Main Content

VINCENT ENYEAMA: Najlepší africký brankár?

streda, 17. august 2011 14:59 | Autor: Lukáš Vráblik

VINCENT ENYEAMA: Najlepší africký brankár?
VINCENT ENYEAMA: Najlepší africký brankár? | zdroj: Lukáš Vráblik pre Sport7.sk, foto SITA

Ešte pred troma rokmi bol za najlepšieho brankára čierneho kontinentu považovaný dnes tridsaťosemročný stodvadsaťpäťnásobný egyptský reprezentant Essam El-Hadary, víťaz troch ročníkov Afrického pohára národov (2006, 2008, 2010).

El-Hadary strávil v Európe jediný rok (vo švajčiarskom Sione). Dnes sa stiahol do úzadia a nechal sa zo Zamaleku prilákať do sudánskeho klubu Al-Merreikh. Keďže je pravdepodobne už na konci aktívnej hráčskej kariéry, mnoho fanúšikov vedie diskusiu, kto je najlepším africkým ochrancom svätyne v súčasnosti. Väčšina z nich sa prikláňa k menu Vincent Enyeama.

Ešte včera som písal o Faouzim Chaouchim, ďalšom africkom brankárovi. Dnes je rad na vynikajúcom Enyeamovi, ktorý si užil najväčší aplauz počas juhoafrických majstrovstiev sveta. Do zúfalstva privádzal najmä Argentínčanov, ktorí sa proti nemu nemohli presadiť, najmä Messi si niekoľkokrát vylámal zuby. Napokon Vincent predsa kapituloval – Heinze hlavičkou trafil do siete po rohovom kope.


   
Narodil sa v Kadune a kariéru odštartoval pri mužstve Ibom Stars. Vavríny začal zbierať až na ďalšej zastávke – v klube Enyimba. Odchytal tam tri roky a klub sa dostal trikrát do Africkej Ligy majstrov. Oba finálové zápasy dospeli až do penaltového rozstrelu, pred ktorým vždy išiel Enyeama dole z ihriska. Tréner mu pravdepodobne nedôveroval: „Neviem, prečo som bol vždy nahradený, ale vyšlo to,“ povedal.

Enyeama sa zaplietol do automobilovej nehody v roku 2004. Vyviazol s odreninami a modrinami, no vodič druhého auta ležal v kritickom stave a pri nehode vyhasol život dvoch cestujúcich na motocykli.
   
Roku 2005 sa po ročnej zastávke v tíme Iwuanyanwu Nationale presťahoval do Izraela. Tam chytal jedenástky s neuveriteľnou úspešnosťou a konečne si všetci uvedomili, že je na ne špecialistom. Legionársky chlebík najskôr okúsil v priemernom mužstve Bnei Yehuda. On bol vynikajúci, dotiahol spoluhráčov na štvrté miesto v ligovej súťaži, do finále izraelského pohára a dokonca sa kvalifikovali do Pohára UEFA 2005/2006.

Siahol po ňom slávnejší Hapoel Tel Aviv. Enyeama sa rok od roku neuveriteľne zlepšoval a zaradil sa k najväčším lídrom tímu. Dokonca, dal aj jeden gól. Pri úspešnej kvalifikácii do Ligy majstrov, presne osemnásteho augusta, premenil pokutový kop. Nie v rozstrele, ale v priebehu hry. Keď rozhodca odpískal, rozbehol sa cez celé ihrisko až k súperovej šestnástke a nedal brankárovi Red Bullu Salzburg najmenšiu šancu.
   
Medzinárodnú kariéru odštartoval roku 2002. Nominovali ho na majstrovstvá sveta ako náhradníka za tridsaťpäťročného Ike Shorunmua. Devätnásťročný Enyeama dostal šancu proti Anglicku a v súboji s vynikajúcimi hráčmi Albionu odolal a udržal čisté konto. Odvtedy pravidelne chytáva v nigérijskej reprezentácii a do brány málokedy pustí o dva roky mladšieho vynikajúceho konkurenta Austina Ejideho.

Po úchvatnom vystúpení na juhoafrickom šampionáte sa záujemcovia začali trhať o jeho služby. Enyeama zostal v Izraeli, no v júni tohto roka už vábeniu neodolal a prestúpil do tímu čerstvého francúzskeho majstra, OSC Lille. Dlho sa špekulovalo, že by mohol ísť do Manchestru United ako náhrada za končiaceho Edwina Van der Sara. Sir Alex Ferguson však napokon dal prednosť Španielovi Davidovi De Geovi. Enyeama bude pre Lille určite skvelou posilou, o tom som presvedčený!