Main Content

Zo Stanley Cupu zmiznú mená niekoľkých legiend vrátane Stana Mikitu

piatok, 21. september 2018 12:40 | Autor: Marek Ďaďo

Stanley Cup
Stanley Cup | zdroj: TASR

Každému je jasné, že nie je možné neustále pridávať nové mená šampiónov na už aj tak obrovský strieborný pohár. Raz za čas je preto potrebné odstrániť zo Stanley Cupu najstarší a zároveň najvrchnejší prstenec, aby sa uvoľnilo miesto pre nový. A presne takýto prípad nastal teraz.

Mená víťazov uplynulého ročníka NHL budú vyryté na úplne nový prstenec, ktorý sa umiestni na spodok pohára. Z jeho vrchu bude odstránený spomínaný najstarší oblúk. Ten zdobia mená hneď niekoľkých legiend zámorskej profiligy.

Na prstenci je okrem iných hráčov aj 16 členov Hokejovej siene slávy, pričom žijú ešte štyria z nich. Podľa NHL.com sú s týmto faktom Ted Lindsay, Glenn Hall, Alex Delvecchio a Bobby Hull absolútne vysporiadaní. Na oblúku, ktorý sa odstráni, sú mená hráčov víťazných celkov v rozmedzí 12 sezón od roku 1953 až po 1965.

Ešte raz sa musíme pozastaviť pri členoch Hokejovej siene slávy, ktorých meno zmizne zo Stanley Cupu. Je medzi nimi totižto aj nedávno zosnulý Stan Mikita, ktorému sa najslávnejšiu hokejovú trofej podarilo získať s Chicagom raz, v sezóne 1960/1961. Mená týchto legien však zabudnuté nikdy nebudú. Jeho, a ani nikoho ďalšieho, keďže sa prstenec okamžite presunie do Siene slávy v kanadskom Toronte.

"Pohár má obmedzenú veľkosť. Na 5 prstencov môžete dať iba určitý počet mien. Pre súčasných hráčov je poctou mať meno vyryté s tými, ktorí ho získali pred nimi, rovnako ako bolo poctou pre mňa byť s tými najlepšími, ktorí hrali predomnou," okomentoval vyradenie svojho mena 93-ročný Ted Lindsay.

V uvedených 12 ročníkoch sa zo zisku poháru radovali 6-krát hokejisti Montrealu Canadiens, 3-krát Toronta Maple Leafs, v 2 prípadoch vyhral Detroit Red Wings a raz na vrchol dosiahlo aj Mikitove Chicago Blackhawks.