Main Content

Slovensko po dvoch zápasoch: 2 výhry a skóre 27:4. Pozor, nepreceňme to!

pondelok, 3. december 2018 09:00 | Autor: Jakub Vaverka

Slovenskí florbalisti
Slovenskí florbalisti | zdroj: © TASR

Slovensko v sobotu nastúpilo na MS v Prahe proti Kanade a presvedčivo uspelo. Naši chlapci takisto naplnili úlohu favorita aj v nedeľu proti rivalovi z Japonska. Potešme sa z víťazstiev a množstva gólov v sieti súpera, ale dajme si pozor, aby sme úvodné dva výsledky neprecenili.

Komentár Jakuba Vaverku

Slovensko vstúpilo do základnej skupiny na majstrovstvách sveta vo florbale úspešne. Naši chlapci v sobotu proti Kanade zvíťazili presvedčivo 12:3, v nedeľu sa im podarilo rozstrieľať Japoncov v pomere 15:1. Dve výhry a štyri body na konte tešia, ale pred zápasom so Singapurom, ktorý dá bodku za slovenským pôsobením v úvodnej časti turnaja, stále nemôžeme hovoriť o úspechu.

Slovensko zatiaľ oficiálne nepatrí do prvého sledu florbalových reprezentácií. To je jeden z dôvodov, prečo zverenci trénera Koutného štartujú v dvojici menej náročných skupín, a prečo pred play-off nenarazíme na Fínsko, Švédsko, Švajčiarsko či domáce Česko. Kľúčovým zápasom pre slovenských reprezentantov bude preto osemfinále.

V ňom nás už budú čakať náročnejší súper, ako sú pri všetkej úcte Kanaďania či Japonci. Práve osemfinálový duel, v ktorom Slovensko chýbať nebude, rozhodne, či budeme odchádzať z Českej republiky sklamaní, alebo prenikneme medzi najlepších osem tímov na turnaji a pokúsime sa zaskočiť aj favorizovanejšie reprezentácie.

Samozrejme, kto sa florbalu rozumie, zrejme nechápe, prečo vznikajú tieto riadky. Odpoveď je prostá. Slovenská verejnosť, ktorá si tento mladý šport stále ešte úplne neosvojila sa totiž v posledných dňoch nadchla a začala rozoberať vysoké víťazstvá nad krajinami, ktoré v iných športoch patria medzi svetové špičky.

slovenská florbalová reprezentácia
slovenská florbalová reprezentácia | zdroj: TASR

Treba sa potešiť z každej akcie, každého gólu a každého víťazstva. Na svetovom fóre byť úspešný nie je jednoduché. Úvodné výsledky nepreceňujme, pretože chlieb sa začne lámať až o pár dní. Verme, že naši reprezentanti ostanú v hre čo najdlhšie a získajú si na svoju stranu ďalšiu vlnu priaznivcov. Florbal totiž potrebuje pozornosť a majstrovstvá sveta sú ideálnou možnosťou, ako tento šport v našej krajine opäť o kúsok viac spopularizovať.

Postupový kľúč

Tímy na prvom a druhom mieste v skupine A a B (výkonnostne náročnejších) postupujú priamo do štvrťfinále. Tímy, ktoré sa umiestnia v skupine A a B na treťom a štvrtom mieste vyzvú v osemfinále v boji o postup do štvrťfinále tímy, ktoré skončia v skupine C a D  (výkonnostne jednoduchších) na prvom, respektíve druhom mieste.

A skupina: Česko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nemecko

B skupina: Fínsko, Švédsko, Dánsko, Nórsko

C skupina: Austrália, Estónsko, Poľsko, Thajsko

D skupina: Slovensko, Kanada, Singapur, Japonsko