Main Content

Hokej v Martine povstal, novú kapitolu HK Martin otvoril triumfom v derby

štvrtok, 9. august 2018 10:10 | Autor: Jakub Vaverka

HK Martin
HK Martin | zdroj: TASR

Martinský hokej povstal. Zrejme si každý pamätá na to, ako martinskí hokejisti v ročníku 2016/2017 dokráčali až do semifinále Tipsport ligy, ale následne klub zbankrotoval a na niekoľko mesiacov zmizol z hokejovej mapy Slovenska.

Hokej v Turci však neumrel úplne. Klubu sa ujali ľudia z MHK Martin, dovtedy len ženského klubu. Martinčania v sezóne 2017/2018 štartovali v tretej najvyššej súťaži.Tam obsadili celkovo druhú priečku, keď nestačili len na Humenné a postúpili do prvej ligy. Už počas ročníka bolo badať, že osud hokeja nie je ľuďom v Martine ľahostajný a na zápasy tretej najvyššej súťaže chodili fanúšikovia v hojnom počte. Návštevy na úrovni 1000,1500 či dokonca 2000 ľudí vyrážali dych celému Slovensku a Martinu mohli v tomto v ohľade závidieť viaceré celky z najvyššej súťaže.

Bolo ale jasné, že pod ženskou značkou klub hrať dlhodobo nemôže. Po pomerne úspešnom ročníku, v ktorom sa martinský hokej prebral z klinickej smrti prišla iniciatíva pod menom HK Martin. Klub postavený na pevných základoch, transparentnosti, komunikácii s verejnosťou a v neposlednom rade veľkom odhodlaní. Leto v Turčianskej kotline bolo a vlastne aj  stále je poriadne horúce, kompetentní musia riešiť veľké množstvo vecí, aby to mohli v septembri vo veľkom rozbaliť v prvej lige.

Treba napísať, že martinská hokejová budúcnosť vyzerá dobre. Poriadok je vo vedení klubu, nové tváre pripravené na tvrdú prácu sú aj v marketingovom a PR tíme, pričom káder je vystavaný na odchovancoch (Markovič, Tabaček, Poliaček, Pacalaj či Jurášek) a talentovaných mladíkoch (Lavička, Bernát, Pauliny, Rudzan či Lednický). V utorok HK Martin odohral pod novou značkou prvý zápas. Súperom bola Žilina, účastník Tipsport ligy.

Martinčania pred vyše 1000 ľuďmi zvíťazili 4:1 a úspešne vkročili do novej kapitoly. Martin je hokejové mesto, kde ľudia tento šport milujú a fanúšikovia patria medzi najlepších na Slovensku. Preto ostáva len veriť, že sa modro-bieli vrátia čoskoro medzi elitu. Objektívne, v najvyššej súťaži chýbajú. Trénerom HK je Róbert Spišák, ktorý je známy tým, že dáva šancu mladým hokejistom, jeho asistentom je majster sveta z roku 2002 a bývalý slovenský reprezentant Radovan Somík. V klube ostala aj trénerská stálica Branislav Stolárik, ktorý Martin neopustil ani v najťažších časoch. 

Vzhľadom na to, čo sa v metropole Turca aktuálne deje, môžeme konštatovať, že smer je nastavený správne. Klub si kladie pred seba len také prekážky, ktoré je schopný prejsť, vyhýba sa dlhom a dôležitým aspektom je vyššie spomínaná transparentnosť. V krátkosti, Martin je nastavený dobre, v meste panuje odhodlanie a entuziazmus a hokejová budúcnosť jednej zo slovenských hokejových bášt vyzerá v tomto okamihu priaznivo.