Main Content

Škamlová na rovinu: "Kariéru si roky musím financovať sama"

sobota, 24. november 2018 09:22 | Autor: TASR

Chantal Škamlová
Chantal Škamlová | zdroj: TASR

Bratislava 24. novembra (TASR) – V úvode leta zaskočila tenisové Slovensko správa, že talentovaná Chantal Škamlová sa bude v ďalšej kariére venovať už iba štvorhre.

Rodáčka z Banskej Bystrice sa tak rozhodla z viacerých dôvodov, o ktorých porozprávala v televíznom štúdiu TABLET.TV. Okrem toho 25-ročná športovkyňa prezradila viac aj o jej tenisových začiatkoch, dlhoročnom sne reprezentovať Slovensko vo Fed Cupe, vážnom zranení, ktoré ju pred rokmi pribrzdilo v rozlete, či súrodeneckom vzťahu s modelkou a zároveň vicemiss SR z roku 2007 Romanou.

Správa o tom, že Škamlovej kariéra vo dvojhre je definitívne pasé, uzrela svetlo sveta koncom júna. "Toto rozhodnutie vo mne dozrievalo dlhší čas, pričom intenzívnejšie som začala nad tým rozmýšľať už začiatkom minulého roka. Niekedy v tom čase mi ľudia z blízkeho okolia čoraz častejšie hovorili, že väčší potenciál mám vo štvorhre a, samozrejme, aj ja sama som to tak cítila. Lenže rok 2017 bol pre mňa vo dvojhre najúspešnejší, a tak som sa k tomuto kroku odhodlala až toto leto," uviedla Škamlová, ktorej slová o vydarenom vlaňajšku potvrdzuje aj 218. priečka v singlovom rebríčku WTA z augusta 2017, čo bolo jej najlepšie umiestnenie v kariére.

Škamlová si je vedomá, že popularita štvorhry je v porovnaní s dvojhrou omnoho menšia, a tým pádom sa v nej točia aj menšie peniaze. Z čoho si financuje náklady súvisiace s tréningovým procesom, účasťou na turnajoch či neustálym cestovaním? "Je to veľmi zložité. Od osemnástich si všetko hradím úplne sama, čo v minulosti limitovalo aj moje výkony a výsledky. Pred nejedným zápasom som totiž myslela na to, že keď nevyhrám, nebudem mať pomaly ani na hotel. Sponzora však nemám ani dnes, no snažím sa ho nájsť a bola by som šťastná, keby sa mi to čo najskôr podarilo."

Snom azda každého tenistu je reprezentovať Slovensko pod štátnou vlajkou. V ženskom tenise sa naskytá takáto možnosť najmä vo Fed Cup-e. Napriek tomu, že súčasťou fedcupových stretnutí je aj štvorhra, v ktorej je Chantal niekoľkoročná a stále aktuálna slovenská jednotka, príležitosť hájiť farby SR ešte nemala. Verí, že sa jej to niekedy podarí? "O tom nerozhodujem ja, ale niekto iný. Čo sa však týka mňa, urobím všetko pre to, aby sa mi raz tento sen splnil a do fedcupového družstva som sa dostala. Áno, mrzí ma, že do dnešného dňa som túto šancu nedostala, no ako hovorím, musím si tú dôveru ešte vybojovať."

Banskobystrická rodáčka patrila pred pár rokmi k najväčším tenisovým talentom pod Tatrami. V rozlete ju však pribrzdilo vážne zranenie z roku 2012, ktoré ovplyvnilo jej ďalšiu kariéru. "Bolo to nepríjemné obdobie na konci juniorských rokov, čo spôsobila prasknutá platnička. Slová lekárov zneli, že to vôbec nevyzerá dobre a aktívne športovať už nebudem. Následne so mnou ukončila spoluprácu agentúra, ktorá ma dovtedy zastupovala, a takisto som musela odísť z Národného tréningového centra. Potom som sa však rozhodla ísť viac-menej na vlastné riziko sama ďalej. Verila som, že sa dám jedného dňa dokopy a na súťažné kurty sa opäť postavím," vrátila sa myšlienkami viac ako šesť rokov dozadu Škamlová. "Nepovedala by som, že to zranenie nejakým výrazným spôsobom ovplyvnilo moju kariéru. Každý má svoju cestu, a tá moja bola možno takáto. Nerada sa taktiež pozerám na to, že čo by bolo, keby to bolo inak. Myslím si, že to malo byť práve takto."

Staršia sestra tenistky je vicemiss SR z roku 2007 a zároveň známa modelka Romana Škamlová. Nelákala táto sféra niekedy aj samotnú Chantal? "Musím sa priznať, že keď som bola mladšia a všetci sa ma pýtali, či sa aj ja budem venovať modelingu, tak som to neznášala. Teraz sa však už na to pozerám trochu inak a veľmi rada urobím nejaké pekné fotografie. Napríklad aj nedávno sme sa spolu nafotili po jednom z tréningov sestrinej dcérky Sáry. Čo sa týka Romany a jej vzťahu k tenisu, nedávno ho taktiež začala hrať a myslím si, že jej to ide celkom dobre. Takže tie športové gény tam nejaké sú," dodala Škamlová.