Main Content

Ďalšia šanca pre Réwaya: Náš talent mieri do Švédska

streda, 21. november 2018 13:58 | Autor: Martin Gregor

Martin Réway
Martin Réway | zdroj: TASR

Martin Réway bol dlhé roky označovaný za najväčší talent slovenského hokeja. Komplikovaná povaha v kombinácii s vážnymi zdravotnými problémami však jeho kariérne napredovanie takmer úplne zmarili. Réway však dostal ďalšiu šancu reštartovať kariéru.

Pred tromi rokmi mal v Sparte Praha priemer viac než bodu na zápas. Nasledujúci sezónu bol dokonca po 14 dueloch najproduktívnejším hráčom celej českej súťaže, pritom zväčša stačilo, aby išiel na presilovku. Pre nezhody s trénerom Sparty Josefom Jandáčom ale Prahu opustil a prestúpil do švajčiarskeho Fribourgu. Aj v ňom naznačoval, že je hráčom s veľkým potenciálom. Istý čas sa naháňal v bodovom priemere s Austonom Matthewsom (ano s tým chlapcom, ktorý teraz žiari v NHL). Sezónu 2015/2016 ukončil napokon s priemerom viac než bodu na zápas. Máloktorý hráč v seniorskom hokeji sa môže pochváliť niečím podobným. A 20-ročný hráč? Taký sa hľadal v Európe pri už pomerne hojnom počte odohraných zápasov naozaj ťažko.

Majstrovstvá sveta po úspešnej klubovej sezóne mu však napriek veľkej dôvere od trénera Zdena Cígera nevyšli. S “áčkom“ na hrudi získal v siedmich dueloch len bod. Ozajstné problémy ale prišli až o niečo neskôr. Réway ochorel, diagnóza bola dlho otázna, potom veľmi nepríjemná. Od hokeja si musel dlhší čas oddýchnuť, našťastie ho nemusel úplne opustiť. Prišiel pokus vybojovať si miesto v NHL, no na farme Montrealu rýchlo zistil, že nie je kondične dostatočne pripravený. Nasledovalo neslávne trápenie sa v Slovane. 5 bodov v 18 dueloch, to už nie sú čísla, na aké bol zvyknutý. Okrem toho sa pridali opäť reči o jeho komplikovanej povahe. Dá sa povedať, že len dvaja tréneri ho zatiaľ dokázali trénovať a vychádzať s ním – Ernest Bokroš v dvadsiatke, za čo sa mu odvďačil úžasnými výkonmi a ziskom bronzu na MS do 20 rokov a neskôr Zdeno Cíger. Obaja z neho spravili lídra tímu, za čo sa im snažil odvďačiť.

Ďalší hokejový rozvod

O aktuálnej sezóne sa hovorilo u Réwaya ako o ďalšej prelomovej. Vyzeralo to tak, že je konečne zdravý a pripravený ukázať svoje kvality. Dôveru doňho vložili v Hradci Králove. No za český klub napokon neodohral ani jeden súťažný zápas. Prišiel ďalší komplikovaný rozchod (klub tvrdil, že sa s ním rozlúčili pre jeho zdravotné problémy, hráč mal na to iný názor) a Réway bol opäť bez zamestnávateľa.

Zvolil preto, pre mnohých sympatický, menej komplikovanú cestu, ako sa opäť “zamilovať” do hokeja. Vrátil sa do Dolného Kubína, do klubu v tretej najvyššej slovenskej súťaži. Do mesta,  v ktorom hrával hokej naposledy počas pôsobenia v dorasteneckom tíme v sezóne 2009/2010. Réway odohral za mesiac v Kubíne len dva zápasy, no suverénnym spôsobom potvrdil, že do tejto ligy nepatrí. V dvoch zápasoch získal sedem bodov za sedem asistencií. Škoda, že nie sú k dispozícii zábery zo zápasov.

Posledný "reštart" v kariére?

V 23 rokoch (24 oslávi už o necelý mesiac a pol) prichádza ďalší pokus o prienik do veľkého hokeja. Hráč s čítaním hry ako Žigo Pálffy mieri do Švédska – do klubu Tingsryds AIF. Ten nepôsobí v najvyššej švédskej súťaži, čo je možno aj dobré. Martin bude pôsobiť v kvalitnej lige, no nie v možno najlepšej lige Európy. Po tom všetkom, čím si prešiel, je to snáď to pravé orechové, čo teraz potrebuje. Ostáva dúfať, že posledný krát píšeme v súvislosti s jeho menom o ako o “reštarte“. Zdravie bude snáď slúžiť a pokiaľ ide o povahu, v 24 rokoch je najvyšší čas začať na seba zarábať. V Dolnom Kubíne to asi nepôjde.