Main Content

Skvelý Kližan to zariadil: Slovensko sa po 13 rokoch vracia do Svetovej skupiny!

sobota, 27. október 2018 17:07 | Autor: TASR

Martin Kližan rozhodol o postupe Slovenska do Svetovej skupiny
Martin Kližan rozhodol o postupe Slovenska do Svetovej skupiny | zdroj: TASR

Bratislava 26. októbra (TASR) - Slovenskí tenisti sa po 13-ročnej prestávke predstavia vo svetovej skupine Davisovho pohára. V dueli o účasť medzi elitou totiž vedú nad Bieloruskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa na antuke v bratislavskom NTC postaral Martin Kližan, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Jegora Gerasimova 6:4, 6:3. Kližan bol hlavným strojcom úspechu, keď vyhral obe dvojhry a uspel aj v sobotňajšej štvorhre po boku Filipa Poláška.

Slováci budú 1.-2. februára bojovať v kvalifikácii o postup na finálový turnaj zreformovanej súťaže proti Kanade alebo Kazachstanu. S Kanadou by hrali doma, s Kazachmi vonku. O ich súperovi rozhodne v utorok žreb v londýnskej centrále ITF. Finálový turnaj Davisovho pohára sa uskutoční 18.-24. novembra 2019 v Madride za účasti 18 tímov. Istú účasť má kvarteto tohtoročných semifinalistov Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko, USA a dvaja držitelia voľných kariet Argentína s Veľkou Britániou, Doplní ich tucet úspešných tímov z kvalifikácie.

Slovensko sa prebojovalo do svetovej skupiny najmä vďaka Kližanovi, ktorý bol v zápase s Bieloruskom rozdielový hráč. Proti Gerasimovovi nastúpil iba 30 minút po úspešnej štvorhre, no náročný trojsetový zápas na ňom nezanechal žiadne stopy. Od začiatku sa pustil do Gerasimova, naháňal ho po kurte a tlačil do defenzívy. V treťom geme po víťaznom bekhende prelomil podanie Bielorusa a v ďalšom priebehu setu mu stačilo držať si servis. Kližan bol vo veľkej hernej pohode, hral odvážne a sebavedomo. Na začiatku druhého setu rýchlo odskočil súperovi na 2:0 a šancu spečatiť triumf Slovenska už z rúk nepustil. Za stavu 5:3 premenil štvrtý mečbal a na dvorci vytryskol gejzír slovenskej radosti.      

Kližan vyzdvihol súdržnosť celého tímu. "Celý tím sa mentálne zomkol. Každý jeho člen má zásluhu na tom, že sme postúpili do svetovej skupiny. Veľký podiel ma na tom Domino Hrbatý, no netreba zabudnúť ani na vypletača, fyzioterapeuta či doktora. Ľudia dnes vytvorili fantastickú atmosféru, bol to pre mňa nádherný zážitok. Dlho sme zvažovali, či nastúpim aj na štvorhru, lebo potom ma čakal duel proti Gerasimovovi. Napokon som však zvládol oba zápasy aj vďaka fantastickému publiku, ktoré ma namotivovalo."   

"Sú to nádherné pocity, tento tím si to zaslúžil. Chalani si to zaslúžili pre to všetko, čo tento rok urobili. tento tím má potenciál niečo ukázať aj vo svetovej skupine. Máme troch hráčov vo svetovej stovke. Nemáme jednoduchý los, s Kanadou by sme hrali doma a s Kazachstanom vonku a hráčom to želám, lebo tu môže byť opäť fantastická atmosféra. Ukázalo sa, že Martin Kližan bol aj vo štvorhre rozdielový hráč. je to veľký profesionál a za posledné obdobie sa obrovsky zmenil. Do zápasov ide s tou svojou drzosťou, ale už má aj pokoru voči niektorým súperom. vedel sa namotivovať a pomohlo, že vyhral štvorhru a bol nabudený," povedal pre RTVS v prvej reakcii kapitán tímu Dominik Hrbatý. Záverečná dvojhra sa už hrať nebude.    .

zápas o postup do svetovej skupiny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Bielorusko 3:1

Martin Kližan - Alexander Zgirovskij 6:1, 6:4
Norbert GOMBOS - Jegor Gerasimov 6:3, 4:6, 4:6
Filip Polášek, Kližan - Max Mirnyj, Andrej Vasilevskij 6:7 (5), 6:4, 6:3
Kližan - Jegor Gerasimov 6:4, 6:3