Main Content

Conor McGregor vs Khabib Nurmagomedov - najväčšia bitka v histórii?

sobota, 6. október 2018 09:24 | Autor: Jakub Vaverka

Conor McGregor
Conor McGregor | zdroj: TASR

Dôvod je prostý, na programe je súboj o titul šampióna v ľahkej váhe v UFC. Zmiešané bojové umenia pravdepodobne tak ostro sledovaný zápas vo svojej histórii ešte nezažili.

UFC 229 láka. Láka ľudí, ktorí sa bojovým športom venujú už dlhší čas, ale láka aj divákov, ktorí MMA ešte v živote nesledovali. Každý, koho sa spýtate, vie aspoň okrajovo, že „nejaký Rus vyzve nejakého prostorekého Íra“. Všetci sú zvedaví. Organizácia UFC tak sledovaný zápas ako tento vo svojej histórii nikdy nezažila. Otvorene sa hovorí, že súboj medzi Khabibom Nurmagomedovom a Conorom McGregorom bude najväčšou bitkou v histórii zmiešaných bojových umení.

Khabib patrí medzi najlepších bojovníkov posledných rokov, vo svojej kariére má bilanciu 26-0 a momentálne je majstrom sveta v ľahkej váhe. Opasok bude brániť pred globálnou megahviezdou Conorom McGregorom, ktorý má kariérnu bilanciu 21-3, ale aj napriek trom porážkam, je taktiež považovaný za to najlepšie, čo bojové športy ponúkajú.

Obaja sa priam nenávidia, napätie a hnev, čo medzi nimi panujú nie sú hrané. Nebolo by to možné. Celá udalosť je pod drobnohľadom, webové stránky, televízie či kanály na YouTube denne prinášajú množstvo informácií zo zákulisia či životov oboch zápasníkov. Čokoľvek vás zaujíma, dopracujete sa k tomu. Duel je situovaný v americkom Las Vegas, v meste, ktoré je priam ideálne na bitku podobných rozmerov.

Medzi oboma sa toho v minulosti udialo až-až, preto sa dá očakávať, že si v Oktagone nič nedarujú. McGregor dúfa, že súboj ukončí v stoji, Khabib zas, že Íra dostane na zem a tam ho dorazí. Vo wrestlingu totiž niet lepšieho zápasník ako „The Eagle“. Obaja sú rozdielni, obaja sú z iných častí sveta, ale dajú sa medzi nimi nájsť aj paralely.

Neberú si servítku pred ústa, svojich súperov zdolávajú KO, Conor pochádza z dublinského predmestia a dlho sa MMA profesionálne nevenoval, Khabib je rodákom z Dagestanu a mal veľmi náročné detstvo. Obaja prišli z komplikovaných podmienok a chcú byť najlepší v tom, čo robia. Zvolili si síce rozdielne cesty, ale záver ich putovania má byť rovnaký – vrchol v organizácii UFC.

Nech už to v nedeľu nad ránom skončí akokoľvek (odporúčame vstať približne o piatej), bude sa o tom hovoriť ešte veľmi dlho. Stretnú sa dva svety, stretnú sa dva bojové štýly, stretnú sa dve rozdielne osobnosti. Pozerá sa celá zemeguľa, väčší zápas možno dlho - dlho nebude.