Main Content

PSG hrá vlastnú súťaž, prekonal 82 rokov starý rekord

pondelok, 8. október 2018 09:50 | Autor: TASR

Futbalisti Paríž St. Germain
Futbalisti Paríž St. Germain | zdroj: TASR

Paríž 8. októbra (TASR) - Futbalisti Paríža SG v nedeľňajšom šlágri 9. kola francúzskej Ligue 1 deklasovali Olympique Lyon 5:0. Kylian Mbappe zaznamenal štyri góly v rozpätí 61.-74. minúty, v prvom polčase otvoril skóre z jedenástky Neymar.

Medzitým v 32. minúte dostal červenú kartu domáci stopér Presnel Kimpembe za nebezpečný zákrok v strede ihriska, krátko pred odchodom do šatní sily na trávniku vyrovnalo vylúčenie Lyončana Lucasa Tousarta.

Parížania si hrajú vlastnú súťaž. V doterajšom priebehu Ligue 1 nestratil obhajca titulu ani bod a upevnil si prvé miesto v tabuľke s impozantným skóre 32:6. Druhý OSC Lille v kádri so slovenským brankárom Adamom Jakubechom stráca osem bodov, tretie Marseille jedenásť a Lyon je už v trinásťbodovom závese. Deviatym víťazstvom v úvode sezóny zároveň vytvoril PSG nový francúzsky rekord. Predošlý zápis patril Olympique Lillois, ktorý v roku 1936 zvíťazil v úvodných ôsmich ligových zápasoch sezóny.

Devätnásťročný Mbappe najskôr v 9. minúte vybojoval pre svoj tím jedenástku, ozajstné galapredstavenie si však pre vypredaný Park princov "nechal" po zmene strán. Súpera knokautoval štyrmi gólmi v priebehu trinásť a pol minúty. "Dnes som mohol streliť aj viac gólov, ale nevyužil som ďalšie dobré šance," nezaprel v sebe maximalistu hrdina zápasu v rozhovore pre Canal+. "Dôležité bolo tvrdo pracovať ďalej a nepochybovať o sebe. Vedel som, že mám podporu u mojich spoluhráčov. Vždy tvrdím, že pokiaľ sa útočník vie dostať do šancí, všetko je v poriadku," uviedol Mbappe, ktorý prišiel do PSG v lete minulého roka z AS Monaco a už v mladom veku sa vyprofiloval na ťažko nahraditeľnú súčasť jeho ofenzívy. V novej sezóne Ligue 1 nastrieľal osem gólov, na ktoré potreboval len päť zápasov. Na rovnakej méte je aj jeho spoluhráč Neymar.

Kormidelník PSG Thomas Tuchel sa rozplýval nad hrou svojho tímu. "Fantastické, neuveriteľné. Bol to bláznivý zápas vo skvelej atmosfére. Vedeli sme, že Lyon bude ťažký protivník, pretože má kvalitný a sebavedomý tím. Niekoľko minút sme museli hrať v desiatich, po prestávke sa sily na ihrisku vyrovnali. Hráči ukázali úžasnú mentalitu. Zostali pokojní a dodržiavali taktické pokyny. Každú príležitosť na útočenie využili a dosiahli výsledok, ktorý hovorí jasnou rečou. Futbal sa hrá pre góly. V Paríži musíte hrať ofenzívne, inak to nejde."

Hostia odišli z Paríža s nádielkou, hoci v držaní lopty a celkovom počte streleckých pokusov boli lepší. "Hodinu sme hrali s Parížom vyrovnanú partiu, potom sa naše plány zrútili ako domček z kariet. Útočili sme s ôsmimi-deviatimi hráčmi a následne sme prepadávali v defenzíve. Musíme sa z tejto prehry poučiť," bilancoval kormidelník OL Bruno Genesio.

Po reprezentačnej prestávke vyplnenej prípravnými zápasmi a ďalšími kolami Ligy národov nastúpia Parížania v sobotu 20. októbra opäť pred svojimi priaznivcami proti 10. tímu tabuľky Amiens.