Main Content

V Anaheime už visia dva vyradené dresy (+VIDEO)

pondelok, 22. október 2018 10:56 | Autor: Marek Ďaďo

Paul Kariya a jeho priateľka Valerie Dawsonová
Paul Kariya a jeho priateľka Valerie Dawsonová | zdroj: TASR

Pred duelom Káčerov z Anaheimu proti Buffalu, ktorý sa odohral dnes v noci, bol medzi legendy klubu zo západu USA oficiálne zaradený Paul Kariya. Jeho dres poputoval pod strop Honda Center a stal sa iba druhým hokejistom v histórii klubu s podobným vyznamenaním.

Slávnostného vyvesenia Kariyovho dresu s číslom 9 sa zúčastnili aj ostatné legendy Ducks, Teemu Selanne, Steve RucchinScott Niedermayer, ktorí boli kedysi zároveň jeho spoluhráčmi.

„Povedal by som, že sen sa stáva skutočnosťou, no je to oveľa viac, než som kedy sníval,“ cituje ligový portál šťastného Kanaďana. „Som veľmi hrdý na svoju kariéru a čo som dosiahol, na to, čo som dosiahol v hre, no toto je mimo sféry toho, čo si ako hráč zaslúžim,“ pokračoval Kariya skromne.

Kariya bol prvou voľbou Mighty Ducks, keď sa preňho vedenie rozhodlo zo 4. miesta na drafte roku 1993. V Anaheime strávil 9 sezón, z toho 7 ako kapitán. S 669 bodmi okupuje 4. priečku v historickom bodovaní klubu (300 gólov369 asistencií).

Počas sezóny 1995/1996 sa mu podarilo skórovať 50-krát a stal sa prvým hráčom Mighty Ducks, ktorý bol nominovaný do prvého All-Star tímu ligy. Pred ním visel pod halou v Anaheime iba dres legendárneho Teemu-a Selenneho. „Je tak pokorný, že si nemyslí, že si to zaslúži. Nás to však nezaujíma,“ povedal kedysi obávaný fínsky ostrostrelec.

Do kompletnej zbierky najslávnejších hokejových úspechov chýba Kariyovi iba Stanley Cup, ku ktorému bol veľmi blízko v roku 2003, kedy pomohol Anaheimu prebojovať sa až do finále, kde však po 7 zápasoch podľahli DiablomNew Jersey. Svoju kariéru ukončil po sezóne 2009/2010 so ziskom 989 bodov (402 gólov587 asistencií) v 989 dueloch.