Main Content

Žreb rozhodol: Toto sú súperi Slovenska v boji o európsky šampionát

nedeľa, 2. december 2018 12:47 | Autor: TASR

Slovenskí futbalisti
Slovenskí futbalisti | zdroj: TASR

Dublin 2. decembra (TASR) - Súpermi slovenskej futbalovej reprezentácie v E-skupine kvalifikácie EURO 2020 budú Chorvátsko, Wales, Maďarsko a Azerbajdžan. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Dubline, ktorý zaradil 55 členských krajín do piatich päťčlenných a piatich šesťčlenných skupín. Finálový turnaj sa pri príležitosti 60. výročia prvých ME uskutoční v dvanástich krajinách na kontinente od Írska až po Azerbajdžan v termíne 12. júna - 12. júla 2020.

Druhýkrát na ňom bude hrať 24 krajín, o kontinentálny titul bojoval takýto veľký počet reprezentácií premiérovo pred dvoma rokmi vo Francúzsku (pozn. titul získalo Portugalsko). Slovensko pri žrebe figurovalo až v 3. výkonnostnom koši. Z prvého dostalo vicemajstrov sveta Chorvátov, z druhého Wales. Zo štvrtého Maďarsko a z piateho Azerbajdžan. O nasadení reprezentácií do šiestich košov rozhodovali výsledky v novom projekte Lige národov UEFA 2018/2019. V nej Slováci v konkurencii Ukrajiny a ČR skončili v 1. skupine B-divízie poslední a vypadli do C-divízie. V tzv. UEFA Nations League rankings skončili na 21. mieste, resp. v B-úrovni na 9. pozícii. Preto sa tak pri žrebe nemohli stretnúť v skupine s deviatkou - Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko a Izrael.

Účastníci finálového turnaja LN (7.-11. júna v Portugalsku) Holandsko, Anglicko, Švajčiarsko a Portugalsko mali istotu, že sa dostanú do 5-člennej skupiny, aby sa im v júni budúceho roka otvoril termín na odohratie finálového turnaja celej LN. Boli tak pri žrebe nasadení v prvom kosi na 1. až 4. mieste, doplnili ich Belgičania, majstri sveta z Francúzska, Španieli, Taliani, Chorváti a Poliaci. Štvornásobní majstri sveta Nemci z A-divízie LN vypadli a žrebovali ich až z 2. koša.

Prvýkrát prebehne skupinová fáza kvalifikácie počas jedného roka. Hrať sa bude od marca do novembra 2019. Prví dvaja z každej skupiny postúpia na finálový turnaj, ktorý sa bude hrať v Taliansku (Rím), Azerbajdžane (Baku), Rusku (Petrohrad), Dánsku (Kodaň), Holandsku (Amsterdam), Rumunsku (Bukurešť), Anglicku (Londýn), Škótsku (Glasgow), Írsku (Dublin), Španielsku (Bilbao), Nemecku (Mníchov)a Maďarsku (Budapešť). Doplní ich kvarteto, ktoré si účasť vybojuje v baráži. Do nej pôjde 16 krajín, ktoré neuspeli v kvalifikácii, ale v LN vyhrali svoju skupinu, resp. sú ďalšími v poradí. Znamená to, že teoretickú šancu na účasť v baráži majú aj Slováci v prípade, že si nevybojujú účasť v kvalifikácii a súčasne z nej na EURO postúpi dostatočný počet krajín v rankingu pred SR (pozn. SR potrebuje najmenej 13), čím by dostali druhú príležitosť. Alebo inak, Slovensko sa iste dostane do play off LN, ak okrem vlastného kvalifikačného neúspechu neprejde eliminačným sitom najviac sedem tímov z 20-ky: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko, Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales a Česko.

Každá divízia LN (A, B, C, D) totiž ponúka jedno miesto na ME reprezentácii, ktorá si nevybojuje účasť v kvalifikácii. Možný je tiež prechod tímov na barážové turnaje medzi divíziami. Napríklad ak by z A-divízie postúpilo cez kvalifikáciu viac ako osem tímov, zostanú pre jej play off menej ako štyri reprezentácie a tak sa budú dopĺňať tímy z nižších divízií. Tento systém sa ale stane aktuálnym až v novembri budúceho roka, keď budú známe výsledky všetkých kvalifikačných zápasov v skupinách.

