Main Content

Bojovník MMA Tomáš Deák pre Šport7: Toto na Slovensku a v Česku ešte nebolo

piatok, 16. november 2018 08:29 | Autor: Jakub Vaverka

Tomáš Deák
Tomáš Deák | zdroj: Instagram

Už zajtra je na programe najväčšie podujatie v histórii československých zmiešaných bojových umení. Oktagon 10, ktorý sa uskutoční v pražskej O2 Aréne prinesie veľké športové divadlo. V hlavnom zápase večera sa predstaví Slovák Tomáš Deák. Práve s ním sme sa porozprávali o rozličných témach.

Tomáš, ako ste sa dostali k zmiešaným bojovým umeniam?

Odmalička som športoval, môj otec bol zápasník, dokonca je viacnásobným majstrom Československa, starký zas reprezentoval v boxe, sestra bola džudistka. Vždy som bol vedený k športu. Dennodenne som bol na žinenke, robil som zápasenie, robil som džudo. Úspešná bola aj moja sestra, ktorej sa darilo deväť rokov. V pätnástich rokoch som v Bratislave začal chodiť na zápasenie a následne som sa dostal k MMA.  V osemnástich mi kamarát povedal, že je to tam tvrdé a sú tam náročné tréningy, to som presne chcel. V zápasení to totiž také nebolo.  Nevedel som presne, čo to je, ale vedel som, že tam môžem využívať aj zápasenie. Tak som vlastne dostal k MMA, mal som tuším sedemnásť alebo osemnásť rokov.

Myslíte si, že je to vhodný šport pre mladých ľudí?

Áno, myslím si, že je to vhodný šport pre mladých ľudí. Je to šport, je tam pohybová aktivita, prakticky každé športové odvetvie je vhodné pre mladých a hlavne, povedal by som, že je to vyslovene potrebné. Ľudia vďaka tomu žijú aktívne, majú pohyb, naberajú kondíciu či fyzickú vytrvalosť. Nie je to ulica, nedeje sa tam nič zlé. Je to jednoducho šport, dostanú sa do dobrého kolektívu, nájdu si kamarátov a žijú zdravo.

Ako by ste obhájil MMA pred ľuďmi, ktorí ho kritizujú?

Jednoducho by som povedal svoj názor. Pre mňa je to šport, po zápase sa so súperom objímem, podám si s ním ruku,  navzájom si poďakujeme a pogratulujeme k výhre. Je to taký istý šport, ako každý iný, akurát je to tvrdšie. MMA je mix, ak ľudia majú radi box, zápasenie alebo džudo či techniky jiu – jitsu, nájdu tam všetko. Nikto to nemôže tým pádom odcudzovať. Bolo by dobré, keby to tak vnímali aj ľudia. Bojovníci skutočne tvrdo pracujú,  ale po zápase sú to opäť kamaráti.

Je podľa vás MMA na Slovensku na vzostupe?

Áno, som si tým úplne istý, MMA je na Slovensku na vzostupe, ide hore.  Veľkú zásluhu na tom má aj Pavol Neruda, ktorý vytvoril organizáciu Oktagon a taktiež reality show Oktagon Výzva. Myslím si, že tieto kroky výrazne zviditeľnili náš šport a práve aj vďaka tomu možno ľudia, čo doposiaľ netušili, čo to MMA je, získali prehľad. Za posledné roky sa to naozaj veľmi zviditeľnilo.

Kto patrí medzi vaše vzory?

Moja maminka.

V sobotu vás čaká zápas s Gallowayom. Čo očakávate?

V sobotu ma čaká miesto Whitneyho Galloway, súpera mi zmenili na poslednú chvíľu. Sledoval som protivníka, je to „postojár“, čistý thajský boxer. Určite budem chcieť preniesť hru na zem, ale budem sa chcieť pobiť aj v postoji. Očakávam od súpera veľa kolien a naskočeným kolien. Chcel by som ho ale dostať na zem a tam to ukončiť – či už KO alebo škrtením.

Porovnajte dôležitosť fyzickej a mentálnej prípravy na zápasy.

Tieto dva aspekty sú neporovnateľné. Fyzicky bojovník musí byť pripravený na zápas, bez toho to nejde. Keď to kondične neutiahne, nemôže ísť na zápas. Fyzická príprava je základ, bez toho to nemôže byť, bojovníci na tom pravidelne pracujú. Mentálna príprava má tiež svoje miesto, keď bojovník vojde do klietky a psychicky sa zloží, nepredvedie nič z toho, čo fyzicky napredoval. Tieto dva aspekty sú teda v príprave veľmi dôležité.

