Main Content

V nedeľu 11. apríla presne dva mesiace do začiatku MS 2010

piatok, 9. apríl 2010 14:22 | Autor: TASR

V nedeľu 11. apríla presne dva mesiace do začiatku MS 2010
V nedeľu 11. apríla presne dva mesiace do začiatku MS 2010

Dva mesiace pred začiatkom futbalových majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike (11. 6. - 11. 7.) lemujú ulice tamojších miest vlajky účastníkov svetového šampionátu.

Dokonca aj vo štvrtiach obývaných ľuďmi bielej pleti, v ktorých futbal nemá popularitu, cítiť blížiaci sa začiatok MS 2010, na ktorých sa premiérovo v histórii samostatnosti predstaví aj Slovensko. V nedeľu 11. apríla to budú presne dva mesiace do začiatku prvých majstrovstiev sveta na africkom kontinente a ich organizátori hlásia dokonalú pripravenosť. A to aj napriek tomu, že futbalová verejnosť sa obáva najmä o bezpečnosť fanúšikov, keďže JAR je známa vysokou mierou kriminality a rasovou neznášanlivosťou. Najnovším prípadom, ktorý vzbudzuje obavy, je vražda šovinistu bielej pleti Eugena Terre'Blancheho, ktorý bol zároveň pravicovým politikom. "Neobávame sa podobných prípadov počas MS 2010," rezolútne odmietol akékoľvek špekulácie výkonný riaditeľ organizačného výboru majstrovstiev sveta Danny Jordaan. O bezpečnosť by sa malo postarať 41 000 policajných príslušníkov špeciálne pripravených práve pre potreby MS 2010.

Vrcholní predstavitelia JAR investovali do organizácie blížiaceho sa športového sviatku 3,4 milióny eur s vierou, že svetový šampionát spopularizuje krajinu, pomôže jej najmä po ekonomickej stránke a pritiahne množstvo zahraničných turistov a investorov. MS 2010 by mali tiež pomôcť JAR zbaviť sa imidžu krajiny poznačenej apartheidom. Svetový šampionát sa nestretáva s popularitou najmä v chudobných štvrtiach. Ich obyvatelia sú presvedčení, že peniaze určené na MS 2010 sa dali využiť efektívnejšie, v ich prospech. Nižšie vrstvy obyvateľov JAR dávajú svoju nespokojnosť najavo rôznymi protestmi, do ktorých sa zapojili napríklad aj vodiči minibusov. Tým sa nepáči, že ich úlohu počas majstrovstiev sveta preberú rôzne nadnárodné spoločnosti.

Vstupenky na jednotlivé zápasy budú prvýkrát k dispozícii priamo v pokladniciach 15. apríla. Do spomenutého dátumu si môžu priaznivci zakúpiť lístky len cez internet. Ulice dejísk svetového šampionátu už v tomto období dýchajú futbalovou atmosférou. Všade sa nachádza množstvo stánkov zo suvenírmi, šálmi či dresmi jednotlivých účastníkov MS 2010.

Neodkladný začiatok obrovského športového sviatku zaháji otvárací ceremoniál, na ktorom 10. júna vystúpia umelci ako Alicia Keys, Black Eyed Peas, Shakira, Juanes, Parlotones, Amadou & Miriam či John Legend a tiež beninská hudobníčka a držiteľka ceny Grammy Angelique Kidjo. Otváracím zápasom bude súboj domáceho výberu proti Mexiku, ktorý sa uskutoční v nedeľu 11. júna na štadióne Soccer City v Johannesburgu od 16.00 h SELČ. Majstra sveta spoznáme 11. júla, keď je na programe finálový zápas. Zrejme najväčšou novinkou je možnosť sledovať dvadsaťpäť zo šesťdesiatštyri zápasov záverečného turnaja vrátane finále na johannesburskom štadióne Soccer City v trojrozmernom 3D zobrazení.