Main Content

Hviezdy NHL reagujú na zlegalizovanie marihuany v Kanade. Čo na to McDavid?

utorok, 16. október 2018 10:29 | Autor: Marek Ďaďo

Conor McDavid, marihuana
Conor McDavid, marihuana | zdroj: TASR

Od stredy už v Kanade nebude užívanie marihuany radené ako trestný čin. Severoamerický štát sa stane najväčšou krajinou sveta, ktorá niečo podobné svojim občanom povolí. Nový zákon bude mať možno dopad aj na hráčov NHL, ktorí sa nebáli k tejto téme vyjadriť.

Marihuana je látka, ktorej stopy môžeme nájsť v tele človeka ešte nasledujúcich 30 dní. Práve je preto Svetovou Anti-Dopingovou Agentúrou označovaná za nepovolenú „pomôcku“. Ako iste viete, vo viacerých štátoch (vrátane Kanady) sa využíva aj na lekárske účely. Jej plné zlegalizovanie môže zasiahnuť aj hráčov nastupujúcich v NHL.

Majú o tom čo, to povedať aj samotní hráči. „Bolo to tak dlho zakazované. Teraz sa však ľudia začali o marihuane viac učiť a určite sa dá využiť k mnohým pozitívnym veciam,“ cituje portál TSN útočníka Ottawy Senators, Matta Duchenea.

Vedenie NHL a hráčskej asociácie NHLPA neplánuje akúkoľvek zmenu v rámci politiky ligy. Tá netrestá hráčov, ktorým sú po absolvovaní drogových testov objavené známky užívania marihuany.

„Zatiaľ nebolo vedecky presne dokázané, čo môže spôsobiť dlhodobé užívanie marihuany,“ komentuje situáciu Mark Scheifele, ktorý je stále na rozmedzí rozhodnutia, či je marihuana „dobrá“ alebo nie. „Myslím si, že je potrebné jasne dokázať, čo užívanie marihuany obnáša z dlhodobého hľadiska.“

Marihuana by mohla výrazne pomôcť pri zraneniach, ktorých je v NHL nespočetné množstvo. Hráči trpia najrôznejšími bolesťami. Tie však dokáže marihuana potlačiť.

„Bolo by hlúpe, keby sa o zlegalizovaní marihuany ani nerozmýšľalo. Keď vaše telo trpí, nechcete neustále cítiť bolesť a brať na to tabletky. Sú aj lepšie cesty, ako sa s bolesťou vyrovnať. Je mnoho odborníkov, ktorí sa v tom vyznajú. Taktiež veľa doktorov. Ak sa všetko dôkladne otestuje a skontroluje, myslím si, že by sme ich mali vypočuť,“ rozhovorila sa o téme najväčšia hviezda NHL, Connor McDavid.