Main Content

Tretiu etapu Okolo Slovenska ovládol jazdec zo stajne Bora–Hansgrohe

sobota, 15. september 2018 17:43 | Autor: TASR

Ilustračné foto
Ilustračné foto | zdroj: TASR

Nitra 15. septembra (TASR) - Taliansky cyklista Matteo Pelucchi triumfoval v sobotňajšej 3. etape 62. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Jazdec stajne Bora–Hansgrohe sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a trať dlhú 180,6 km z Dubnice nad Váhom do Nitry zvládol za 4:22:11 h. Druhý finišoval Holanďan Fabio Jakobsen a tretie miesto obsadil Belgičan Yves Lampaert. Na čele celkového poradia sa udržal Francúz Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors).

Sobotňajšia 3. etapa mala zvlnený profil a na trati po tri rýchlostné i vrchárske prémie 1. kategórie (Vršatec, Homôlka, Skýcov). Očakával sa hromadný dojazd a záverečný súboj šprintérov.

Krátko po štarte jazdil na čele Haring, ktorý bojoval o prvú rýchlostnú prémiu na 5. kilometri. Podarilo sa mu ju vyhrať a tak sa priebežne dostal na čelo bodovacej súťaže o dva body pred Alaphilippea. Pod Vršatcom (3,7 km, 10,2%) sa z balíka odtrhli Tybor (Dukla BB) a Bárta (Elkov-Author) a vytvorili si náskok asi dve minúty. Vrchársku prémiu vyhral Tybor, následnú rýchlostnú zase jeho kolega z úniku a dvojica na čele mala po nej k dobru cez tri minúty. Tybor bol prvý aj na Homôlke (8,1 km, 5,0%) 118 km pred cieľom. Dvojica na čele dobre spolupracovala a aj 80 km pred koncom mala k dobru asi dve a pol minúty.

Situácia na trati sa príliš nemenila, na čele pelotónu ju kontrolovali najmä jazdci Quick-Stepu, ale zapájali sa aj ďalšie tímy. Pred poslednou vrchárskou prémiou mali Tybor s Bártom stále približne rovnaký náskok, no na Skýcove (3,9 km, 6,1 %) hlavný balík poriadne zabral a dvojicu takmer dostihol. Následkom zvýšeného tempa sa balík rozdelil na dve časti. Postupne sa však spojil, jazdili v ňom aj všetci slovenskí pretekári, a únik držal na krátko asi s 20 s náskokom. Všetko tak smerovalo k hromadnému dojazdu. Poslednú rýchlostnú prémiu v Zlatých Moravciach vyhral Bárta, z balíka bral najviac bodov Haring.

Celodenná snaha Tybora s Bártom sa definitívne skončila približne 15 km pred cieľom. Všetko sa tak rozhodlo až v záverečnom špurte, v ktorom mal najviac síl Pelucchi a získal etapové vavríny.