Main Content

VIDEO: V Chicagu si uctili Mikitu, venovali mu spomienkové video i 21 sekúnd ticha

pondelok, 8. október 2018 11:13 | Autor: TASR

Stan Mikita
Stan Mikita | zdroj: TASR

Chicago 8. októbra (TASR) - Klub zámorskej hokejovej NHL Chicago Blackhawks si pred prvým domácim zápasom v novej sezóne uctil pamiatku slovenského rodáka Stana Mikitu. Bývalý legendárny útočník "jastrabov" zomrel 7. augusta 2018 vo veku 78 rokov.

Na člena Siene slávy NHL a držiteľa Stanleyho pohára z roku 1961 sa spomínalo v United Center pred stretnutím s Torontom (6:7 pp). Klub si svoju ikonu uctil emotívnym videom, na ľade nechýbala jeho rodina a ani klubové legendy Bobby Hull, Tony Esposito, Denis Savard či Chris Chelios, všetci s dresom s číslom 21 a kapitánskym céčkom, ktoré Mikita počas svojej dlhej a bohatej kariéry nosieval.

"Stan Mikita bol jedným z najikonickejších hráčov, ktorý kedy nosil dres Blackhawks. Jeho talentu a šarmu sa dokázali vyrovnať iba jeho charakter a srdce, ktoré ukazoval aj mimo ľadu," povedal dlhoročný hlásateľ chicagskej TV Pat Foley, ktorý uvádzal slávnostnú predzápasovú ceremóniu.

Mikitova manželka Jill sa pri sledovaní videomontáže dokumentujúcej život hokejového velikána neubránila slzám, v rámci ceremónie vhodila aj slávnostné buly. Na konci si zosnulú legendu všetci uctili 21 sekundami ticha. "Bola to výnimočná osobnosť, nielen pre organizáciu, ale aj pre celú hokejovú komunitu," vyslovil sa súčasný tréner Chicaga Joel Quenneville na adresu Mikitu, ktorému aplaudovala celá aréna. "Bolo to ťažké, keď sme ho v lete stratili. Tento večer je ale výnimočný. Bolo pekné vidieť jeho číslo na všetkých dresoch, pekná spomienka."

Mikita sa narodil 20. mája 1940 v slovenskej obci Sokolče, ktorú neskôr zatopili pri vybudovaní priehrady Liptovská Mara. Do Kanady emigroval v roku 1948 spoločne s tetou a strýkom. Počas dlhej profiligovej kariéry zostal verný iba jednému klubu - všetkých 22 sezón v NHL odohral za Chicago Blackhawks. Je historický líder klubu v počte odohraných zápasov (1394), bodov (1467) aj asistencií (926). V roku 1961 sa radoval zo zisku Stanleyho pohára.

V roku 1980 sa stal prvým hráčom Blackhawks, ktorého dres vyvesili pod strop domácej arény. O tri roky neskôr ho uviedli do Hokejovej siene slávy, od roku 2002 je aj člen Siene slávy slovenského hokeja. V dvoch za sebou idúcich sezónach (1966/1967, 1967/1968) získal Trofej Arta Rossa, Hartovu trofej aj ocenenie Lady Byng Trophy. V roku 2017 ho zaradili medzi 100 najlepších hráčov histórie NHL.

V roku 2015 diagnostikovali Mikitovi ochorenie mozgu, ktoré spôsobuje stratu pamäte, halucinácie a poruchy spánku. Rodina požiadala, aby namiesto kvetinových darov fanúšikovia prispeli finančne na chod štyroch charitatívnych organizácií a projektov.