Main Content

Predstavujeme prvého súpera Slovana v Európskej lige: Athletic Bilbao

streda, 14. september 2011 15:46 | Autor: Jakub Vaverka

Predstavujeme prvého súpera Slovana v Európskej lige: Athletic Bilbao
Predstavujeme prvého súpera Slovana v Európskej lige: Athletic Bilbao | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Slovan Bratislava si v prvom zápase skupinovej fázy Európskej ligy zmeria zajtra na Pasienskoch sily so španielskym Atlheticom Bilbao. Prinášame vám článok, v ktorom vám zajtrajšieho súpera “belasých” predstavíme.

 

Účinkovanie v pohárovej Európe v minulej sezóne

Athlétic Bilbao sa po dlhšej odmlke vracia na európsku futbalovú scénu. V minulej sezóne chýbalo v  pohárovej Európe len o chlp, keď mu siedma priečka v La lige zaručujúca predkolo ušla len o 2 body.  O to viac na sebe mužstvo zo štadióna San Mames zapracovalo v minulej sezóne, v ktorej skončilo v náročnej La Lige na veľmi peknom šiestom mieste,  ktoré zaručovalo miestenku do baráže Európskej ligy.

Cesta do skupiny

Ako sme spomínali v predchádzajúcom odseku zverenci bývalého reprezentačného trénera Marcela Bielsu boli nasadení do štvrtého predkola Európskej Ligy, v ktorom dostali za súpera nevyspytateľný turecký klub Trabzonspor. V prvom stretnutí na San Mamés sa zrodila bezgólová remíza, ktorá nechala otvorené postupové dvierka obom celkom. Pár dni po tomto zápase vyšlo na povrch sveta rozhodnutie vedenia tureckej ligy, ktoré vylúčilo pre korupčný škandál Fenerbahce Istanbul z Ligy majstrov a prenechalo do nej miestenku druhému tímu minulej sezóny, čiže súperovi Bilbaa v baráži Trabzonsporu. Atlético Bilbao kontumačne vyhralo odvetný zápas, keďže Trabzonspor bez boja postúpil o “súťaž vyššie” a v dvoch súťažiach by pochopiteľne štartovať nemohol.

Aktuálne od prameňa

Mužstvo zo severu Španielska prebral pred sezónou čílsky odborník Marcelo Bielsa, ktorý v novembri 2009 počas príprav na svetový šampionát ešte ako tréner reprezentácie Čile zdolal v Žiline našu reprezentáciu 2-1. Predpokladáme, že Bielsa by aj počas druhej návštevy krajiny pod Tatrami bral rovnaký výsledok. Hráči baskického tímu si však dobre uvedomujú, že úvodný zápas skupiny F na Pasienkoch pre nich nebude prechádzkou ružovou záhradou. Bilbau sa totiž v úvode sezóny príliš nedarí.

Po prvom odloženom kole La ligy (pre štrajk hráčov) hostilo Bilbao v druhom kolenováčika z Vallencana, s ktorým v domácom prostredí len remizovalo 1:1. Úspešný vstup do sezóny sa tak nekonal a po prehre v Espanole 1:2 zavládlo v mužstve ešte väčšie sklamanie. Dá sa očakávať, že mužstvo zo Španielska bude v konfrontácií so slovenským majstrom v miernom napätí, keďže tri stretnutia v rade v úvode sezóny bez víťazstva by boli v Bilbau chápané už ako herná kríza.

Najväčšími hviezdami tímu sú reprezentanti Španielska Javi Martinéz a Fernando Llorente (pozrite si video nižšie). Ich trhová cena presahuje magickú hranicu 20 miliónov eur. Slovan si bude musieť dať pozor aj na mladíka Ikera Muniaina či Fernanda Amorebietu. Zaujímavosťou je, že Bilbao sa dá považovať za čisto španielsky klub, keďže na súpiske tímu sa nachádza len jeden jediný hráč s iným ako španielskym pasom – spomínaný Fernando Amorebieta, ktorý má okrem španielskeho občianstva aj pas Venezuely.



Vizitka klubu

názov: Athletic Club Bilbao
dátum vzniku: 1898
štadión: San Mames (kapacita: 39.750 divákov)
prezident klubu: Josu Urrutia
tréner: Marcelo Bielsa
farby: červená, biela, čierna
najväčšie úspechy: finalista Pohára UEFA (1977), majster Španielska (8x), víťaz Španielskeho pohára - Copa del Rey (23x)