Main Content

Top 10 hráčov NHL za posledný týždeň (9.): Crosby naj pred playoff

piatok, 9. apríl 2010 21:18 | Autor: TASR

Top 10 hráčov NHL za posledný týždeň (9.): Crosby naj pred playoff
Top 10 hráčov NHL za posledný týždeň (9.): Crosby naj pred playoff | zdroj: hockey-wallpapers.com

Je piatok večer, a to neznamená nič iné, ako to, že tu máme nové pokračovanie našej rubriky Top 10 hráčov NHL. Základná časť sa nám definitívne končí 12. apríla a tak sa budeme musieť z rovnou polovicou mužstiev rozlúčiť, čo znamená, že aj niektoré veľké hviezdy brázdiace klziská kanadsko-americkej hokejovej ligy sa s nami v tomto týždni lúčia.

10. Jaroslav Halák - Montreal Canadiens

Dnes už môžeme pokojne povedať, že Jaro Halák je naša najväčšia brankárska osobnosť v najlepšej hokejovej lige sveta. Jaro je ešte stále aktuálnou prvou hviezdou týždňa a ťahá svoj tím do vyraďovacích bojov. Za posledných sedem dní sa bratislavský rodák postavil do bránky Canadiens štyri krát. Dva zápasy vyhral a vychytal dve čisté kontá po sebe, tretí duel prehral po predĺžení, ale zabezpečil Montrealu aspoň jeden dôležitý bod. Až posledný zápas dnes v noci mu nevyšiel podľa predstáv, keď jeho spoluhráči neustrážili dvojicu Staal, LaRose, o ktorých už bola reč. Práve tento zápas mohol zabezpečiť Canadiens už istý postup do play off, takto budú musieť bodovať hokejisti z Montrealu v tom poslednom, proti Torontu. Halák sa tento týždeň taktiež vrátil do prvej trojky v štatistike úspešnosti zásahov a jeho klub ho nominoval na Bill Masterton Trophy, ktorá sa udeľuje hráčovi, čo spája svoje hokejové majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou k hokeju. Uvidíme, či Jaro na základe svojich kvalít dostane konečne šancu ukázať sa aj v play off. Budeme rozhodne držať všetky palce.



9. Bobby Ryan - Anaheim Ducks


Toto prvé krídlo z Kalifornie, iba nedávno oslávilo svoje 23 narodeniny. Reprezentanta USA draftovali v roku 2005 z celkovo druhej pozície a treba povedať, že zákonité očakávania z tak vysokého postavenia, napĺňa do bodky. Pre Anaheim má nesmiernu cenu práve jeho strelecký inštinkt v podobe 34 tohto sezónnych gólov. Ducks už síce stratili šancu na postup do play off, ale Bobby Ryan je určite jeden z tých, na ktorých môže klub v budúcnosti stavať. Ryan stihol od minulého piatku odohrať až štyri zápasy a v každom sa dokázal zapísať do kanadského bodovania. Spolu si pripísal šesť bodov za tri góly a rovnaký počet asistencií. V jeho tretej sezóne mu už konečne naplno slúži zdravie a hneď je to vidieť aj na jeho číslach. Momentálne má na svojom konte už 62 bodov, čo je o päť viac ako v minulom ročníku. Z Bobbyho nám rastie asi veľká budúca hviezda, o ktorej ešte budeme určite veľa počuť…

8. Chad LaRose - Carolina Hurricanes

Zaradenie tohoto hokejistu do nášho Top 10, je určite pre mnohých prekvapením. Chad počas celého roka hrá priemerný hokej, aj jeho čísla sú v dobrom povedané priemerné. Pred týmto týždňom mal na svojom konte iba 20 bodov v 52 zápasoch a tak mu zákonite pozornosť unikala. Ale práve posledných sedem dní ukázalo, že aj takýto hokejista môže patriť krátkodobo k najlepším. LaRose nastúpil od minulého piatku na tri stretnutia. V prvom nebodoval rovnako ako jeho spoluhráč Eric Staal, ale v nasledujúcich dvoch pozbieral sedem bodov za tri góly a štyri asistencie. Dnes v noci pri výhre nad  Canadiens si s bilanciou 2+2 utvoril nové bodové maximum v jednom zápase. Na to, že hrá už svoju piatu sezónu v profilige, je to celkom významný počin v jeho doterajšej kariére. Americký stredný útočník doteraz pripísal 27 bodov, čo je o štyri menej ako je jeho bodové maximum z predchádzajúcej sezóny.

