Main Content

VIDEO: O výhre sokolíkov rozhodli dva kuriózne góly, dvadsaťjednotku čaká kľúčový boj

sobota, 13. október 2018 08:38 | Autor: TASR

Slovenskí mladíci oslavujú víťazstvo 2:0 nad Estónskom
Slovenskí mladíci oslavujú víťazstvo 2:0 nad Estónskom | zdroj: TASR

Dunajská Streda 12. októbra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov zvíťazila v piatkovom stretnutí 2. skupiny kvalifikácie ME 2019 v Dunajskej Strede nad estónskymi rovesníkmi 2:0. Erik Jirka otvoril skóre už v 1. minúte, Tomáš Vestenický pridal druhý gól po zmene strán.

Zverenci Adriána Guľu sa vrátili na druhú priečku o bod pred Severné Írsko, s ktorým odohrajú priamy súboj o túto pozíciu v utorok 16. októbra od 20.30 SELČ v Belfaste. Z tabuľky druhých tímov postúpia do baráže štyri najlepšie mužstvá v deviatich skupinách, rátajú sa v nej výsledky so súpermi na prvom, treťom, štvrtom a piatom mieste. Estónsko s určitosťou skončí šieste, takže Slovensku sa nebude počítať šesť bodov za dve víťazstvá nad týmto protivníkom.

Kvalifikácia ME 2019 futbalistov do 21 rokov - 2. skupina:

Slovensko - Estónsko 2:0 (1:0)
Góly: 1. Jirka, 58. Vestenický. ŽK: Herc - Roosnupp, Järvelaid, Poom, Kuusk. Rozhodovali: Pajac - Modrič, Zobenica (všetci Chor.), 3373 divákov

Slovensko: Rodák - Kadlec, Vavro, Šulek, Sipľak - Káčer, Bénes (77. Fábry), Herc - Jirka, Vestenický (87. Tupta), Haraslín (70. Koštál)

Estónsko: Igonen - Tur, Kuusk, Grauberg, Järvelaid - Šlein - Sinjavskij (79. Riiberg), Poom, Kaldma (65. Ainsalu), Roosnupp (65. Liivak) - Klein

Mladí Slováci sa bleskovo ujali vedenia. Napádali hneď otváraciu rozohrávku Estóncov a Vestenický prinútil k chybe brankára Igonena, lopta sa odrazila k Jirkovi, ktorý nemal problém dopraviť ju do odkrytej siete - 1:0. Domáci potom držali loptu, Vavro vymyslel peknú prihrávku na Jirku, jeho prízemný center odvrátili hostia na roh. Z neho sa takmer dostal do zakončenia Káčer, no nedočiahol na loptu. Po chvíli sa osmelili aj Estónci, strela Pooma neprešla cez brániacich hráčov a prihrávka Kaldmu nenašla adresáta. Hostia zahrávali viacero rohových kopov v krátkom časovom slede, po jednom z nich brankár Rodák zneškodnil tvrdý pokus Pooma, dorážka Kuuska už bola z ofsajdu. Podobná šanca na zmenu skóre prišla aj na opačnej strane, po rohu sa nepresadil Herc. Slováci si najtesnejší náskok udržali aj po ďalších štandardných situáciách súpera a v závere prvého polčasu ho mohli zvýšiť z protiútoku, snaha Vestenického sa však neskončila gólom.

Domáci chceli po zmene strán nadviazať na vydarený úvod zápasu a takmer sa im to podarilo zásluhou Haraslína, ktorý spoza šestnástky trafil žrď. Potom potiahol individuálnu akciu Bénes, aj lopta z jeho kopačky pohladila konštrukciu estónskej bránky. Slováci sa druhého gólu dočkali v 58. minúte, keď Haraslínov priamy kop z uhla prešiel pomedzi hráčov v pokutovom území k Vestenickému, ktorý tečoval loptu za bezmocného brankára Igonena - 2:0. Druhý zásah už priniesol väčší pokoj na kopačky domácich, ktorí dotiahli duel do víťazného konca a vrátili sa na druhú priečku tabuľky.

Hlasy po zápase:

Adrián Guľa, tréner SR 21 (zdroj: TV Dajto): "Nebol to jednoduchý zápas. Po veľmi dobrom úvode sme do 15. minúty hrali solídne, ale potom sme dali nohu dole z plynu. V kabíne sme si museli niečo povedať a druhý gól po prestávke nám mal pomôcť, ale záver sme mohli odohrať dominantnejšie. Vážime si toto víťazstvo, súper nám nedal nič zadarmo. Chceme teraz uspieť v Severnom Írsku a dostať sa do baráže."

Erik Jirka, strelec prvého gólu SR 21 (zdroj: TV Dajto): "Reprezentačný gól si nesmierne cením. Bolo to náročné, Estónci prehustili stred poľa a po 15. minúte nás zatlačili. V druhom polčase sme však už hrali našu hru a pridali sme druhý gól. Bola tu vynikajúca atmosféra a víťazstvo nás teší."

Tomáš Vestenický, strelec druhého gólu SR 21: "Myslím si, že aj keď je Estónsko posledné v tabuľke, ide o kvalitného súpera. Aj v piatok ukázalo svoju kvalitu, ale my sme odohrali výborný zápas a zaslúžene sme zvíťazili. Hneď sme na nich vyleteli a vyšlo nám to. Samozrejme, víťazstvom nám stúpa sebadôvera, môj gól mi pomohol."

Lukáš Haraslín, stredopoliar SR 21: "Každé víťazstvo na reprezentačnej úrovni teší, teraz sa už pozeráme na zápas, ktorý na nás čaká v Severnom Írsku. Hrali sme výborne ako mužstvo, kompaktne, nedostali sme gól a strelili sme dva. Máme pár dní do ďalšieho stretnutia, treba zregenerovať, urobiť analýzu, musíme sa na nich pripraviť ešte lepšie, ako sme pripravili na Estóncov. Ideme tam s cieľom zvíťaziť a tak sa musíme nastaviť."

Tabuľka 2. skupiny:

1. Španielsko 9 8 0 1 24:8 24 - priamy postup na ME

---------------------------------

2. Slovensko 9 6 0 3 17:17 18

---------------------------------

3. Severné Írsko 9 5 2 2 14:11 17

4. Island 9 3 2 4 14:12 11

5. Albánsko 9 1 3 5 7:15 6

6. Estónsko 9 0 1 8 9:22 1