Main Content

Predstavujeme skupiny Ligy Majstrov : Skupina H, skupina dvoch gigantov

pondelok, 12. september 2011 19:09 | Autor: Anton Martinka

Predstavujeme skupiny Ligy Majstrov : Skupina H, skupina dvoch gigantov
Predstavujeme skupiny Ligy Majstrov : Skupina H, skupina dvoch gigantov | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Liga majstrov spoznala približne pred dvoma týždňami mená všetkých 32 klubov, ktoré budú štartovať v novom ročníku tejto prestížnej súťaže. Po žrebe v Manaku sme sa dozvedeli aj ich rozdelenie do základných skupín. Nový 8-dielny seriál sport7.sk vám postupne predstaví všetky skupiny Champions League sezóny 2011/2012.

Jasným favoritom skupiny H je katalánska FC Barcelona. Súčasný majster Ligy Majstrov hrá pod Pepom Guardiolom podľa mnohých najkrajší futbal v histórii tohto krásneho športu. Ďalšia skupina fanúšikov a odborníkov sa prikláňa skôr k názoru, že hrá najdominantnejším spôsobom. My v redakcií si vyberáme zlatú strednú cestu. Barcelona hrá krásny futbal a minimálne v minulej sezóne bola jednoznačne najlepšia na svete. Či dokáže byť taká suverénna aj v tomto ročníku je zatiaľ otázne. Nestranní fanúšikovia si však želajú, aby minimálne veľkokluby ako Manchester United či Real Madrid boli schopní zdolať Barcu aj typickým ofenzívnym prejavom a nie len totálnou defenzívou.  

Barcelona sa počas letného prestupového obdobia zamerala len na dvoch hráčov. Na Nou Camp pritiahla mimoriadne vrtkého a nebezpečného Čiľana Alexisa Sanchéza za 26 miliónov eur z Udinese a už bývalého kapitána Gunners, “strateného” syna, Cesca Fabregasa (cena za jeho prestup sa podľa rôznych zdrojov pohybuje od 35 až po 50 miliónov eur).
 
Culés, ktorý hrajú svoj typický futbal tiki-taka, budú určite aj v tomto ročníku mieriť len na tie najvyššie ciele. K naplneniu majstrovských ambícií a obhajobe triumfu v Lige šampiónov jej určite dopomôže aj Fabregas, ktorý sa zohral s mužstvom ako keby ho ani nikdy neopustil.

Hodnota mužstva: 603 milióna eur

Jediným mužstvom, ktoré môže Kataláncom narobiť v H skupine nejaké problémy je milánske AC. Úradujúci majster Serie A nevstúpil do sezóny príliš úspešne keď doma len remizoval s Laziom 2:2. Svoj gólostroj proti Barce môže naštartovať Zlatan Ibrahimovič, ktorého AC kúpilo práve z Katalánska. Problémy bude robiť určite aj výnimočný mladík Alexandre Pato či futbalový virtuóz Robinho. Hráči zo San Sira svorne počas leta vyhlasovali, že v tejto sezóne chcú získať ušatú trofej a sami sa považujú za jedno z troch najlepších mužstiev na starom kontinente. Nuž uvidíme... Hoci má AC Miláno mimoriadne kvalitné mužstvo myslíme si, že prvý premožiteľ Barcelony (ak vôbec nejaký bude) na európskej scéne sa objaví až vo vyraďovacej fáze a pravdepodobne bude pochádzať z anglickej Premier League alebo domácej Primera Division (čiže Real Madrid). 

Hodnota mužstva: 293 miliónov eur

Mužstvo Bate Borisov, v ktorom figurujú len štyria hráči inej národnosti ako bieloruskej, je silné predovšetkým v domácom prostredí. Minulý rok sa bieloruský majster tiež snažil prebojovať do skupinovej fázy avšak v predkole stroskotal na neskoršom osemfinalistovi súťaže FC Kodaň. Zhodou okolností teda na súperovi, ktorého v tejto sezóne vyradila v baráži Plzeň, ktorá sa podobne ako BATE Borisov nachádza v skupine H.

Tím Viktora Goncharenka sa určite bude chcieť predviesť na európskej scéne v tom najlepšom svetle a nepustí tri body zadarmo. Predpokladáme, že zvedie tuhý boj o miestenku do Európskej ligy s Plzňou.

Hodnota mužstva: 12,6 milióna eur


Premiéru v milionárskej súťaži si tento rok odkrúti aj súčasný český majster Viktoria Plzeň. Tím vedený bývalým kormidelníkom Žiliny Pavlom Vrbom túži dokázať, že česká liga stále vychováva kvalitných futbalistov. Káder, v ktorom figuruje hneď štvorica Slovákov hrá pre diváka mimoriadne atraktívny futbal. Uvidíme či útočná dvojica Slovákov Bakoš - Ďuriš vystrieľa “Viktorke“ aspoň Európsku Ligu, alebo uchmatne body aj Barcelone a AC Miláno. Pri všetkej úcte k Plzni body zo zápasov s Barcelonou by sa rovnali menšiemu zázraku. AC je však súper, ktorého by mohli v domácom prostredí pri životnom výkone zdolať, alebo aspoň obrať o body. Dúfame, že v súbojoch s BATE Borisov bude český majster ťahať za dlhší koniec povrazu a prebojuje sa do jarnej časti Európskej ligy.

Hodnota mužstva: 16,3 milióna eur

Náš tip na celkové umiestnenie
1. FC Barcelona
2. AC Mláno
3. Viktoria Plzeň
4. BATE Borisov