7. Henrik Lundqvist - New York Rangers

Jazdci z New Yorku sa nepresvedčivou hrou počas celej sezóny zákonite ocitli na nezávideniahodnom mieste. Aktuálne deviata priečka vo východnej konferencií nič pre Rangers nerieši, ale stále majú všetko vo vlastných rukách. Posledné dva zápasy totiž odohrajú Gáborík a spol. proti Philadelphii, ktorá je práve na poslednom postupovom ôsmom mieste. Ak chcú hokejisti z Manhattanu postúpiť ďalej, musia oba zápasy doma aj vonku vyhrať. Vie to aj Henrik Lundqvist, ktorý robí všetko pre to, aby sa pre jeho klub ešte sezóna neskončila. Švédsky brankár vyhral tri, zo štyroch zápasov v minulom týždni a doviedol tak svoj tím k šiestim dôležitým bodom. Nevyšiel mu iba duel proti Buffalu, v ktorom sa nechal po 25 minútach vystriedať, ale ani to nepomohlo a New York prehral 2 : 5. Celkovo si udržal ale veľmi slušný priemer gólu na zápas v podobe 1,46 a rovnako peknú 94,6% úspešnosť zásahov. Lundqvist patrí medzi gólmanov, čo odchytajú drvivú väčšinu zápasov základnej časti, čo dokázal aj tento rok so 71 štartmi. V play off, ale má mierne negatívnu bilanciu, keď z 30 zápasov vyhral 14 a 16 prehral. Určite by si veľmi rád túto štatistiku vylepšil, ale najskôr musí zvládnuť posledné dve merania síl v základnej časti s nepríjemnými Flyers.

6. Nicklas Backstrom - Washington Capitals

Nemôže byť ani najmenších pochýb o tom, že Backstrom je asi najväčší talent švédskeho hokeja v poslednej dobe. V NHL hrá svoju tretiu sezónu a zatiaľ sa stále iba zlepšuje. Je síce pravda, že hrať za Washington môže byť miernou výhodou, ale mladý Švéd rozhodne dokazuje svoje umenie. Minulú sezónu dokázal v plnom počte zápasov nazbierať 88 bodov, pričom momentálne dve stretnutia pred koncom aktuálneho ročníka má už 98 a je vysoko pravdepodobné, že dosiahne aj na magickú stovku. V práve skončenom týždni nastúpil 22 ročný center na tri zápasy a vydoloval z nich jeden gól a päť prihrávok. Zaujímavé je, že týchto šesť bodov získal iba v posledných dvoch dueloch. Capitals asi už neunikne prezidentova trofej pre víťaza základnej časti, ale to pravé orechové budú musieť hokejisti z hlavného mesta USA ukázať v neustále sa približujúcom play off. Backstrom má aj v tejto časti sezóny priemer bod na zápas a tak sa určite v bojoch o Stanley Cup nestratí.

5. Martin Brodeur - New Jersey Devils

Nie je to tak dávno, čo sa Martin objavil v našej rubrike a máme ho tu zase. Štyri odchytané zápasy, štyri obdržané góly, 95,5 % úspešnosť, 85 úspešných zákrokov, dve čisté kontá. To je bilancia Martina Brodeura za posledný týždeň. Kanadský veterán a podľa mnohých najlepší brankár aký sa kedy narodil, stále udivuje svojou výdržou a vysokou výkonnosťou celý hokejový svet. Veď uznajte, aby onedlho 38 ročný brankár, ktorý krúti už svoju sedemnástu sezónu v NHL odchytal 75 zápasov, to dokáže asi naozaj iba Brodeur. Aby toho nebolo málo, tak tento týždeň dosiahol Martin ďalšiu nádhernú métu vo svojej bohatej kariére. 6. apríla nastúpili hokejisti New Jersey proti Atlante a vyhrali 3 : 0. V bránke Devils nestál nikto iný ako Martin Brodeur a bolo to jeho 600. víťazstvo v najlepšej hokejovej lige sveta. Iba pre ilustráciu druhý v tejto štatistike je ďalšia legenda Patrik Roy s 551 výhrami a medzi aktívnymi brankármi je na treťom mieste Chris Osgood s 396 víťazstvami. V play off nás s najväčšou pravdepodobnosťou čaká aj ďalší pekný úspech tohoto fenomenálneho gólmana, keď ku 100. víťazstvu mu chýbajú už len dve. Uvidíme ako ďaleko si tento rok Devils s Brodeurom v bránke trúfnu.

