Main Content

Zdá sa , že je spor týkajúci sa otrasov mozgu v NHL vyriešený

utorok, 13. november 2018 10:52 | Autor: Marek Ďaďo

otras mozgu, ilustračný
otras mozgu, ilustračný | zdroj: TASR

Cez 300 bývalých hráčov kanadsko-americkej NHL už dávnejšie zažalovalo ligu z dôvodu, že ich dostatočne nevarovala a nedokázala ochrániť od početných otrasov mozgu, s ktorými sa museli počas svojich kariér vysporiadať. Vyzerá to tak, že obe strany dospeli k vzájomnej mimosúdnej dohode.

Podľa portálu Sportsnet by sa malo vedenie NHL s bývalými hráčmi vysporiadať čiastkou 18,9 miliónmi amerických dolárov. Spor, ktorý sa preberal na federálnom súde v Minnesote bol tým najväčším, akému liga kedy čelila. Tak ako aj v minulosti, ani teraz NHL na seba nezobrala zodpovednosť za uvedené obvinenia.

Finančná kompenzácia je výrazne nižšia oproti sporu NFL (americký futbal) s jej bývalými hráčmi, ktorá sa taktiež týkala poranení hlavy. Každý z 318 (bývalých) hokejistov dostane „iba“ 22 tisíc na ruku a má právo na preplatenie liečby do výšky 75 tisíc dolárov.

„Suma v hodnote 22 tisíc dolárov je malá, no vždy sme v prvom rade chceli peniaze, ktoré by pokryli naše výdavky na liečbu,“ povedal Reed Larson, ktorý medzi prvými žaloval ligu. „Základnou myšlienkou je, aby sa monitorovaním a testovaním pomohlo hráčom, ktorí by v budúcnosti mohli trpieť CTE.“

CTE je skratka chronickú traumatickú encefalopatiu. Tou trpia pacienti, ktorí si v minulosti prešli viacnásobnými poraneniami hlavy či otrasmi mozgu.

Celá dohoda o finančnom vyrovnaní vstúpi v platnosť o 75 dní. Hovorca NHL uviedol, že dovtedy sa k situácii nebude vyjadrovať. Počas tohto časového obdobia sa dá od dohody odstúpiť.