Main Content

Petra Vlhová vyrovnala v obrovskom slalome svoje kariérne maximum

sobota, 24. november 2018 20:03 | Autor: TASR

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Killington 24. novembra (TASR) - Súťaž vyhrala Talianka Federica Brignoneová a slávila svoj deviaty triumf v pretekoch SP. Druhá so stratou 49 stotín skončila Nórka Ragnhild Mowinckelová a tretia, prvýkrát v kariére na pódiu Rakúšanka Stephanie Brunnerová (+0,78).

Vlhová celkovo zaostala 1,33 s, ale jej druhá jazda bola tretia najrýchlejšia, zo špičkových pretekárok ju predstihla len víťazka, ktorá v cieli zahlásila: "Boli to skvelé preteky a ja som sa cítila veľmi dobre. Išla som do druhého kola s vedomím, že musím ísť naplno a hoci tam dole som spravila nejakú tú chybičku, jazda mi najmä hore vyšla ozaj skvele. Treba však povedať, že vyhrať mohli aj ďalšie dievčatá, viaceré išli výborne." V prvom kole 23-ročná Slovenka štartovala na konci základného 15-členného bloku a na vedúcu Ragnhild Mowinckelovú stratila 1,25 s. Nórka na najkratšom kurze Svetového pohára ušla ostatným spolufavoritkám, ktoré delili naopak stotinky sekundy. Druhá Brignoneová zaostala 37 stotín a pred treťou Brunnerovou mala náskok len 7 stotín, ďalších 8, resp. 9 na dlhoročné hviezdy tejto disciplíny, Francúzku Tessu Worleyovú a Nemku Viktoriu Rebensburgovú.

Pomerne priepastné manko 67 stotín na líderku súťaže nabrala domáca zjazdárska superstar Mikaela Shiffrinová.Svah v Killingtone je z hľadiska obrovského slalomu výnimočný v tom, že nemá síce selektívny kurz, ale absenciu výrazných prechodov a zmien sklonu vyvažuje od začiatku do konca nárokmi na koncentráciu a presnosť oblúkov. Je to pomerne strmý kopec a v homologizačných regulách najširšie postavené bránky bez zradných zákutí ponúkli dynamické preteky. S týmito okolnosťami a s mäkšou zmesou prirodzených podmienok a mechanického zasnežovania sa najlepšie vyrovnala dravá Nórka, ktorá okrem rýchlosti predviedla aj priam dokonalú technickú precíznosť.

Shiffrinová išla príliš hladko a bez nutného dôrazu, Vlhová naopak svoj agresívny štýl jazdy bez očividnej chyby nedokázala skĺbiť s najviac zatvorenými bránkami v strednom úseku.Slovenská lyžiarka sa v druhej jazde skvele "preštelovala" na podmienky a v hornej časti išla fantasticky. V dolnom úseku už vplyvom povrchu urobila pár chybičiek v línii, ale jasne sa dostala do vedenia. Vydržala v ňom pomerne dlho a prvý výrazný odstup jej nadelila až Brunnerová, pričom elegantná a čistá jazda Shiffrinovej stačila len na celkové 4. miesto. Brignoneová v druhej jazde napodobnila prvokolový výkon Moewinckelovej a keďže Nórka následne zaváhala, talianska pretekárka vyhrala svoj piaty obrovský slalom kariéry.