Main Content

Modrič síce rozbil duo Ronaldo, Messi, ale skutočne najlepším ešte nie je!

nedeľa, 30. september 2018 16:27 | Autor: Filip Chudý

Luka Modrič
Luka Modrič | zdroj: TASR

Aj keď sa stal skvelý futbalista Luka Modrič držiteľom ceny The Best, najlepším pre tento futbalový rok ešte nie je, stále mu chýba tá najdôležitejšia pečiatka.

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa desaťročná nadvláda Cristiana Ronadla a Lionela Messiho na pozícii najlepšieho futbalistu sveta, aspoň to sa šíri futbalovým svetom. No ide len o čiastočnú pravdu. Problém je totiž v tom, že aktuálne vládne pri určení toho najlepšieho bordel.

Najlepší futbalista predsa musí dostať do rúk Zlatú loptu, čiže dlhoročne uznávaný symbol pre futbalového kráľa, no a tú nikto za rok 2018 ešte nedrží. Luka Modrič je držiteľom „len“ stále iba pomerne nového ocenenia The Best, ktoré FIFA udelila len tretí raz. Zlatá lopta pod gesciou magazína France Football ešte iba spozná svojho držiteľa, pričom ním nemusí byť spomínaný Chorvát.

Krátka exkurzia do histórie. Zlatá lopta sa udeľuje od roku 1956, ale išlo dlhé obdobie len o cenu pre najlepšieho európskeho hráča. Až v roku 1995 sa to zmenilo, pričom hneď vyhral Libérijčan Weah. FIFA v rokoch 1991 až 2009 mala vlastnú anketu pre určenie najlepšieho svetového futbalistu. V období 2010 až 2015 obaja organizátori sily spojili, čiže sme mali FIFA Zlatú loptu a hlavne vždy garantovaného len jedného víťaza. No od roku 2016 je v tom opäť neporiadok, ktorý aspoňže napravilo to, že predošlé dva ročníky Zlatej lopty aj ankety The Best vyhral Cristiano Ronaldo, čiže bol jeden oprávnene najlepší futbalista sveta.

Či bude jednotnosť aj teraz, to ešte nevieme, ale vôbec nie je vylúčené, že sa zopakujú roky s dvoma najlepšími hráčmi roka, čiže 1996 (ZL: Sammer, FIFA: Ronaldo), 2000 (Figo, Zidane), 2001 (Owen, Figo), 2003 (Nedvěd, Zidane) a 2004 (Ševčenko, Ronaldinho).

Netreba sa ani baviť o tom, že zisk Zlatej lopty je najprestížnejšie individuálne ocenenie vo futbale, lebo je to proste fakt. Je síce pravda, že FIFA sa to snaží zmeniť a jej The Best sa robí pompéznym štýlom, aby anketa upútala, kým France Football nevie sám svoj poklad poriadne marketingovo predať, no v konečnom súčte je aj tak zaujímavý iba držiteľ ceny číslo jeden. Veď sa si sami odpovedzte na otázku, koho s odstupom času evidujete za najlepšieho vo vyššie spomínaných rokoch s dvojicou rôznych víťazov? Zrejme jednoznačne aj u vás sú to držitelia Zlatej lopty Sammer, Figo, Owen, Nedvěd a Ševčenko. Kto si vôbec z hlavy spomenie na mená víťazov cien od FIFA, pred ním klobúk dole, je to veľký futbalový historik.

Týmto v žiadnom prípade nechceme dehonestovať chorvátskeho futbalového virtuóza Modriča, ale stále mu ešte chýba pečiatka toho, že pre rok 2018 bol skutočne najlepší, nehovoriac o tom, že štvrtina tohto roka je stále pred nami... FIFA sa trochu s oceňovaním poponáhľala, aby získala marketingovú výhodu, no v konečnom účtovaní meno futbalového kráľa ešte potvrdené nie je.

Ak Modrič zhrabne Zlatú loptu, bude aj z historického hľadiska považovaný za kráľa 2018, no ak nie, aspoň to ešte viac rozprúdi debatu, prečo sa kompetentní nevedia dohodnúť a musíme mať dvoch víťazov...

V každom prípade, ak sa teda nestane menší zázrak, istotou je aspoň to, že po dlhých siedmich rokoch sa rozbila dvojička Ronaldo, Messi tým spôsobom, že niekto iný bude prinajhoršom na druhom mieste. Modriča totiž reálne môže poraziť len Ronaldo, Messi sa vzhľadom na svoje výkony na MS 2018 zaslúžene v poradí prepadol. Otázkou je už iba to, kto z nového dua najlepších hráčov sveta Modrič, Ronaldo bude číslom jeden v ankete číslo jeden.