Main Content

Korupcia na Slovensku je známa vec: No netrestajme nevinnú Trnavu!

sobota, 9. jún 2018 14:47 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava
Spartak Trnava | zdroj: TASR

Celá naša krajina, futbal a celkovo šport nevynímajúc, je zasiahnutá korupčnými prípadmi. Lenže nie každý je morálne špinaví. Preto neočierňujme nevinných!

Komentár Filipa Chudého

Prešlo už niekoľko dní od vypuknutia údajného megaškandálu v slovenskom futbale, no celý prípad sa nikam nepohol, práve naopak, už sa na to aj zabúda. Z toho jasne vyplýva, že je to buď ticho pred poriadnou búrkou, alebo išlo len o jednu prehánku v pohári vody.

Samozrejme, nebudeme si klamať, že by korupcia na Slovensku neexistovala. Určite nejaké jej formy sú aj vo futbale, lenže 90. roky minulého storočia, či prvá dekáda tohto storočia sú už dávno preč. Kto sleduje slovenský futbal podrobne, ten dobre vie, že časy lietajúcich bicyklov (rozumej športových dohôd) sú v zabudnutí. Rôzne podobné výsledkové dohody a zvýhodňovania (aj rozhodcovské) už vymizli. Väčšou hrozbou je v súčasnosti skôr tipovanie.

„Polícia odhalila úplatky v prvej lige, Trnava získala titul pochybne,“ to je hlavná časť nadpisu článku na topky.sk, ktorá spustila mediálnu vlnu. Lenže pri detailnejšom pohľade zistíme, že tento nadpis poriadne zavádza. Čo odhalila polícia, to nechajme na mužov zákona, no zatiaľ vyplával na povrch len jeden prípad, pričom pri ňom malo ísť maximálne len o pokus. No tvrdenie, že Trnava získala titul pochybne, to je podľa doterajších zistení klamstvo. A vedenie Spartaka by sa malo preto právne brániť, lebo tu ide už o dobré meno klubu.

Veď sa spoločne zamyslime nad známymi skutočnosťami. Inkriminovaný zápas Ružomberok - Trnava bol päť kôl pred koncom minulého ročníka, keď mal Spartak na DAC náskok deväť a na Slovan dokonca 13 bodov. Pre zaujímavosť, obaja už toľko bodov vo zvyšku súťaže ani len nezískali, čiže Trnava už vlastne akoby v tom čase bola majster, lebo aj jej už vtedy nahraných 60 bodov by stačilo na titul. Druhá vec, nikde sa ani len nespomína, že malo ísť o ovplyvnenie toho, aby Trnava vyhrala. Dáva vám logiku to, aby akože chcel niekto ovplyvniť výsledok pre seba tak, aby ani vlastne možno nevyhral? A za ďalšie, ten duel ani ovplyvnený vlastne nebol, lebo nie je známe, že by niekto niečo pred ním zobral do vrecka.

V médiách sa uvádza, že tou „známou firmou“, ktorá to celé mala spískať, je Daniel Bartko. Áno, presne ten bývalý funkcionár 1. FC Košice, ktorý bol v roku 1997 na legendárnom zápase Rimavská Sobota – Trnava tak blízko pri lavičke domácich aj s kufríkom... Pričom odvtedy je v Trnave na zozname neželaných osôb určite pomerne vysoko. A práve tento mal Trnave akože pomáhať?

Navyše v článku sa nehovorí o možných ovplyvnených zápasoch Trnavy, ale všeobecne stretnutiach prvej a druhej ligy teraz aj v minulosti. A to by nebola žiadna novinka, veď päť rokov dozadu bolo dokázané ovplyvňovanie zápasov Dunajskej Stredy v prospech stávkarskej mafie z Ázie. Z tohto kontinentu chceli nedávno prísť na náš trh (hovorilo sa o Senici a Komárne) aj pochybní majitelia, ktorí už mali kúpené nejaké európske kluby, kde sa rodili všelijaké výsledky...

Preto by určite neprekvapilo, ak by po Rákovi, Hodúrovi a spol. prišli ich nasledovníci, lenže dokým to nie je dokázané, je to len špekulácia. Preto si vždy treba počkať na fakty, ktoré musia v tomto prípade ponúknuť kompetentní. Ak niekto porušil zákony či futbalové normy, treba ho potrestať. Lenže nemožno trestať nevinného, pričom Spartak Trnava nevinný je, podobne ako každý, ktorý nie je právoplatne odsúdený. Lenže Trnavčania už potrestaní vlastne boli, a to tým, že niekto bez dôkazov vôbec spochybňuje ich zaslúžený zisk titulu.