Main Content

REBRÍČEK: 5 najaktívnejších tímov Ligue 1 na prestupovom trhu

utorok, 6. september 2011 19:27 | Autor: Roman Bobaľ

Ligue 1
Ligue 1 | zdroj: Roman Bobáľ pre Sport7.sk, foto ilustračné

1,6 miliardy eur. To je čiastka, ktorú utratili na nových hráčov kluby v piatich najväčších európskych ligách – nemeckej Bundeslige, francúzskej Ligue 1, talianskej Serii A, španielskej Primera División a azda najpopulárnejšej anglickej Premier League.

Teraz, keď je transferové okno zatvorené pre všetky kluby európskych popredných ligy, je na čase urobiť inventár prestupov. Prinášame vám súhrn všetkých transferov, o ktorých by ste mali ako praví futbaloví fanúšikovia vedieť. Dnes sme sa zamerali na francúzsku Ligue 1.


1. Paris Saint Germain


Tímy z francúzskej ligy túto sezónu šetrili, až na jednu výnimku. Je ňou Paris Saint Germain, do ktorého investovali šejkovia z Qatar Investment Authority. Podobne ako španielska Malaga aj PSG získalo obrovské financie, ktoré okamžite investovali do nových posíl. Jednou z tých najväčších sa stal Javier Pastore za 30 miliónov eur z Palerma. Do Paríža okrem neho zavítali aj ďalší známi či menej známi hráči.

Druhou najdrahšou letnou posilou PSG sa stal 24-ročný stredopoliar Jeremy Menéz prichádzajúci z AS Rím za 15 miliónov. Menéz bol snáď jediným kvalitným hráčom, ktorý opustil rímsky AS počas tohto prestupového obdobia. Len o jeden milión menej zaplatili funkcionári klubu za 30-ročného skúseného stopéra Diega Lugana z Fenerbachce Istanbul.

Kevin Gameiro (13,5) a Salvatore Sirigu (10) sú zvyšnými dvoma posilami, ktoré prišli do metropoly Francúzska za viac ako 10 miliónov eur. Tým sa však posilňovanie PSG vôbec neskončilo. Za Blaiseho Matudiho, Mohameda Sissoka, Nicolasa Doucheza a Milana Bisevaca minuli majitelia ďalších 26 miliónov!
 


2. Lille


Majstrovské Lille bolo v porovnaní s PSG na trhu výrazne menej aktívne. Najdrahšou letnou posilou sa stal Dimitri Payet, 24 ročný francúzsky reprezentačný útočník, ktorý prišiel zo Saint-Etienne za 9 miliónov eur. Za 7 miliónov eur získal klub Joe Cole-a, ktorý však prišiel z Liverpoolu zatiaľ len na ročné hosťovanie a tak je otázne, či túto čiastku zaplatí Lille kompletnú (v prípade trvalého prestupu), alebo len jej časť. Presnú dohodu klubov neprezradil zástupca ani jedného z nich.

Skúsení 30 ročný Pedretti (6,5) a Jelen (4) sú ďalšími letnými akvizíciami, ktoré stali pokladnicu Lille slušnú sumu peňazí. Okrem nich klub privítal vo svojom tréningovom centre aj Marka Basu (3,2), Davida Rozehnala (2,5), Vincenta Enyeamu (2), Laurenta Bonnarta (1,75) a Ronnyho Rodelina (1,5).


3. Olympique Marseille


Olympique Marseille privítal šiestich nových hráčov, ktorí stáli pokladnicu viac než milión eur. Najdrahším z nich bol jednoznačne defenzívny stredopoliar Alou Diarra, ktorý prestúpil do Marseille z konkurenčého Bordeaux za 12 miliónov eur.

Druhou výraznou letnou posilou sa stal nádejný 26 ročný stredopoliar Morgan Amalfitano za 6,5 milióna. Fanúšikov Olympique určite potešil aj príchod kamerúnskeho reprezentanta Nicolasa Nkouloua za 5 miliónov. Za zmienku stoja aj príchody Jérémyho Morela (3,3), Gennara Bracigliana (1,5) a Djimiho Treaorého (1).