Main Content

Druhá posila za jeden deň: Slovan posilní produktívny americký obranca!

piatok, 29. jún 2018 17:42 | Autor: TASR

HC Slovan Bratislava
HC Slovan Bratislava | zdroj: © TASR

Bratislava 29. júna (TASR) - Skúsený hokejový obranca Michal Sersen bude aj v sezóne 2018/2019 obliekať dres Slovana Bratislava. S vedením slovenského účastníka KHL sa dohodol na novej ročnej zmluve.

Ako v piatok informoval web "belasých", platnosť kontraktu, ktorý vyprší na konci apríla 2019, ešte podlieha registrácii na Centrálnej hráčskej matrike (CIB) v Moskve. Sersen spojil so Slovanom väčšinu svojej doterajšej kariéry, 32-ročného beka čaká už trinásta sezóna v bratislavskom klube.

"Michal Sersen nastupuje v Bratislave už niekoľko sezón, s určitosťou ho tak môžeme považovať za domáceho hokejistu. V zápasoch si svoje miesto zastane, pre mužstvo odvedie dobrú robotu. Je rovnako dôležitou súčasťou z pozície líderstva na ľade, ako aj v kabíne," povedal pre hcslovan.sk hlavný tréner mužstva Vladimír Országh.

Rodák z Gelnice začínal v Bratislave ešte v dorasteneckom veku, postupne si vyskúšal v drese Slovana extraligu a neskôr aj KHL. Prvýkrát ju okúsil v ročníku 2012/2013 po príchode z pražského Leva. So Slovanom sa prebojoval dvakrát do play off KHL, zastával tiež funkciu kapitána tímu. Vo vitríne má štyri slovenské majstrovské tituly - tri v Slovane, jeden v Banskej Bystrici. V drese slovenskej reprezentácie sa predstavil na šiestich svetových šampionátoch, v Helsinkách 2012 získal striebornú medailu.

Vedenie Slovana takisto potvrdilo angažovanie mladého českého obrancu Lukáša Kloka, ktorý rovnako súhlasil s podmienkami ročného kontraktu. "Stále len dvadsaťtriročný hokejista sa v dobrom svetle predviedol v posledných sezónach v drese Vítkovíc. Lukáš je pracovitý typ hráča, na ľade sa prezentuje dobrým korčuľovaním, hrá na veľmi dobrej úrovni po fyzickej stránke. Použiteľný je na ľade vo všetkých herných činnostiach," vyjadril sa Országh na adresu novej posily.

Klok sa napriek mladému veku zaradil medzi kľúčových bekov Vítkovíc, v uplynulom ročníku českej extraligy odohral 49 duelov a pripísal si 12 kanadských a 13 plusových bodov. Jeho kvality neušli ani reprezentačným trénerom, v posledných dvoch sezónach bol stabilným členom národného tímu v rámci asociačných termínov. Tohtoročný šampionát v Dánsku mu ušiel iba tesne, pre zranenie musel odcestovať až z dejiska turnaja. Ako dorastenec sa tiež predstavil na MS hráčov do 18 rokov v sezóne 2012/2013, o dva roky neskôr aj na vrcholnom turnaji do 20 rokov.

Popoludní Slovan na webe tiež potvrdil angažovanie amerického obrancu Nicholasa Schausa. Ten po minuloročných prvých skúsenostiach s nadnárodnou súťažou sa pre ročník 2018/19 dohodol na kontrakte s "belasými", jeho zmluva rovnako ešte podlieha registrácii na Centrálnej hráčskej matrike (CIB) v Moskve.

"Po rozhodnutí Nicka Eberta upísať sa švédskemu Örebro, sme sa snažili do mužstva získať podobný typ obrancu. Verím, že sa nám to v osobe Nicholasa Schausa podarilo. Americký bek je dobrým korčuliarom, dôležitým hokejistom v presilových hrách. Má kvalitnú strelu, výhodou je tiež, že je pravák," povedal Országh.

Tridsaťjedenročného rodáka z Buffala aj napriek niekoľkým výborným sezónam v juniorských súťažiach za morom nikdy draftovali. V mladom veku nastupoval v USHL, neskôr aj v univerzitnej NCAA. Do najlepšej svetovej súťaže sa snažil prebiť cez druhý tím San Jose Sharks vo Worcesteri, i Tampy Bay v Syracuse. V AHL odohral celkom 144 zápasov. Prvú skúsenosť s európskym hokejom získal 180 cm vysoký a 86 kg vážiaci obranca v Nórsku, v tíme Stavanger Oilers, kde sa radoval v závere roka 2014 aj z majstrovského titulu. V ďalších sezónach si vyskúšal tiež nemeckú najvyššiu súťaž, za celok Grizzly Adams Wolfsburg. Na obrancu vysoko produktívne sezóny zažil v Innsbrucku (33 bodov), rovnako v Pardubiciach, kde nazbieral až 46 bodov. Dobré výkony dostali Schausa až do Metallurgu Magnitogorsk, kde sa mu bodovo darilo nahrádzať známeho obrancu Chrisa Leeho. Následne Schaus zamieril do Číny, v Červenej hviezde Kchun-lun patril rovnako medzi najvyťažovanejších obrancov.