Main Content

Peter Sagan vo štvrtej etape Okolo Švajčiarska mimo stupňov víťazov

utorok, 12. jún 2018 17:35 | Autor: TASR

Peter Sagan
Peter Sagan | zdroj: TASR

Gstaad 12. júna (TASR) - Dánsky cyklista Christopher Juul-Jensen triumfoval v utorňajšej 4. etape pretekov Okolo Švajčiarska.

Jazdec stajne Mitchelton – Scott dotiahol do úspešného konca celodenný únik na 189 km dlhej trati z Gansingenu do Gstaadu. Na druhej priečke skončil v hromadnom finiši pelotónu Austrálčan Michael Matthews, tretí finišoval Fernando Gaviria. Slovenský pretekár Peter Sagan obsadil štvrté miesto. Na čele celkového poradia sa udržal Stefana Küng z BMC.

Pelotón čakala v utorok trať s dvomi horskými prémiami. Prvá 3. kategórie krátko po štarte nemohla zamiešať kartami, no druhá už áno. Výstup na Saanenmöser 2. kategórie (1283 m, 7,3 km, 4,5%) sa nachádzal niečo vyše desať kilometrov pred koncom a po ňom nasledoval už len zjazd do cieľa.

Už po pár kilometroch sa dostala do úniku šestica Christopher Juul-Jensen (Mitchelton – Scott), Silvan Dillier, Nans Peters (obaja AG2R La Mondiale), Nathan Brown (EF-Drapac), Mark Christian (Aqua Blue Sport) a Paul Ourselin (Direct Energie). Po 15 km mali náskok už vyše päť minút, pričom Dillier strácal v celkovej klasifikácii na prvého Stefana Künga iba 1:23 minúty. Pomohlo im aj daždivé počasie a mokrá vozovka, keďže lídri na celkové poradie v pelotóne nechceli príliš riskovať. Sto km pred cieľom bol náskok úniku šesť minút. Pelotón výraznejšie zvýšili tempo až o ďalších 25 km, keď sa na jeho čele k BMC zoradili aj jazdci Quick-Step Floors, Dimension Data a Bora-Hansgrohe.

Šestica na čela mala 50 km pred koncom stále k dobru vyše štyri minúty, no z ich náskoku pelotón neustále ukrajoval. Niečo vyše 30 km pred cieľom prišlo v zadnej časti pelotónu k pádu a na ceste skončilo viacero pretekárov. Na čele hlavnej skupiny sa potom ukázal aj Juraj Sagan, ktorý pracoval na zmazaní náskoku pre svojho brata Petra.

Lídri mali 20 km pred cieľom k dobru už len dve minúty. O ďalších 5 km už na stúpaní na Saanenmöser zaútočil z úniku Brown, na čo zareagovala dvojica z AG2R Peters a Dillier. Postupne sa dolepili aj Juul-Jensen s Ourselinom, no Christian odpadol. Jedenásť km pred koncom sa na čele odtrhli Juul-Jensen s Petersom, no krátko na to zostal vpredu len Peters, ktorý mal na vrchole Saanenmöseru 20-sekundový náskok.

V závere však dostal druhý dych Juul-Jensen, 4,5 km pred koncom dobehol lídra a o chvíľu neskôr ho aj predstihol. Svoj únik nakoniec dotiahol do úspešného konca a tešil sa z najväčšieho triumfu v kariére. Peter Sagan finišoval v hromadnom špurte na 4. mieste.