger, ktorý aj napriek nie práve úspešnému pôsobeniu na lavičke Slovenska patrí v našej krajine medzi najviac uznávané hokejové persóny. Celý rozhovor si môžete prečítať na tomto odkaze.