Main Content

VIDEO: Svitolinová a Stephensová pri svojich premiérach obstarajú veľké finále MS WTA Tour

sobota, 27. október 2018 15:55 | Autor: TASR

Jelina Svitolinová
Jelina Svitolinová | zdroj: TASR

Singapur 27. októbra (TASR) - Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová a Američanka Sloane Stephensová sa stretnú v nedeľňajšom finále MS WTA Tour v Singapure. Obe sa na koncoročnom podujatí dostali do rozhodujúceho súboja o titul premiérovo v kariére.

Šiesta nasadená Svitolinová si v sobotňajšom prvom semifinále poradila s osmičkou Kiki Bertensovou z Holandska po dramatickom súboji za 2 hodiny a 39 minút v troch setoch 7:5 a 6:7 (5) a 6:4. Turnajová päťka Stephensová potom zdolala Češku Karolínu Plíškovú v troch setoch 0:6, 6:4 a 6:1. Duel trval 1:57 h.

V prvom sete ako prvá prehrala svoje podanie Bertensová v štvrtom geme, no v nasledujúcom predviedla úspešný rebrejk. V jedenástej hre ponúkla Holanďanka svojej súperke setbal, no dokázala ho odvrátiť a vyrovnala na 5:5. Svitolinová však pri svojom podaní išla opäť do vedenia, v nasledujúcom geme sa jej už podarilo zobrať súperke podanie a prvý set vyhrala 7:5. Aj druhý mal veľmi vyrovnaný priebeh a hráčky bojovali o každú loptičku. Lepší začiatok mala Bertensová, keď sa ujala vedenia 2:0, Ukrajinka však vyrovnala brejkom v desiatej hre na 5:5, keď dokázala odvrátiť tri setbaly, a po svojom druhom ese v zápase sa dostala do vedenia 6:5. Zopakovala sa tak situácia z prvého setu, Bertensová si pred kľúčovým gemom zavolala svojho trénera, jeho rady pomohli a duel išiel do tajbrejku. V ňom mala navrch holandská tenistka a pomerom 7:5 si vynútila rozhodujúci tretí set.

Aj naďalej to bol boj o každý bod, nervydrásajúci bol najmä druhý gem, ktorý trval vyše 13 minút a Bertensová v ňom po rebrejku vyrovnala na 1:1. Následne však opäť prehral svoje podanie a keďže Svitolinová už svoje do konca nestratila, tešila sa z premiérového postupu do finále. "Cítim sa úžasne, dnes to bola nesmierne ťažká bitka. Na konci to bolo o tom, zvládnuť behať a naháňať každú loptičku. Ale ešte je predo mnou veľa práce, čaká ma posledný zápas sezóny a chcem nechať na kurte úplne všetko," povedala Svitolinová, ktorá mala 12 víťazných úderov oproti 41 Bertensovej, pomer nevynútených chýb však bol 36:63. Ukrajinská tenistka zabojuje v nedeľu o štvrtý titul v sezóne, doteraz vyhrala v Brisbane, Dubaji a Ríme.

Druhé semifinále bolo na začiatku jasne v réžii Plíškovej. V prvom sete súperku k ničomu nepustila a nadelila jej "kanára" a v druhom dejstve viedla už 2:0. Ani osem prehratých gemov v rade ale víťazku US Open 2017 a finalistku tohtoročného Roland Garros Stephensovú nezlomilo. Američanka našla svoj rytmus, tromi získanými hrami otočila na 3:2 vo svoj prospech a v siedmej hre druhého setu získala rozhodujúci brejk. V treťom sete potom dianie na dvorci opanovala, od stavu 1:1 vyhrala päť gemov v sérii a postúpila do finále. "Som hrdá, že som bojovala a dokázal som zápas otočiť," povedala na dvorci Stephensová. "Najmä v prvom seste hrala Karolína skvele. Musela som vytiahnuť to najlepšie, čo vo mne je."

Obe finalistky zatiaľ v Singapure nenašli premožiteľku. V bilancii vzájomných stretnutí zatiaľ vedie 25-ročná Američanka nad Svitolinovou 2:1.

MS WTA Tour 2018 - semifinále:

Elina Svitolinová (6-Ukr.)- Kiki Bertensová (8-Hol.) 7:5, 6:7 (5), 6:4

Sloane Stephensová (5-USA) - Karolína Plíšková (7-ČR) 0:6, 6:4, 6:1