Od 21. marca 2019 do 19. novembra 2019 zverenci reprezentačného trénera Pavla Hapala odohrajú za 8 mesiacov osem kvalifikačných zápasov. UEFA vyčlenila na jar štyri hracie termíny, na jeseň šesť.

Pri žrebe tiež platilo viacero obmedzení. Z usporiadateľských krajín EURO 2020 sa v jednej skupine mohli stretnúť maximálne dve. Z politických dôvodov nemohli v jednej skupine hrať dvojice Arménsko - Azerbajdžan, Gibraltár - Španielsko, Ukrajina - Rusko, Kosovo - Bosna a Hercegovina, Kosovo - Srbsko. Z klimatických dôvodov mohli byť v jednej skupine maximálne dve krajiny zo zoznamu Bielorusko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Island, Lotyšsko, Litva, Nórsko, Rusko a Ukrajina. A z dôvodu veľkej geografickej vzdialenosti mohol byť v skupine maximálne jeden súper ku krajine s hraničnou polohou: Azerbajdžan s triom Gibraltár, Island a Španielsko, Island s kvartetom Arménsko, Cyprus, Gruzínsko a Izrael, resp. Kazachstan s trinástkou Andorra, Anglicko, Francúzsko, Faerské ostrovy, Gibraltár, Island, Malta, Severné Írsko, Portugalsko, Írsko, Škótsko, Španielsko, Wales.

Žreb kvalifikácie EURO 2020:
      A-skupina: Anglicko, ČR, Bulharsko, Čierna Hora, Kosovo
      B-skupina: Portugalsko, Ukrajina, Srbsko, Litva, Luxembursko
      C-skupina: Holandsko, Nemecko, Severné Írsko, Estónsko, Bielorusko
      D-skupina: Švajčiarsko, Dánsko, Írsko, Gruzínsko, Gibraltár
      E-skupina: Chorvátsko, Wales, SLOVENSKO, Maďarsko, Azerbajdžan
      F-skupina: Španielsko, Švédsko, Nórsko, Rumunsko, Faerské ostrovy, Malta
      G-skupina: Poľsko, Rakúsko, Izrael, Slovinsko, Macedónsko, Lotyšsko
      H-skupina: Francúzsko, Island, Turecko, Albánsko, Moldavsko, Andorra
      I-skupina: Belgicko, Rusko, Škótsko, Cyprus, Kazachstan, San Maríno
      J-skupina: Taliansko, Bosna a Hercegovina, Fínsko, Grécko, Arménsko, Lichtenštajnsko

Termíny zápasov kvalifikácie EURO 2020:
      štart kvalifikácie 21. marca 2019
      koniec kvalifikácie 19. novembra
      1. a 2. kolo: 21. až 26. marca 2019
      3. a 4. kolo: 7. až 11. júna 2019
      5. a 6. kolo: 5. až 10. septembra 2019
      7. a 8. kolo: 10. až 15. októbra 2019
      9. a 10. kolo: 14. až 19. novembra 2019
      žreb play off kvalifikácie EURO 2020: 22. novembra 2019
      žreb finálového turnaja EURO 2020: 1. decembra 2019
      play off o zvyšné 4 miesta (16 reprezentácii, ktoré nepostúpili z kvalifikácie a zaistili si v baráži miesto cez Ligu národov): 26. až 31. marca 2020

Nasadenie do košov pri žrebe kvalifikácie EURO 2020:
      1. kôš: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko
      2. kôš: Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales, ČR
      3. kôš: SLOVENSKO, Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko, Izrael
      4. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Grécko, Albánsko, Čierna Hora, Cyprus, Estónsko, Slovinsko, Litva, Gruzínsko
      5. kôš: Macedónsko, Kosovo, Bielorusko, Luxembursko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Moldavsko, Gibraltár, Faerské ostrovy
      6. kôš: Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Andorra, Malta, San Maríno