Main Content

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal

utorok, 23. august 2011 16:04 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal
KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

V minulom týždni, ktorý sa stal definitívne minulosťou, sa udiali viaceré zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani futbalový svet, či už doma na Slovensku, alebo vo svete. Prinášame vám novú časť našej pravidelnej rubriky “Čo nám futbalový týždeň dal.”

Od Slovana po Slovan

Po 29 rokoch a 10 zápasoch, pri ktorých sa uhrali iba 2 remízy s celkovým pasívnym skóre 6:29 sa konečne slovenský klubový futbal dočkal víťazstva nad talianskym. Po Interi Miláno si to teraz v talianskych médiách „užíva“ AS Rím. 

Najviac oslavovaným (popri strelcovi gólu Martinovi Dobrotkovi) je tréner Vladimír Weiss, ktorý po roku opäť predviedol recept  na Talianov, tentokrát „barcelonských“ Luisa Enriqueho. Zdvihol tak šance Slovana na senzačný postup do skupinovej fázy Európskej ligy z len teoretických na možné. Ak Slovan nenapodobní v Ríme Košice spred dvoch rokov (5 inkasovaných gólov za prvých 18 minút) a prežije úvodný tlak domácich “naše” šance na postup budú ešte reálnejšie.



Vojna sa začala

V uplynulom týždni sme spoznali meno víťaza prvej tohtoročnej bitky El Classico. Stali sa ňou hráči Barcelony a to napriek tomu, že svoju hernú dominanciu zabudli ešte kdesi v minulej sezóne. Pre zmenu Lionel Messi nechal svoje slabé výkony v Argentíne po výbuchu na Copa América a opäť predviedol futbalovú genialitu. Nebolo by to El Clásico, keby sa dohralo  bez  červenej karty a následnej „strkanice“. Ako ryba vo vode sa v nich cíti José Mourinho, ktorý opäť ukázal kto je skutočná  „star“ týchto súbojov (sledujte video).



No vidíte čo také štipnutie „z lásky“ dokáže! Média sa mali opäť čím tri dni zaoberať a hoci Barcelončania plačú, že im José ničí El Clásico a celú španielsku ligu vo svete naberajú tieto súboje čoraz viac na popularite.

Brazílska nádej

Hoci je Kolumbia po Brazílii druhým najväčším producentom kávy na svete, známejšou sa stala produkciou iných návykových látok, ktoré sa ale logicky nemohli dostať do znaku MS do 20 rokov. Kto vie možno práve vôňa kávovníkov navodila v brazílskych hráčoch tú pravú atmosféru svetového šampionátu, vďaka ktorej vybojovali piaty titul majstra sveta v tejto vekovej kategórii. Vo finále porazili európskych „Brazílčanov“ z Portugalska, ktorí na turnaji doslova „zabetónovali“ bránu a gól dostali až vo finále.

Kto? Kde? Za koľko?

Zdá sa, že 40 miliónov eur je v tomto lete obľúbená hotovosť na prestupovom trhu. A keďže Atlético Madrid nechce zaostávať za svojimi konkurentmi vedenie klubu sa rozhodlo minúť túto čiastku za strelca Radamela Falcaa z Porta.

Vladimír Weiss ml. sa konečne rozhodol, kde zakotví v novej sezóne a veru poriadne nás šokoval. Hoci sa celé leto hovorilo o angažmáne v jednej z elitných európskych líg všetko dopadlo napokon inak. Dynamo Kyjev za neho totiž zaplatilo „Citizens“ takmer 3,5 milióna eur. 

„Deadline“ letného prestupového okna sa nezadržateľne blíži a keďže vo väčšine futbalových klubov sa veci najlepšie riešia na poslednú chvíľu máme sa ešte na čo tešiť. Na prestup ako na spasenie čaká aj viacero našich futbalistov, tak uvidíme, ktorí z nich budú napokon baliť kufre a ktorým naopak zostanú len oči pre plač.