Sledujete pravidelne UFC? Kto je vaším obľúbeným zápasníkom?

UFC nesledujem pravidelne, ale mojím obľúbeným zápasníkom je pravdepodobne Chad Mendes. Páči sa mi jeho štýl boja, páči sa mi jeho vystupovanie na sociálnych sieťach aj celkovo. Je to takpovediac bezkonfliktný fighter. Nie sú s ním spojené ani žiadne výstrelky.

Ak by ste sa dostali do UFC, s kým by ste si chceli zmerať sily?

Keby som sa dostal do UFC, ani neviem s kým by som chcel bojovať Určite by som nechcel zažiť premiéru proti šampiónovi UFC, to len tak na okraj, ak by som si mohol vybrať. Zrejme by som ani nevolil duel s najvyššie postaveným zápasníkom. Skôr by som sa chcel oťukať, rozbehnúť. Predsa len, bolo by to náročné aj na psychiku. Bol by som v novej krajine, medzi inými ľuďmi, v inom podnebí. Volil by som preto duel s menej známym bojovníkom z mojej váhovej kategórie

Čo by ste odkázali mladým ľuďom, ktorí chcú začať s MMA a niečo dokázať?

Mladým ľuďom, ktorí chcú niečo dokázať by som odkázal len to, aby mali pevnú vieru, vytrvalosť, a aby im tá chuť a to chcenie niečo dokázať vydržali celý čas a celé roky. Aby to po prvej prekážke nevzdali, nepovedali, že kašlú na to. Aby cez prekážky prechádzali a ukázali, že to naozaj chcú a naozaj si za tým idú.

Tomáš Deák
Tomáš Deák | zdroj: Instagram

Ako vyzerá vaša denná rutina?

Ráno sa zobudím, od mojej priateľky mám pripravené raňajky, konkrétne pohánkové vločky, do toho nakrájané jablko alebo banán a celé je to posypané škoricou. Pekne sa teda najem. Mám nachystanú aj termosku s čajom, ktorý si beriem na tréning. Následne idem na tréning, kde začnem strečingom. Trénujem a po tréningu sa vždy idem najesť. Potom prídem domov a pospím si polhodinu alebo hodinu. Relaxujem a idem na ďalší tréning. Večer prídem domov, dobre sa najem, s priateľkou si ľahnem na gauč k televízii, hrám sa s papagájom, ktorého chováme, pozrieme si nejaký dobrý film a ideme spať.

Každý jeden deň?

Áno, takto vyzerá každý jeden môj tréningový deň. Dookola tréningy, jedlo, spánok. Večer je to pre mňa vynikajúci relax, keď si s priateľkou pozriem na gauči film. Približne o dvanástej už spíme a ráno opäť vstanem a začínam odznova.

Čo je podľa vás najväčším problémom MMA na Slovensku a v Českej republike?

Pravdupovediac, ani neviem. Myslím si, že teraz to naozaj začalo na Slovensku rásť a myslím si, že čo sa týka finančných alebo tréningových podmienok, tak sme na tom lepšie ako väčšina Európy či sveta. Podľa mňa tento šport skutočne napreduje a je na naozaj dobrej ceste. Možno keby si dve existujúce organizácie navzájom nerobili toľko zle a nepodkopávali sa tak na sociálnych sieťach, ale to je môj subjektívny názor. Výraznejšie problémy momentálne nevidím.

V sobotu budete v hlavnom zápase podujatia Oktagon 10. Predstavia sa tam viaceré veľké mená slovenského či českého MMA. Ako by ste pozvali ľudí do haly či k obrazovkám?

Bude to najlepšie československé podujatie, aké tu kedy bolo. Predstavia sa najväčšie československé mená. Všetci tí najlepší budú bojovať v jeden večer. Čo je viac, ako keď na jednom podujatí stretnú najlepší? Ľudia sa môžu tešiť na každý jeden zápas, všetky stretnutia budú napínavé a kvalitné. Ja sám by som si netrúfol tipovať, ako jednotlivé duely dopadnú. Fanúšikovia sa môžu tešiť na bývalého bojovníka UFC či na šampióna Bellatoru. Môžeme sa tešiť na svetovú úroveň, niečo takého ešte v Českej republike a na Slovensku nebolo.