Main Content

Samuel Pirát Krištofič: Kozma je had, ktorý rozpráva blbosti

utorok, 27. november 2018 08:30 | Autor: Jakub Vaverka

Thumbnail
FOTOGALÉRIA: Výber top fotiek Samuela Piráta Krištofiča z jeho Instagramu | zdroj: Instagram

Slovenský bojovník MMA Samuel Krištofič, ktorého prezývajú Pirát sa za krátky čas zaradil medzi najkontroverznejšie osobnosti slovenskej scény bojových športov. Nemá problém hovoriť o všetkom, my sme s ním načreli do viacerých tém.

Samuel, kde sa zrodila vaša prezývka Pirát?
Keď som bol malý a hrával som hokejbal, trafili ma loptičkou do oka. Celé oko sa mi podlialo krvou a nosil som na oku tampón s páskou. Vyzeral som ako pirát, tak si kamaráti zo mňa začali robiť srandu, že som pirát ihrísk. Ostalo mi to dodnes.

Na Oktagone 10 ste vyzvali Davida Kozmu. Prečo welter, prečo Kozma?
Welter preto, že v kategórii do 84 kilogramov som nechudol a tým pádom som ani nenaberal pred zápasom, nabral som len vždy nejaké tri – štyri kilogramy a každý jeden z mojich súperov bol ťažší. Už som nad tým uvažoval dlhšie a teraz prišla prehra, tak sme sa rozhodli, že to skúsime zmeniť. A prečo Kozma? Pretože chcem veľké zápasy a chcem sám sebe dokázať, že viem víťaziť, tak ako som povedal v Prahe.

Očakávali ste, že Boráros prehrá titulový zápas?
Na ten zápas som sa tešil, favorita som nemal, videl som to tak 50 na 50. Je veľká škoda, že ten súboj dopadol tak, ako dopadol. Pre zápasníka je najhoršie, keď sa zraní a keď nemôže drieť, pretože má vystavenú takúto stopku. Jednoducho veľká smola.

David Kozma sa o vás vyjadril, že vás neberie príliš vážne, a že nečaká, že na zápas nastúpite. Čo si o tom myslíte?
Kozma je obyčajný had, ktorý rozpráva blbosti. Prečítal si nejaké komentáre, že utekám pred súpermi a tým si chce nalákať fanúšikov. Veď nech ma neberie vážne. Vážne ma začne brať vtedy, keď mu priletí šestnásteho marca prvá bomba na tvár. Obávam sa ale, že to už bude preňho neskoro.

Kto je podľa vás najlepší bojovník MMA v našich končinách a kto celosvetovo?
V našich končinách sú to podľa mňa Tomáš Deák a Jiŕí Procházka, ich dvoch by som dal na prvé miesto. Veľmi sa mi páčia aj výkony Lajoša Kleina, ten je pre mňa taká československá trojka. Celosvetovo je to Khabib Nurmagomedov – neporazený, 27 víťazstiev, vlastne okrem jedného kola s Conorom McGregorom neprehral ani jedno kolo. Za celú svoju kariéru prehral iba jedno jediné kolo, to hovorí samo za seba.

Čo by ste odkázali kritikom, ktorí sa na vašu adresu pravidelne vyjadrujú?
Neberiem to tak, že mám kritikov, beriem to tak, že mám hejterov na sociálnych sieťach a pre tých nemám žiadny odkaz, nechcem im povedať absolútne nič. Oni totiž nevedia, ako sa vecí majú alebo čo ako bolo. Títo ľudia si zakladajú na domnienkach a na to ja ani nemám chuť reagovať.

Aké sú vaše najbližšie ciele?
Teraz sa sústredím hlavne na prípravu a na to, aby som bol čo najlepšie pripravený na zápas s Kozmom. Chcem ho poraziť a zobrať mu titul, potrebujem výhru. Som v pozícii, kde by mi prehra veľmi uškodila. Všetko preto vložím to najbližšieho zápasu.

Karlos Vémola hovoril počas uplynulého týždňa, že chce dotiahnuť turnaj UFC do Prahy, vidíte v tom šancu aj pre seba?
Myslím si, že by to bola veľká bomba, keby prišlo UFC na slovenskú alebo českú pôdu. Bola by to paráda. Čo sa týka mňa, či by som v tom videl šancu – vôbec nie, po poslednom zápase sa ukázalo, že tam moje kvality ešte nesiahajú. Samozrejme nie som ani najmladší. Nie som však ani najstarší, preto sa budem snažiť o progres. Stále mám sny, stále mám ciele, chcem víťaziť a uvidíme, čo sa podarí. V tomto momente si nemyslím, že by som mal na to, aby som sa predstavil v UFC. Hlavne po poslednom mojom výkone.

Čo by ste povedal k zápasom s Vémolom a Petráškom, na ktoré sa diváci tešili, ale napokon k nim nedošlo?
Čo sa týka zápasu s Vémolom, ja som sa dohodol s Paľom a Ondrom (Pavol Neruda a Ondra Novotný, organizátori Oktagonu, pozn. aut.) a nevidel som dôvod, prečo by som ja mal za ním utekať do XFN (konkurenčná organizácia), keď on stále vyzýval mňa. A S Milošom Petráškom? Raz to zrušil on kvôli časovej tiesni, raz ja kvôli zraneniu. Po mojej prehre so Siwym som sa rozhodol ísť novou cestou. Každý vie, že som nikam neutekal, stále som tu a všetci vedia kde.

Keď sme pri Vémolovi. Opíšte detailnejšie, prečo sa zápas s ním neuskutočnil.  
Neuskutočnil sa kvôli tomu, že sme každý v inej organizácii. Myslím si, že sme ten zápas chceli obaja. Snažil sa ma provokovať, dokonca raz sa mu to podarilo, keď som v jednom videu povedal, že mi je jedno kde sa ten súboj uskutoční, ale chcem proti nemu nastúpiť. Potom som sa nad tým zamyslel, sadol som si s Pavlom Nerudom a uvedomil som si, že prečo by som ja mal zrádzať ľudí, ktorí by naštartovali kariéru, ktorí mi pomohli a odísť niekam inam len preto, že niekto si ma stále berie na internete a sociálnych sieťach do úst a posiela mi odkazy? Ostal som verný Oktagonu a nikam som neutekal. S Pavlom a Ondrom som si dohodol podmienky toho zápasu. Karlos mohol prísť a zápas by sa uskutočnil. Celé je to o tom, že reprezentujeme iné organizácie, nie o tom, že by som ja niekam utekal.

Ako by ste ohodnotili rozvoj MMA v Česku a na Slovensku? Čo hovoríte na organizáciu Oktagon?
To, ako sa MMA vystrelilo paráda. To, ako sa dostalo do povedomia obyčajným ľuďom, už to nesledujú iba fighteri a tí, čo holdujú bojovým športom. Moji susedia dôchodcovia to sledujú v televízii a fandia mi. Keď som pred dvoma rokmi povedal ľuďom, čo robím, ani poriadne nevedeli o čo sa jedná. Teraz keď idem s priateľkou do kina urobím 10 – 15 fotiek, čo ma ľudia poprosia, či sa s nimi odfotím. Úplne ma to teší, napĺňa ma to, cítim pocit zadosťučinenia. Toto má na svedomí Oktagon a Pavol Neruda s Ondrom Novotným. Vedia, ako to robiť. Vedia predať tie príbehy a vedia, ako to posunúť ľuďom. Vedia vypredať haly a atmosféra na tých zápasoch je naozaj svetová. Všetci spoločne to niekam posúvame a to ma veľmi teší.