Main Content

Trnavčania sa pred odletom do Istanbulu dozvedeli zlú správu

streda, 3. október 2018 12:04 | Autor: TASR

Radoslav Látal a Erik Jirka
Radoslav Látal a Erik Jirka | zdroj: TASR

Bratislava 3. októbra (TASR) - Vládnym špeciálom odleteli v stredu ráno futbalisti Spartaka Trnava do tureckého Istanbulu, kde vo štvrtok odohrajú druhý zápas v D-skupine Európskej ligy s domácim Fenerbahce (18.55 SELČ). Na štadióne Sükrü Saracoglu ich čaká búrlivá atmosféra, ale hráči Spartaka už v predkolách Ligy majstrov dokázali, že sú na ňu pripravení.

Trnavčania cestovali do tureckej metropoly s výhrou 1:0 nad Anderlechtom Brusel vo vrecku. Toto premiérové víťazstvo v skupinovej fáze v druhej najprestížnejšej klubovej súťaži, ktoré zaknihovali pred dvomi týždňami na Štadióne Antona Malatinského, ich do pozície favorita nestavia. Zverenci trénera Radoslava Látala ním však dali súperom jasný signál. "Uvidíme, čo nás v Istanbule čaká. Ale teší ma, že sme si vybudovali v Európe rešpekt. Už nás neberú ako fackovacieho panáka. Máme dobrú defenzívu, cez ktorú sa ťažko prechádza," povedal kapitán tímu Boris Godál.

Kormidelník Spartaka sa po zápase s Anderlechtom netajil, že jeho hráči musia zostať pri zemi a hrať svoju hru aj v ďalších zápasoch EL. "Nemôžeme si dovoliť hrať s niekým otvorenú partiu. Hráme to, čo nás zdobilo v kvalifikácii," uviedol Látal a dodal: "V Európskej lige si zápasy užívame, my nemáme čo stratiť. Žije nimi celé mesto, hráčom to dá veľa, niektorí už takéto duely pravdepodobne nebudú hrať."

Ďalší domáci zápas bez fanúšikov

Nasledujúci domáci zápas si však hráči neužijú s fanúšikmi. Tábor Trnavčanov totiž večer pred odletom zasiahla správa o treste od UEFA. Disciplinárna komisia potrestala slovenského šampióna uzatvorením štadióna na jeden zápas a pokutou 60.000 eur. Trest prišiel za správanie sa fanúšikov Spartaka práve v predchádzajúcom stretnutí s Anderlechtom. "Mňa táto správa zaskočila na ceste do Trnavy. V prvej chvíli som si myslel, že to je iba výmysel. Ale viem, že klub sa odvolá. Verím, že to napokon dobre dopadne a vyviazneme s podmienkou. Bola by škoda, keby diváci prišli o pekný futbalový zážitok," povedal brankár Martin Chudý.

V generálkach na štvrtkový zápas sa obom tímom nedarilo. Trnava prehrala doma v derby so Slovanom 1:2, ešte trpkejšiu prehru zaznamenal Fenerbahce, ktorý nestačil na Rizespor. Na jeho ihrisku mu podľahol 0:3. Prehra v derby Látala mrzela, tréner Trnavy dokonca musel kvôli trestu od rozhodcu dopozerať zápas z tribúny. Turecký klub, v zostave ktorého by nemal vo štvrtok chýbať slovenský obranca Martin Škrtel, nie je na prehry zvyknutý. Fanúšikov si plánuje udobriť najmä po neúspechu v prvom zápase EL, v ktorom prehral na ihrisku Dinama Záhreb hladko 1:4. Hráči slovenského majstra však budú proti a to aj napriek atmosfére, ktorá na nich v tureckej metropole čaká. "Ja sa na atmosféru teším, ešte som takú nezažil. Ale nemôžeme ju vnímať. Musíme sa sústrediť iba na náš výkon," povedal pre TASR obranca Martin Tóth.

Tréner Látal má pred duelom k dispozícii kompletný káder, do Istanbulu odcestovalo 22 hráčov v zložení: Matúš Čonka, Anton Sloboda, Lukáš Greššák, Martin Tóth, Dobrivoj Rusov, Martin Chudý, Ivan Hladík, Oliver Janso, Vakho Čanturišvili, Davit Skhirtladze, Patryk Malecki, Fabian Miesenböck, Jakub Rada, Jiří Kulhánek, Boris Godál, Erik Grendel, Marek Bakoš, Ali Ghorbani, Peter Urminský, Matej Oravec, Andrej Kadlec a Erik Jirka. Turecko - slovenskú konfrontáciu bude rozhodovať Nemec Tobias Welz, jeho asistentmi budú krajania Rafael Foltyn a Markus Häcker. Zápas vysiela v priamom prenose RTVS na Dvojke.

2. zápas EL, D-skupina:

štvrtok 4. októbra, 18.55 SELČ

Fenerbahce Istanbul - FC Spartak Trnava

štadión Sükrü Saracoglu Istanbul, rozhoduje Welz (Nem.)