Main Content

Jens Lehmann kritizoval mladíkov v Premier League: Sú preplácaní za nič!

piatok, 19. október 2018 11:54 | Autor: Timotej Gašper

Jens Lehman a Oliver Kahn, nemecké brankárske legendy
Jens Lehman a Oliver Kahn, nemecké brankárske legendy | zdroj: TASR

Bývalý brankár Dortmundu, Arsenalu či nemeckej reprezentácie sa pustil do mladíkov z Premier League, ktorí sú podľa neho zbytočné preplácaní. Taktiež uviedol príklad, ako by to malo vyzerať. 

48-ročný Jens Lehmann ukončil svoju bohatú hráčsku kariéru v roku 2011. Počas dlhých rokov stál medzi troma žrďami Schalke, AC Miláno, Dortmundu, Arsenalu a tiež nemeckého výberu, za ktorý odchytal 61 duelov. Ako človek, ktorý má bohaté skúsenosti z viacerých líg, priznáva, že mladí hráči v Anglicku sa udávajú zlým smerom. 

„Tréneri v Premier League neradi riskujú s mladíkmi najmä kvôli šírke kádra a ostatným skúsenejším hráčom. Mladíci sa však musia naučiť správnemu prístupu aj v iných kvalitných ligách, tak ako Jadon Sancho,“ načal Lehmann v interview pre TheSun. 

18-ročný anglický reprezentant, Jadon Sancho, odišiel v lete 2017 z akadémie Manchestru City a pridal sa k Dortmundu, čo mu vo vývoji enormne napomohlo. V aktuálnej sezóne je tínedžer v perfektnej forme, čo potvrdzuje až 8 asistencií v 10 zápasoch. Dobrú formu mladej superhviezdy si všimol aj Gareth Southgate, ktorý pozval Sancha do prvého tímu Anglicka a v dueli proti Chorvátom mu doprial seniorský debut.

Mladík s koreňmi z Trinidadu a Tobaga to teda robí správne, no čo tí ostatní nadaní mladíci? „Musia sa naučiť vyvíjať a tiež ako správne pristupovať k futbalu. V Anglicku sú preplatení za nič! Nie som si istí, či mladí hráči, ktorí majú veľký plat len kvôli ich potenciálu, budú v budúcnosti naozaj oporami. Pre mladého hráča má byť dôležitá chuť po hre, nie po peniazoch. Vo veku 18 alebo 19 rokov dostanú veľké peniaze len za potenciál. V tom prípade nebudú cítiť hlad zlepšovať sa. Áno, hráč má byť odmeňovaný, ale nie za potenciál,“ ukončil svoju myšlienku o vývoji mladého hráča nemecký veterán.