Main Content

Víťazom 7. etapy Okolo Švajčiarska Quintana, v žltom pokračuje Porte

piatok, 15. jún 2018 16:41 | Autor: TASR

Nairo Quintana
Nairo Quintana | zdroj: TASR

Arosa 15. júna (TASR) – Víťazom horskej 7. etapy 82. ročníka cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska sa stal po sóle Nairo Quintana z tímu Movistar. Na ďalších priečkach skončili za kolumbijským vrchárom s 22-sekundovým odstupom Dán Jakob Fuglsang (Astana) a Austrálčan Richie Porte (BMC), ktorý pokračuje v žltom drese lídra celkového poradia. Piatkový úsek dlhý 170 km mal cieľ v lyžiarskom stredisku Arosa.

Už krátko po štarte sa po niekoľkých atakoch sformovala na čele mohutná 29-členná skupina, ktorá si udržiavala náskok v hodnote približne troch minút. Bez väčších problémov sa popasovala aj s horskou prémiou tretej kategórie Wasserfluch, na ktorej si tri body pripísal Brit Mark Christian (Aqua Blue Sport), o jeden menej Francúz Romain Sicard (Direct Energie) a zostávajúci Holanďan Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo). Dve šprintérske prémie sa stali korisťou Michaela Matthewsa (Sunweb), ktorý si do boja o čierny dres pripísal šesť bodov.

Strmý začiatok 28 km dlhého záverečného stúpania najvyššej kategórie HC s výškovým rozdielom 1100 m znamenal rozpad skupiny. Z pelotónu nastúpil Quintana a predbiehal jedného súpera za druhým. Pre sólo z roztrhanej skupiny sa rozhodol Joe Dombrowski (EF Education First-Drapac p/b Cannondale), prenasledovaný kolumbijským vrchárom a jeho 9-člennou skupinou. Snaženie Američana však nemalo dlhé trvanie a zaradil sa do jeho skupiny. Za nimi sa s polminútovým odstupom snažil zo všetkých síl o udržanie žltého dresu s ďalšou skupinou Porte.

Quintanovo tempo napokon dokázal držať iba Rakúšan Gregor Mühlberger (BORA-Hansgrohe), napokon však bol aj on nútený kapitulovať. Kolumbijčana stíhali Porte s tímovým kolegom Gregom van Avermaetom a snažili sa ukrajovať z jeho náskoku. Američana vymenil Fuglsang, no dohnať Quintanu v strmom závere už bolo nad ich sily.