Main Content

Predstavujeme skupiny Ligy Majstrov: Skupina G

nedeľa, 11. september 2011 16:21 | Autor: Anton Martinka

Predstavujeme skupiny Ligy Majstrov: Skupina G
Predstavujeme skupiny Ligy Majstrov: Skupina G | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Liga majstrov spoznala približne pred dvoma týždňami mená všetkých 32 klubov, ktoré budú štartovať v novom ročníku tejto prestížnej súťaže. Po žrebe v Manaku sme sa dozvedeli aj ich rozdelenie do základných skupín. Nový 8-dielny seriál sport7.sk vám postupne predstaví všetky skupiny Champions League sezóny 2011/2012.

Favoritom predposlednej skupiny je aktuálny majster Európskej Ligy portugalské FC Porto. Portugalský klub síce cez leto rozšíril svoju súpisku o viacerých hráčov, no z finančného hľadiska stoja za zmienku len dva príchody z belgického Standartu Luttich - Eliaquima Mangala za 5 miliónov eur a hlavne  Stevena Defoura za 12 miliónov eur.

Z Porta naopak odišiel hviezdny kolumbijský útočník Radamel Falcao do Atlética Madrid za 30 miliónov eur. Odchod Falcaa však Porto zdá sa až tak značne neoslabil, hlavne preto, že si udržali aspoň Hulka, ktorého trhová cena je podobná tej Falcaovej. Porto po štyroch kolách domácej ligy vedie s plným bodovým ziskom a so skóre 12:3. Hoci klub už nevedie Villas-Boas, ktorý odišiel trénovať Chelsea, aj v tejto sezóne bude Porto nepochybne veľmi silné. 

Hodnota mužstva: 192 miliónov eur

Najväčším súperom Porta v boji o prvú priečku bude ukrajinský Šachtar Doneck. “Nová Barcelona“, ako prezývajú Šachtar hrá veľmi podobný futbal ako katalánsky celok. Hráči Šachtaru sú veľmi silní na lopte, za čo vďačia až ôsmym Brazílčanom figurujúcim na tímovej súpiske. Klub z mesta Doneck pôsobil v Lige majstrov aj v minulom ročníku, kde dokonca vyhral skupinu pred Arsenalom Londýn  a v osemfinále vyradil AS Rím. Mohol sa dostať aj ďalej, no vo štvrťfinále narazil na Barcelonu.

Hodnota mužstva: 140 miliónov eur

Portu a Šachtaru bude chcieť ukradnúť body aj ruský tím Zenit Petrohrad. Mužstvo, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentant Tomáš Hubočan, naposledy pôsobilo v Lige Majstrov v sezóne  2008/2009. Výhodou pre Zenit môže byť rozbehnutá ruská Premier Liga, v ktorom Zenit figuruje v tabuľke na prvom mieste. Výborne výsledky z čoraz kvalitnejšej Premier Ligy nasvedčujú, že Petrohrad nebude vôbec ľahkým protivníkom. Práve naopak, v boji o postup, bude veľmi nepríjemný.

Hodnota mužstva: 137 miliónov eur

Štvoricu tímov uzatvára cyperský tím APOEL  Nikózia. Cyperčania, ktorý vyradili v predkolách Ligy majstrov slovenského zástupcu Slovan Bratislava a aj poľský klub Wisla Krakow sa budú chcieť v konkurencií Porta, Šachťaru a Zenitu predviesť v čo najlepšom svetle. Naposledy pôsobili v Lige majstrov pred dvoma rokmi, v sezóne 2009/2010. Vtedy skončili v skupinovej fáze na poslednom štvrtom mieste. Podobné umiestnenie od nich očakávame a v tejto sezóne, hoci určite nebudú predávať svoju kožu zalacno. Pred dvoma rokmi stratili s Apoelom body Atlético Madrid a  dokonca aj Chelsea.
 
Je známe že APOEL je veľmi silný najmä doma a preto môže v tejto skupine ešte poriadne zamiešať kartami. Svoju domácu silu môže preveriť hneď v prvom kole, keď na Cypre privíta ruský Zenit Petrohrad.

Hodnota mužstva: 17 miliónov eur

Náš tip na celkové umiestnenie:
1. Šachtar Donetsk
2. FC Porto
3. Zenit Petrohrad
4. Apoel Nikózia