4. Antti Niemi - Chicago Blackhawks

Predstaviteľ fínskej brankárskej mladej generácie Antti Niemi, chytá v podstate iba svoju prvú sezónu v NHL. V minulom ročníku stihol odchytať iba tri zápasy takže naplno sa nám predstavil až teraz. To že háji bránku silného Chicaga je jedna vec, ale to, že pravidelne vyhráva zápasy a predstavuje istotu v bránke Blackhawks je vec druhá. Za všetko hovoria Anttiho čísla : 37 zápasov, 25 výhier, 7 prehier a tri porážky po predĺžení. Na nováčika veľmi pekné čísla, otázkou ale ostáva ako sa mu bude dariť v play off. Je tu síce ešte skúsenejší Cristobal Huet, ale aj ten má na svojom konte iba chudobných 16 duelov v nadstavbovej časti. Je teda pravdepodobné, že Niemi zažije tento rok premiéru vo vyraďovacích bojoch. Pokiaľ by sa mu darilo tak, ako v poslednom odohratom týždni, Chicago by s postupom do druhého kola nemalo mať problém. Fínsky gólman odchytal štyri zápasy a všetky dokázal doviesť do víťazného konca. Zo 118 striel dostal iba deväť gólov a úspešnosť zásahov si udržal na hodnote 92,4%. Niemi momentálne ťahá päť zápasovú výhernú šnúru , čo je určite dôkazom dobrej formy.

3. Dustin Penner - Edmonton Oilers

Olejári z Edmontonu, nezažívajú práve podarenú sezónu. Dalo by sa povedať, že skôr katastrofálnu, veď 60 bodov po 80 zápasoch je široko ďaleko najmenej v celej NHL. Dustin Penner však aj napriek tomuto všetkému, odohral svoju najlepšiu sezónu vo svojej kariére. Dovedna nazbieral už 63 bodov, čo je o šestnásť viac, ako bolo jeho doterajšie maximum. Okrem toho, po prvý krát pokoril 30 gólovú hranicu a podarilo sa mu to práve posledný týždeň. Za uplynulých sedem dní odohral kanadský útočník celkom štyri zápasy, v ktorých sa až päť krát dokázal  strelecky presadiť a pridal k tomu aj tri asistencie. Forma by teda určite bola, ale čo z toho keď Edmontonu končí sezóna už o dva dni. Jediné, o čo sa môže ešte Penner pokúsiť, je pokorenie 200 bodovej hranice v kanadsko-americkej hokejovej lige, k čomu mu chýba už iba jediný bod…

2. Eric Staal - Carolina Hurricanes

Najznámejšieho z bratov Staalovcov pokropili asi v posledných dňoch živou vodou. Eric totiž stihol za posledné dva zápasy pozbierať krásnych deväť bodov, za päť gólov a štyri asistencie. Keď zoberieme do úvahy, že predtým potreboval na zisk deviatich bodov až 13 zápasov, reči o živej vode sú priam príznačné. Prvý zápas v tomto týždni ešte nič také nenaznačoval a Staal proti Devils nezískal ani bod, ale 6. apríla proti Tampe Bay strelil víťazný gól a ľad opúšťal s bilanciou 2+2. Dnes v noci ešte pridal a opäť sa stal autorom víťazného gólu, strelil hattrick a pridal aj dve presné prihrávky. Bohužiaľ si to musel odniesť náš brankár Jaro Halák a Carolina vyprevadila Montreal s výsledkom 5 : 2. Mimochodom päť bodov v jednom zápase sa dvojke draftu z roku 2003 podarilo získať po prvý krát v práve končiacej sezóne. Hurricanes aj so Staalom sa tento rok do play off nepozrú a tak im sezóna končí už o dva dni. Pri pohľade na Ericove štatistiky v play off je to možno trošku aj škoda. Veď nie veľa hráčov si vie udržať priemer bodu na zápas aj vo vyraďovacej časti…

1. Sidney Crosby - Pittsburgh Penguins


Rozprávková kariéra Sindneyho Crosbyho pokračuje ďalej. Kto nemá rád toto zázračné hokejové dieťa skrz jeho povahu, má to pri sledovaní výsledkov a diania v NHL pomerne ťažké. Crosby totižto dominuje celej lige a večer čo večer predvádza veľkolepé hokejové predstavenie. Práve skončený týždeň je toho najlepším príkladom. Kapitán Penguins nastúpil na tri zápasy a v každom nazbieral minimálne po tri body ! Proti Atlante sa zaskvel troma asistenciami, v prehratom zápase s Washingtonom strelil gól a na dva prihral a nakoniec dnes v noci zostrelil Islanders jedným presným zásahom a ďalšími tromi nahrávkami. Keď to všetko zrátame tak nám výjde, že Sidney si v troch zápasoch pripísal desať bodov a dokonale tak naladil svoju formu na blížiace sa play off. Dnes v noci navyše 22 ročný kanaďan zaknihoval už svoj 500. bod a to hrá ešte iba svoju piatu sezónu v NHL ! Držiteľ  zlatej olympijskej medaily z Vancouveru má na svojom konte už 49 gólov v aktuálnom ročníku a je vysoko pravdepodobné, že v zostávajúcich dvoch zápasoch strelí aj ten 50. Uvidíme ale, či to bude stačiť na zisk trofeje pre najlepšieho strelca, lebo Ovechkin a Stamkos mu riadne dýchajú na chrbát.