Main Content

Upokojme sa, je len október

pondelok, 8. október 2018 08:00 | Autor: Jakub Vaverka

Futbalisti Real Madrid
Futbalisti Real Madrid | zdroj: TASR

Ročník 2018/2019 sa nám rozbehol a úvodné kolá najsledovanejších európskych líg nám priniesli niekoľko veľkých prekvapení. Treba si ale uvedomiť, aký dátum svieti v kalendári.

Položme si jednu veľmi podstatnú otázku – o čom by už len ten šport bol, keby bol predvídateľný? Prebiehajúci ročník nám už počas úvodných týždňov doprial niekoľko prekvapení, pričom predovšetkým tie na úkor favoritov sú vždy najdiskutovanejšie. Samozrejme, niekoho môže prekvapiť napríklad aj to, že sa trápi Newcastle United, ale o Martinovi Dúbravkovi a jeho spoluhráčoch dnes reč nebude.

Real Madrid prehral cez víkend v Alavése 0:1 gólom z poslednej minúty nadstaveného času. Biely Balet predtým zakopol v Lige majstrov s CSKA Moskva (0:1), v lige s Atléticom Madrid (0:0) a na pôde FC Sevilla (0:3). Nie je zvykom, že Blancos strácajú body, ale čo je alarmujúcejšie je fakt, že už vyše šesť hodín neskórovali. Mená ako Asensio, Modrič, Bale, Benzema či Mariano, gólovo mlčia a dochádza k ďalším a ďalším bodovým stratám.

Tréner Julen Lopetegui ale má údajne v tíme pevné miesto a nemusí sa báť o to, že by ho prezident Florentino Perez prepustil. Kouča sa v médiách zastali aj opory ako Raphael Varane či Sergio Ramos. Podobná situácia postihla Bayern Mníchov, ktorý slabú formu korunoval remízou v Lige majstrov s Ajaxom Amsterdam 1:1 a prehrou v lige na domáce pôde s Borussiou Monchengladbach 0:3. Aby Bavori pred vlastnými fanúšikmi prehrali rozdielom triedy, to sa teda naozaj často nestáva.

Chorvátsky tréner Niko Kovač je v ohrození a vo veľkom sa hovorí, že bude nahradený. Potvrdené to nie je, ale keby tomu skutočne tak bolo, treba si položiť otázku, či by to pre FCB skutočne bola taká strata. Okrajovo spomeňme aj Barcelonu, ktorá po prehre a dvoch remízach tiež začínala byť na odpis a hovorilo sa o možnom odvolaní kouča Valverdeho.

V médiách prakticky denne vídame články o tom, ako sa končí éra Bavorov v Bundeslige, že sa majstrom istotne stane Dortmund či dokonca Hertha alebo Brémy, taktiež, že Atlético Madrid s Valenciou majú jedinečnú šancu nahradiť na vrchole Real a Barcelonu. O tom, že by Biely Balet vyhral štvrtý raz za sebou Ligou majstrov nehovorí prakticky nikto.

Viete ale aký je v kalendári dátum? Iba minulý týždeň začal október a momentálne je na programe reprezentačná prestávka. Znamená to jediné, na akékoľvek závery či hypotézy je veľmi, veľmi, veľmi skoro. Do konca tejto sezóny sa hrá ešte o desiatky bodov a spochybňovať Bayern Mníchov, Real Madrid či Barcelonu, sa nikdy v histórii nevyplatilo.

Jedná sa o velikánov svetového futbalu, ktorí dokážu zaznamenať sériu množstva zápasov bez prehry. Pri ich zakopnutí nikdy neviete, či to náhodou nie je posledná prehra v sezóne. Preto treba byť zdržanlivý. Hodnotiť situáciu v jednotlivých ligových súťažiach či vývoj v Lige majstrov, bude mať zmysel, áno, ale až keď bude február.