Main Content

Erik Černák pre Šport7.sk o NHL a blížiacich sa MS v hokeji na Slovensku

streda, 28. november 2018 11:15 | Autor: Jakub Vaverka

Erik Černák, rozhovor
Erik Černák, rozhovor | zdroj: TASR

Erik Černák v tejto sezóne dostal v NHL šancu a vyzerá, že ju poriadne chytil za pačesy. S rodákom z Košíc sme sa porozprávali o prvých zápasoch, bodoch, hviezdach v kabíne či majstrovstvách sveta na Slovensku.

Erik, aké ste mali pocity, keď ste nastúpili na prvý zápas v NHL?
Zahrať si prvý zápas v NHL bol asi najlepší pocit v mojom živote. Predsa len, každý hokejista sníva o NHL, o najlepšej lige na svete. Som rád za to, že mi Tampa dala šancu si v National Hockey League a splnila mi tak veľký sen.

Ste rád, že sa vám podarilo prvé body v lige získať prakticky okamžite?
Získať prvé body hneď v úvodných zápasoch je pekný pocit. Som rád, že som na ne nemusel čakať dlho. Zdvihlo mi to sebavedomie. Hlavné je ale pokračovať v kvalitných výkonoch, aby body pribúdali aj naďalej.

Čo podľa vás rozhodlo o tom, že ste dostali šancu v prvom tíme Lightning?
Mal som vydarený tréningový kemp, kde som odohral každý prípravný zápas. Ostal som medzi poslednými ôsmimi obrancami, nakoniec som ale putoval do AHL.  Cieľom bolo, aby som hral čo najviac minút a vyskúšal si na ľade každú jednu situáciu. Myslím si, že som na farme pokračoval v dobrých výkonoch. Čakal som na šancu, ktorá prišla skôr, ako som očakával.

Erik Černák
Erik Černák | zdroj: TASR

Ako vás prijali spoluhráči v Tampe Bay?

Prijali ma výborne, pomohlo mi, že som bol v tréningovom kempe skoro do konca. Prichádzal som teda do známeho prostredia, kde ma prijali skvelo a skoro každého som poznal. Každý jeden hráč Tampy sa  mi od prvého dňa snaží pomôcť.

Kto je lídrom kabíny? Ako na vás pôsobia najväčšie hviezdy?

V kabíne máme dosť lídrov, ktorí majú na svojom konte v NHL veľa zápasov. Najdôležitejším hráčom je náš kapitán Steven Stamkos. Do tejto skupiny musím ale určite zaradiť hokejistov ako Hedman, McDonagh, Girardi či Callahan. Aj mnohí mladí hráči sú však lídrami vďaka svojim výkonom, no aj vďaka svojej povahe.

Aké sú vaše aktuálne ambície?
Aktuálne sa snažím odohrať čo najviac zápasov, podávať kvalitné a stabilné výkony v každom jednom stretnutí. Robím všetko preto, aby som ostal v prvom mužstve až do konca prebiehajúceho ročníka.

Erik Černák
Erik Černák | zdroj: TASR

Kto je podľa vás najlepším slovenským hokejistom?
Ťažko povedať, určite máme dosť kvalitných hráčov. V tejto sezóne sa po výmene darí predovšetkým Tomášovi Tatarovi, ale kvalitné výkony podáva napríklad aj Zdeno Chára či ostatní hokejisti.

Sledujete prípravy na MS 2019? Ako vnímate fakt, že Slovensko bude hostiteľskou krajinou?
Niekedy si pozriem, čo je nové na Slovensku a taktiež v slovenskom hokeji, ale teraz sa hlavne sústredím na svoje výkony v Tampe. Pre Slovensko je to veľmi veľká vec. Viem, ako ľudia žijú hokejom v období majstrovstiev, teraz tým budú žiť o to viac, že to bude u nás. Som rád, že Slovensko bude hrať v Košiciach a ľudia si tam budú môcť užiť zápasy. Som Košičan, a teda ma to veľmi potešilo.

Ak by ste už nemali povinnosti v zámorí a tréneri by vás povolali, chceli by ste si na šampionáte zahrať?
Všetko závisí od toho, akú budem mať sezónu. Zatiaľ sa mi darí a podávam dobré výkony, ale veľa naznačí až koniec základnej časti. Ale áno, bola by to pre mňa pocta – reprezentovať Slovensko na domácich majstrovstvách sveta. Ak by mali reprezentační tréneri záujem, rád by som reprezentoval. (úsmev)

Ktorý klub je z vášho pohľadu v tomto ročníku najväčším adeptom na zisk Stanley Cupu?
V NHL je každý jeden klub dobrý. Play – off je nová súťaž, ale zatiaľ s bijeme o prvé miesto ligy my a Nashville Predators. Preto poviem, že to bude medzi Tampou Bay Lightning a Nashvillom Predators.