Main Content

Wimbledon: Druhou finalistkou je Serena Williamsová

štvrtok, 12. júl 2018 18:00 | Autor: TASR

Serena Williamsová
Serena Williamsová | zdroj: © TASR

Wimbledon 12. júla (TASR) - Americká tenistka Serena Williamsová bude súperkou Nemky Angelique Kerberovej vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Sedemnásobná singlová šampiónka z trávy All Englandu v druhom semifinále ako nasadená dvadsaťpätka zdolala Kerberovej krajanku Juliu Görgesovú 6:2, 6:4. Bývalá svetová jednotka bude mať v sobotu šancu získať 24. trofej z podujatí veľkej štvorky y vyrovnať absolútny rekord Austrálčanky Margaret Courtovej.

Mladšia zo sestier Williamsových sa stretla s Kerberovou vo wimbledonskom finále aj v roku 2016 a po trojsetovej bitke slávila úspech. Proti Görgesovej Američanka potvrdila úlohu favoritky a predviedla svoj najlepší výkon na turnaji. Hrala agresívne, skvele servovala, výborne sa pohybovala, nerobila takmer žiadne chyby. Görgesová v prvom sete držala so súperkou krok iba do stavu 2:2. V druhom dejstve Serena Williamsová vďaka brejku v šiestom geme odskočila Nemke na 5:2. Görgesová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Američanka pri podaní súperky hneď prvý mečbal. Serena Williamsová postúpila do svojho prvého grandslamového finále od návratu na kurty po materskej prestávke - celkovo jubilejného desiateho vo Wimbledone. Vzájomnú bilanciu s Görgesovou, ktorá bola prvýkrát v grandslamovom semifinále, upravila na 4:0.

"Je to šialene. Ani neviem slovami opísať to, čo teraz cítim. Vôbec som nečakala, že si vo Wimbledone budem počínať takto úspešne a postúpim až do finále. Je to iba môj štvrtý turnaj po materskej prestávke. Tehotenstvo sprevádzali viaceré komplikácie, musela som absolvovať dve operácie. Pred začiatkom Wimbledonu som nemala veľké oči. Do každého zápasu som išla s tým, že nemám čo stratiť, hrala som uvoľnene. Je to pre mňa obrovský úspech, vychutnávam si na kurte každý jeden moment. Už sa teším na zápas s Kerberovou. S Angie sme hrali naposledy spolu pred dvomi rokmi práve tu na wimbledonskom centri. Je to hráčka, ktorú veľmi rada sledujem vždy, keď hrá na tráve. Na tomto povrchu je silná. Bude to náročný zápas, no urobím všetko pre to, aby som zvíťazila, mám veľkú motiváciu," uviedla Serena Williamsová v pozápasovom interview.

Kerberová si v úvodnom semifinále ako nasadená jedenástka poradila s dvanástkou "pavúka" Lotyškou Jelenou Ostapenkovou hladko 6:3, 6:3. V sobotu od 15.00 h bude bojovať o svoj tretí grandslamový titul. Proti Ostapenkovej Nemka ťažila z tradične skvelej defenzívy, bola trpezlivá vo výmenách a robila minimum nevynútených chýb. Ostapenková hrala rovnako ako vo štvrťfinále proti Slovenka Dominike Cibulkovej na maximálne riziko, priveľa však kazila najmä z bekhendu. Jej slabinou bol aj pohyb, Lotyška pôsobila na dvorci stuhnutým dojmom.

Kerberová získala od stavu 2:3 v prvom sete sedem gemov za sebou a tým rozhodla o osude prvého vzájomného zápasu s Ostapenkovou. Pre Lotyšku je už účasť v semifinále doterajším maximom v ženskom wimbledonskom singli. V roku 2014 triumfovala vlaňajšia šampiónka Roland Garros na posvätnej tráve vo dvojhre junioriek po finálovom víťazstve nad Slovenkou Kristínou Schmiedlovou. V pondelok sa vráti do elitnej svetovej desiatky.

Kerberová mala po triumfe nad Ostapenkovou veľkú radosť. "Postúpiť po dvoch rokoch do ďalšieho wimbledonskeho finále je skvelý pocit. Som hrdá na to, že budem môcť na centri bojovať o prvý wimbledonský titul. Urobím všetko pre zisk cennej trofeje bez ohľadu na to, kto bude na druhej strane dvorca. Zápas proti Ostapenkovej bol veľmi ťažký. Jelena predvádzala na tohtoročnom Wimbledone skvelý tenis, do loptičiek udiera s veľkou razanciou. Dôležité bolo, že som sa na kurte dobre pohybovala a využila šance. Jelena vždy bojuje až do poslednej loptičky. Musela som byť až do konca maximálne koncentrovaná. Teší ma, že som to zvládla v dvoch setoch," povedala v prvom pozápasovom interview predvlaňajšia víťazka Australian Open i US Open.

ženy - dvojhra - semifinále:

Serena Williamsová (25-USA) - Julia Görgesová (13-Nem.) 6:2, 6:4
Angelique Kerberová (11-Nem.) - Jelena Ostapenková (12-Lot.) 6:3, 6:3