Main Content

Brankárska jednotka slovenskej reprezentácie smeruje do AC Miláno (Rozhovor)

streda, 1. august 2018 11:10 | Autor: Silvia Petrašková

Mária Korenčiová
Mária Korenčiová | zdroj: archív Mária Korenčiová

29-ročná rodáčka z Bratislavy Mária Korenčiová, ktorá je oporou slovenskej ženskej futbalovej reprezentácie sa dohodla na spolupráci so slávnym tímom AC Miláno. O svojich ešte stále čerstvých pocitoch po podpise zmluvy sa s nami podelila v krátkom rozhovore.

Mária v prvom rade prijímate moju srdečnú gratuláciu k úspešnému podpisu kontraktu s milánskym veľkoklubom. Prezraďte nám, akým spôsobom sa zrodila takáto zaujímavá ponuka?

Niekedy koncom mája sa mi ozvala talianska spoluhráča z FC Neunkirch ako to so mnou vyzerá na ďalšiu sezónu s otázkou, či môže posunúť kontakt na mňa nejakému klubu v Taliansku. Nevedela som však o aký klub sa jedná. Vedela som, že neostanem vo Freiburgu, preto som prikývla. Začiatkom júna sa mi ozvala manažérka AC Milána a behom nasledujúcich týždňov sme sa dohodli.

Mali ste ponuky aj zo Švédska, prečo ste sa rozhodli práve pre taliansky klub?

Áno,  je to pravda. Mal o mňa záujem i švédsky prvoligový klub. Ťažko povedať. Oba ponuky boli pre mňa rovnako zaujímavé, ale vždy ma to viac ťahalo do Talianska. Hraním v Nemecku som si splnila sen a svoj cieľ zistiť kde mám svoje limity. Teraz som rozmýšľala viac racionálne. Hľadala som väčšiu istotou. Chcem hlavne hrať. Druhá vec je otázka budúcnosti. Ženský futbal nie je na takej úrovni, aby ma zabezpečil do budúcnosti. Vždy si teda hľadám spôsobom ako sa pripraviť na čas po skončení aktívnej futbalovej kariéry. V Taliansku sa môžem naučiť ďalší jazyk, ktorý mi môže pomôcť do budúcnosti.

Do Milána odchádzate z nemeckého SC Freiburg. Čo Vám táto skúsenosť dala?

Zahrať si nemeckú ligu a ešte k tomu bojovať o prvé priečky je pre mňa splnený sen. Veľa som sa tam naučila a posunula som sa vpred nielen po futbalovej stránke. Nie vždy je to ľahké, ale v konečnom meraní to bolo práve to ťažké, čo ma dostalo tam kde som teraz. Som preto veľmi vďačná za čas a ľudí, ktorých som v Nemecku mohla stretnúť.

Pred Vami je teda ďalšia zaujímavá etapa Vašej futbalovej kariéry. Čo očakávate od svojho nového pôsobenia?

Myslím, že som sem šla s nulovými očakávaniami. Ich tím je nový, takže som nevedela úplne do čoho idem. Pomaly sa to však kryštalizuje. Máme kvalitné podmienky a dobré hráčky. Každý sa tu chová profesionálne a je tu cítiť váhu mena veľkého klubu. Ja osobne sa chcem hlavne vyhnúť zraneniam, užívať si futbal a hrať odovzdane.

A čo samotné Taliansko a život v Miláne? Bude čo v tomto meste obdivovať?

Určite áno. Miláno je druhé najväčšie mesto v Taliansku plné kultúrnych i športových podujatí. Teším sa už na to. Taliani sú iní ako my, iní ako Nemci. Teším sa na spoznávanie ich spôsobu života a kultúry.

Počas svojej doterajšej futbalovej kariéry ste už vystriedali niekoľko futbalových líg a klubov. Chytali ste už za nemecký Freiburg, predtým ste pôsobili vo švajčiarskom Neunkirchu, nemeckom Sande, českej Slavii Praha a Slovane Bratislava. Vo Vašej zbierke Vám ešte chýba možno skúsiť anglickú ligu? Láka Vás to aj na Britské ostrovy?

Neviem presne vysvetliť prečo, ale nie. Viem, že ženský futbal v Anglicku neuveriteľne napreduje a určite by to bola veľká skúsenosť, ale Anglicko ako také ma nikdy nepriťahovalo. Nikdy však nehovor nikdy, no skôr ma to bude neskôr ťahať už domov na Slovensko.