Main Content

Slovan si urobil hanbu, pritom vypadnutie s Rapidom je ten najmenší problém

nedeľa, 19. august 2018 17:21 | Autor: Filip Chudý

Hráči Slovana a Ivan Kmotrík ml.
Hráči Slovana a Ivan Kmotrík ml. | zdroj: TASR

Bratislavský Slovan opäť skončil v pohárovej Európe skôr ako mal, čím sa odhalili jeho problémy v kádri. Lenže aj tak má vážnejšie starosti v iných smeroch.

Komentár Filipa Chudého

V európskom pohárovom lete ide do tuhého, keďže prichádza na rad posledný boj o pohárovú jeseň. V hre máme ešte dvoch zástupcov, na čo sme čakali štyri roky. No vtedy sme skupinu už mali istú, keďže Slovan hral baráž Ligy majstrov proti Borisovu. Zároveň ale treba uviesť, že ak by zostal starý systém, ktorý platil do minulej sezóny, Trnava by už v skupine teraz bola. Čiže ročníky 2014/15 a 2018/19 sú v predkolách pre nás prakticky rovnako úspešné, no verme, že tento aktuálny bude ešte úspešnejší.

Medzi spomínanými sezónami sme prežívali vlastne pomaly len pohárové výbuchy, o čo sa starali hlavne vtedajší majstri (Trenčín a Žilina), pričom výrazne im sekundoval Slovan. Veď od koho máme očakávať výsledky, ak nie od úradujúceho šampióna a tiež nášho najslávnejšieho a najbohatšieho klubu? Samozrejme, tým ale neospravedlňujeme nedostatočné výsledky zvyšných slovenských zástupcov, lebo oni tiež dieru do sveta neurobili. Veď koho už len dnes zaujíma napr. 3. predkolo Európskej ligy? Nikoho!

V minulej sezóne sa doň dostal len Ružomberok, zvyšné tri naše kluby (Žilina, Slovan, Trenčín) mali zbalené už po druhom predkole. V tomto duchu hanby vypadla tentoraz iba Dunajská Streda, no ani Slovan sa nemá čím chváliť.

Nech sa nikto z nášho najslávnejšieho klubu nehnevá, no pravda je taká, že belasí si urobili opäť európsku hanbu. Samozrejme, teraz nie je až taká „jelgavská“, no veľa k tomu nechýbalo. Veď slovanisti prehrali na Malte, čo je neprípustné, pričom ani odvetu s Balzanom belasí nekontrolovali s prstom v nose, pričom pri troche smoly by vypadli už vtedy. No proti Rapidu Viedeň, ktorý je aktuálne skôr v záporných hodnotách svojej výkonnostnej sínusoidy, už schytali na rozlúčku štvorku. Áno, výsledok je trochu klamlivý, no aj tak. Čo chce Slovan dokázať v Európe, keď ho úplne zaslúžene vyradí takýto kvalitatívne priemerný pohárový súper? Pokiaľ nebude vyraďovať on, alebo hocktorý iný slovenský zástupca, kluby rangu Rapidu Viedeň pravidelne, na skupiny môže zabudnúť.

Pritom Viedenčanom stačilo na Slovan vytiahnuť len trochu agresivity a jeho hráči už boli hotoví. No to nie je nový poznatok, veď podobne ich zničila aj Trnava. Hráči belasých totiž robia pod tlakom chyby. Navyše ani zďaleka nemajú všetky posty vystužené zodpovedajúcou kvalitou.

Apau je ďalší prestupový omyl, pričom je veľmi smutné, že kvôli jeho príchodu musel ísť preč Čikoš, na konci minulej sezóny možno aj najlepší hráč belasých. Navyše Slovák so vzťahom ku klubu. Medveděv je samostatná kapitola. Bajrič tiež nepodáva legionárske výkony. Takýchto slovenských stopérov, aj odchovaných v belasom, je u nás mnoho a ešte aj ušetríte nejakých 700 000 eur... Suchockij zatiaľ tiež nespĺňa parametre, hoci pri ňom je aspoň výhovorka, že dlho maródoval. Rundič, Van Haaren, Schet, proste každý prestup z Trenčína je krok vedľa.

Rabiu ešte tiež neukázal miliónové výkony, možno tak milión zranení... Nono proti Rapidu vybuchol. Iba náhoda, že v rozhodujúcom stretnutí? De Kamps prestal hrávať, no práve on by sa vo Viedni na ihrisku zišiel. Holman stratil formu, ale aspoň nejakú predtým mal, čím sa nemôže pochváliť až tak veľa belasých legionárov. Cmiljanič mal dobré momenty iba proti slabším kalibrom. V skutočne dôležitých momentoch nič neukázal. No a v tých najkľúčovejších zlyhali aj Šporar, Moha, Čavrič a Dražič, čím výrazne znegovali klubové investície do seba.

Toto kvarteto je ale prínosom, podobne ako aj jasne najlepší legionár Božikov, pričom pochvalu si zaslúži aj Savičevič, ktorý sa výrazne zlepšil. Holman, De Kamps a čiastočne aj Rabiu boli rozumné investície. Lenže o mnohých ďalších sa to nedá povedať ani zďaleka. Na Slovensku máme pritom od nich oveľa lepších futbalistov, len to by musel mať Slovan na zodpovedných pozíciách ľudí vyznajúcich sa do futbalu a nie... škoda reči. Ale hlavne dajú preč Vitteka, ktorý je výrazne väčšia osobnosť ako oni dokopy. Nehovoriac o tom, že aj v 36 rokoch by bol väčším herným prínosom ako väčšina preplácaných žoldnierov. Mimochodom, kde má Slovan klasické útočné kladivo? Keby ho mal, možno by tréner striedaním aj vedel niečo v hre zmeniť.

Na záver sme si nechali hanbu mimo ihriska. Je síce pravda, že Rakúšania urobili množstvo (ne)pochopiteľných krokov, lenže my sa pozrime prioritne na seba a nezakrývajme vlastnú neschopnosť omylmi iných. Ak by niekto nerozbíjal toalety na cudzom štadióne, ak by sa nespájal s ľudskou spodinou z akože spriatelených klubov, ak by sa nesprával ako hulvát a nedával to pravicou na Adolfa, potom by sa k nám za hranicami možno aj správali ako k ľuďom.

Bohužiaľ, súčasný Slovan má veľa problémov, pričom vypadnutie s Rapidom Viedeň je ten najmenší. Treba len dúfať, že takto o rok bude mať silnejší a viac slovenský káder, definitívne vyriešené problémy s akože fanúšikmi, no a tiež ľudí v najvyššom manažmente, ktorí budú vzbudzovať dôveru verejnosti. Jedine potom nás môže v Lige majstrov reprezentovať minimálne tak dobre ako Trnava. Áno, v európskej súťaži číslo jedna, lebo stále platí, čo sme napísali pred sezónou, že bude v tomto ročníku jasným majstrom. No titul je pre Slovan skôr povinnosť ako úspech, pretože o ten sa hrá v pohárovej Európe.