Main Content

Kým Ronaldo zaslúžene žiari, Messi je vyblednutý viac ako argentínsky dres

piatok, 22. jún 2018 14:13 | Autor: Filip Chudý

Cristiano Ronaldo a Lionel Messi
Cristiano Ronaldo a Lionel Messi | zdroj: TASR

Hoci sme ešte len v polovici skupinových bojov na MS v Rusku, súboj rivalov Ronaldo vs. Messi má zrejme jasného víťaza. A je to zaslúžené!

Komentár Filipa Chudého

Svetový šampionát v Rusku sa síce stále len rozbieha, ale pomaly každému už začína byť jasné, kto je jeho najjagavejšou hviezdou a kto naopak najväčším prepadákom. Samozrejme, stať sa môže ešte všetko, preto nerobme záverečné súdy už po prvej tretine turnaja, ale až takýto rozdiel medzi Cristianom Ronaldom a Lionelom Messim sa nečakal.

Ak sa v minulých rokoch dve najväčšie postavy tejto futbalovej generácie rovnocenne preťahovali, teraz je medzi nimi taká vzdialenosť, že Messi z úzadia na vyčnievajúceho Ronalda ani nedovidí. Pred MS 2018 sa hovorilo, že toto je zrejme ich posledná veľká bitka o post futbalového kráľa. Ak je tak, potom Messi už asi ľutuje, že opäť obnovil svoju reprezentačnú kariéru.

Lenže aj to je podstatný rozdiel medzi nimi, ktorý hrá v prospech portugalského fenoména. Ako môže niekto na vrchole síl vôbec čo i len uvažovať, že končí v národnom tíme? A Messimu sa to stalo už viackrát! Hrať za reprezentáciu je pritom viac, ako nosiť dres Realu a Barcelony dokopy. Preto sa nečudujme, že futbalový osud doprial Ronaldovi na tomto šampionáte prekonanie reprezentačných streleckých rekordov a Messimu takéto galeje.

Ale zrejme je to zaslúžené, pretože gesto, ktoré urobil kapitán Argentíny pred zápasom s Chorvátskom počas vlastnej národnej hymny, to snáď nemá v histórii obdobu. Aby si líder mužstva, ktorý to má ťahať, počas tónov hymny šúchal rukou čelo a pozeral sa pritom znudene do zeme, ako to urobil Messi, to je neuveriteľná urážka vlasti. Pri hymne treba byť vzpriamený a pozerať sa hrdo na vlajku, prípadne spievať z celého hrdla, aby si ste si uvedomili, za koho bojujete. Čiže presne tak, ako to robí každý, kto má národné cítenie.

To na Ronaldovi už počas hymny vidíte, že ide nechať na ihrisku všetko a aj to tam nechá. Žiadne také, že chce iba útočiť, on drie aj smerom dozadu, bráni najdôležitejší priestor pri súperových štandardkách a energickým výkonom strhne aj ostatných spoluhráčov. Messi? Proti Islandu bol najväčšou brzdou, keď robil všetko naopak, no aj tak to bolo ešte nič. Proti Chorvátom pôsobil úplne bez záujmu, po ihrisku sa len prechádzal. Dostal sa len do jednej šance, ale skvele ho zblokoval Rakitič. A keď mu to mohol v nadstavenom čase vrátiť, namiesto toho, aby išiel brániť, len sa pozeral, ako jeho klubový spoluhráč zasúva loptu do brány a možno aj posiela Argentínu von z turnaja.

Je síce pravda, že veľa tomu nedali ani jeho spoluhráči, keď väčšina z nich tiež viac postávala ako behala, lenže možno len nasledovali lídra mužstva, ktorý to mal na vizuálny pohľad slušne povedané v paži. Veľa ľudí síce hovorí o zlomovej chybe Caballera, ktorý iba potvrdil, že riskantná rozohrávka brankárov je hlúposť a nie trendová vec, lenže ten aj tak patril medzi najlepších hráčov Argentíny a výkonom svojho kapitána prevýšil, čo je veľavravné.

A pritom Argentína má množstvo špičkových futbalistov, veď Icardi sa ani do nominácie nezmestil a Dybala zohrieva lavičku. To Portugalsko má oveľa menší výber hráčov, lenže má lídra, ktorý ho posúva na vyššiu úroveň. Messi je bez debaty geniálny hráč, lenže už je na vážnu debatu, či dokáže byť geniálny aj inde ako v Barcelone, kde sa mu všetko podriaďuje a spoluhráči umne zakrývajú jeho slabiny. U Ronalda sa o tomto baviť nemusíme, ten už ukázal svoju genialitu vo viacerých prostrediach, čo ho v tomto smere stavia pred svojho rivala.

Zhrnuté a podčiarknuté, kým Ronaldo žiari najjasnejšími farbami, Messi je vyblednutý viac ako argentínsky dres. A nemôže sa pritom vyhovárať na spoluhráčov, pretože on im vôbec nepomáha, on je zatiaľ ten problém. To Ronaldo doteraz vybavil pomaly sám všetky góly a body svojho tímu, ktorý ťahá ako pravý líder, čo Messimu chýba. Poľahčujúca okolnosť, je naozaj ťažké vystúpiť po skvelom Ronaldovi, ktorý si hrá akoby vlastný turnaj. Ten sa síce ešte zďaleka neskončil, ale je otázne, či sa Messi a spol. ešte spamätajú.