Main Content

Platový strop v NHL sa od budúcej sezóny zvýši o viac ako 3 milióny dolárov

utorok, 4. december 2018 09:39 | Autor: Marek Ďaďo

Gary Bettman
Gary Bettman | zdroj: © TASR

Na včerajšom zasadnutí Rady Guvernérov sa stihlo prebrať hneď niekoľko zaujímavých záležitostí, medzi ktorými nechýbali ani dohady o výške platového stropu, s ktorým by mohli kluby počítať od budúcej sezóny.

Rada Guvernérov sa tentokrát rozhodla zasadať v dvoch za sebou nasledujúcich dňoch. Zatiaľ čo sa bude o osude Seattlu ako novom klube NHL diskutovať až dnes, včera sa hovorilo o iných záležitostiach, medzi nimi aj o platovom strope. Komisionár Gary Bettman uviedol, že v budúcej sezóne sa budú musieť platy hráčov v organizácii zmestiť do hranice 83 miliónov.

V takom prípade pôjde o 3 a pol miliónový nárast oproti práve prebiehajúcej sezóne. „Mohlo to byť o milión viac, mohlo to byť o milión menej, ale ak sa zaujímate o presné číslo, klubom sme povedali, aby počítali s 83 miliónmi dolárov,“ citujú komisionára oficiálne stránky NHL.

Táto hranica má byť údajne viazaná na očakávané príjmy z ročníka 2019/2020. Vlani prekročili výnosy ligy sumu 4,5 miliardy amerických dolárov, pričom výška platového stropu bola stanovená na 75 miliónov pre tím.

Éra platových stropov sa začala od sezóny 2005/2006. Vtedy mohli kluby na kontrakty svojich hráčov minúť 39 miliónov. „Platový strop prospieva hre a pomáha jej rásť. Dodal nám rovnováhu a konkurencieschopnosť nielen medzi tímami, ale aj medzi všetkými profesionálnymi športami. Áno, platový strop sa zvýšil z 39 miliónov z prvej sezóny až na niečo cez 80 miliónov v tej budúcej, a to je skvelé,“ pokračoval Bettman vo svojom vyjadrení.

Za zmienku ešte stojí, že rada najvyšších predstaviteľov ligy poskytla svoju pomoc pri budovaní novej arény v Ottawe, kde sa naskytli problémy. Treba dodať, že výpomoc od ligy v podobných prípadoch sa ukázala ako prospešná pre Edmonton Oilers aj Pittsburgh Penguins. Olejári hrajú už 3. rok v ich Rogers PlaceTučniaci sú v PPG Paints aréne udomácnení už 9. sezónu.